Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, Türkiye  ile Ukrayna arasında pasaportsuz, yeni kimlik kartlarıyla seyahat edebilmeyi  sağlayacak anlaşmanın yarın başlayacak Türkiye ziyareti kapsamında imzalanacağını  belirterek, "Ukraynalılar Türkiye'yi ve Türkiye'nin turizm imkanlarını çok iyi  biliyor" dedi. 
 
Başbakan Groysman, 14-15 Mart'ta Türkiye'ye yapacağı resmi ziyaret  öncesinde, Anadolu Ajansına konuştu.
 
Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin stratejik düzeyde olduğunu  vurulayan Groysman,  “Stratejik ve dostane ilişkilerimize değer veriyorum. Beşeri  ve ekonomik alan dahil olmak üzere pek çok alanda ilişkilerin gelişmesi büyük  imkanlar taşımaktadır. Karşılıklı ilişkilerimizi daha etkili hale getirebiliriz.”  dedi.
 
İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl yaklaşık 3,5 milyar  dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Groysman, bu rakamı, gelecekte iki  ülke arasındaki etkileşimin çok güçlü olacağının işareti şeklinde değerlendirdi.
 
Groysman, Ukrayna'nın son yıllarda içinde bulunduğu zorluklar  nedeniyle ikili ticaret hacminde düşüşün yaşandığına işaret ederek, “Buna rağmen  bugün biz  ülkelerimiz arasında serbest ticaret alanı oluşturulması kararı ve  bunun hazırlık çalışmasına yoğunlaşmış durumdayız. Bu, ticaret hacminin artması  ve  karşılıklı yatırımlar için çok önemli. Bu yüzden benim heyetimde ticaretten  sorumlu hükümet yetkilileri olacak.  Hangi noktadayız, bu yöndeki eğilimi  arttırmak için neyi iyileştirmemiz gerekli gibi konuları bütün yönleriyle  değerlendireceğiz.” diye konuştu.
 
Türkiye ziyareti öncesinde Ukrayna'daki Türk iş adamlarıyla geniş  katılımlı toplantı yaptığını hatırlatan Groysman, bu görüşmede Ukrayna'daki iş  yönetimini ele aldıklarını ifade etti. Groysman sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Şunu tamamen söyleyebilirim ki, bazı nüanslar olmasına rağmen durum  oldukça iyi. Hükümet, Ukrayna'daki hem yabancı hem de yerel iş adamlarının  başarılı olması için çalışıyor. Ekonominin gelişmesi ve potansiyelin artması  bizim için çok önemli. Bu yüzden bugün ülkemizde iş dünyasına yönelik daha  kaliteli şartlar oluşturmak için her şeyi yapıyoruz.  Regülasyon ve diğer  faaliyetler durumu yeteri kadar olumlu hale getiriyor. Hatta biz kısa bir süre  önce iş yönetiminin kolaylaştırılmasına yönelik bazı gerekli kararlar aldık."
 
Pasaportsuz seyahat dönemi başlayacak
 
Ukrayna'dan Türkiye'ye giden turist sayısının 1 milyonun üzerine  çıktığı, Türkiye'den Ukrayna'ya gelenlerin sayısında ise yüzde 28 artış olduğu  bilgisini paylaşan Başbakan Groysman, turizmde ikili ilişkilerin gelişmesinde  büyük imkanlar olduğuna dikkat çekti.
 
Türkiye ile Ukrayna arasında pasaportsuz, yeni kimlik kartları ile  karşılıklı seyahat imkanı sağlayacak anlaşmanın bu ziyaret kapsamında  imzalanacağını bildiren Groysman, "Benim Türkiye ziyaretimde önemli bir adım  atılacak.  Ukrayna hükümeti ile Türk hükümeti arasında imzalanacak anlaşmayla  Ukrayna vatandaşları Türkiye'ye, Türk vatandaşları Ukrayna'ya kimlik kartı  ile  seyahat edebilecek. Bu çok iyi bir işaret. Ayrıca çok yönlü hava trafiği için  karşılıklı uçak seferlerini arttırmamız gerekecek. Ukraynalılar Türkiye'yi ve  Türkiye'nin turizm imkanlarını çok iyi biliyor." dedi.
 
Ukrayna'nın da turizm açısından çok ilgi çekici bir ülke olduğunu  anlatan Groysman, "Bizim bugün geliştirdiğimiz pek çok turistik imkanlarımız var.  Açıkçası bu karşılıklı değişim önemli. Engelleri kaldırdığımız zaman turist akımı  artacaktır." değerlendirmesini yaptı.
 
"Savunma sanayisinde işbirliği perspektifi çok geniş"
 
Groysman, Türkiye ile Ukrayna arasında, savunma sanayisinde işbirliği  konularının geleceğine yönelik perspektifin çok geniş olduğunu, Ankara'daki  temaslarında, bu alandaki işbirliğinin derinleştirilmesi hususunu ele  alacaklarını dile getirdi.
 
Pek çok alanda iki ülkenin işbirliği yapabileceğine dikkati çeken  Groysman, "Makine sektöründe, uçak üretimi sektöründe, savunma sanayisinde, tarım  alanında, alt yapı alanında ve enerji alanlarında işbirliği yapabiliriz.  İlişkilerimizin derinleştirilmesi için pek çok imkan var. Bu yüzden iş ortamının  normalleştirilmesi, iş dünyasının diyaloğu, Ukraynalı ve Türk işadamlarının  birleşmesi çok önemli. Ayrıca tekrar altını çiziyorum, serbest ticaret alanı  oluşturulması ileriye ve iki ülke ekonomik ilişkilerinin gelişmesine yönelik bir  adım olacaktır." dedi.
 
Türkiye'ye ziyaretinde, seyahat kolaylığı ile ekonomik işbirliği  anlaşmalarının yanı sıra eğitim alanında da işbirliğine yönelik memorandum  imzalayacaklarını bildiren Groysman, "Ukrayna Türkiye için önemli olduğu gibi,  Türkiye de Ukrayna için önemli stratejik ortaktır. Gerçekten iki ülkenin  imkanlarını kullanması çok önemli ve etkilidir. Ülkenizin, Cumhurbaşkanınızın,  hükümetin yaklaşımını bilerek eminim ki biz böyle bir işbirliği için etkili ortak  kararlar alacağız." şeklinde konuştu.
 
Groysman, ülkesindeki Türk firmalarının önemli deneyimler kazandığına  işaret ederek, "Yakın bir zamanda ülkemizdeki özelleştirme programını daha iyi  hale getireceğiz, böyle bir işbirliğinin genişletilmesine de açığız. Bu işareti  net olarak Türk iş dünyası çevrelerine göndermek istiyorum." dedi.
 
"Türk halkına ve Erdoğan'a minnettarız"
 
Türkiye-Ukrayna diplomatik ilişkilerinin 25. yılında iki ülke  arasındaki yakınlaşmanın daha da arttığını anlatan Groysman, "Türk halkına ve  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ülkemizin toprak bütünlüğünü desteklediği  için minnettarlığımı dile getirmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz zor günlerde bu  bizim için çok önemli." diye konuştu.
 
Ukrayna'nın, karşılıklı ilişkilere değer veren, çok samimi, dostluğunu  daha da geliştirmeye hazır bir devlet olduğunu vurgulayan Groysman şunları  kaydetti:
 
"Pek çok Türk vatandaşı Ukraynalıları iyi biliyor diye düşünüyorum. Bu  bizim diyaloğumuzun devam etmesi için çok önemli. Aslında iletişimimiz gelişti ve  ortak kültürümüzü öğrendik. Bu çok önemli. Bizim pek çok ortak tarafımız var ve  bunun medeni dünya için karşılıklı etkili iletişimde çok önemli olduğunu  düşünüyorum."
 
"Türkiye, Kırım Tatarları'nın sorununu çözmede yardımcı"
 
Kırım'ın Rusya tarafından yasa dışı ilhakından sonra Kırım  Tatarlarının sorunlarını çözmede Türkiye'nin yardımcı olduğunu aktaran Groysman  "Kırım'ın ilhakı, bağımsız devletimizin bir kısmının askeri istilası ve işgali  yüzünden Ukrayna ve Ukraynalılar zarar gördü. Şüphesiz bu büyük meydan okumadır.  Bugün biz Kırım Tatarlarının da (ana karada) adaptasyonuna imkan veren farklı  programlar üzerinde çalışıyoruz. Şüphesiz Türkiye'nin bu yöndeki yardımlarının ve  desteğinin altını çizmek gerekmektedir." ifadelerini kullandı.
 
Ukrayna Başbakanı Groysman, yasa dışı ilhak nedeniyle milyonlarca  insanın yerlerinden edildiğini, oluşan sorunların çözümü için programlar  hazırladıklarını belirterek, "Bizim için Kırım'ın geri dönmesi çok önemlidir.  Fakat biliyoruz ki bunun için zaman gerekiyor." dedi.
 

Editör: TE Bilisim