Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) önceki gün 500 Yezidi'yi öldürmesi, 500 kadını da esir alarak cariye yapması üzerine Irak Meclisi'nde kürsüye çıkan Yezidi milletvekili Feyyan Dahil 'Katliamı durdurun' çağrısında bulundu. Oldukça dokunaklı bir konuşma yapan Dahil, Irak'ta 2 bin'e yakın kişinin ölmesine ve 200 bin kişinin kaçmasına sebep olan IŞİD'in Yedizi kentleri olan Sincar ve Zumar'daki hareketlerine karşı çıktı.

Parlamento başkanına hitaben sözlerine başlayan Daxil, “Sayın başkan, Şengal bölgesinde katlediliyoruz. La ilahe illallah diyerek bizi katlediyorlar. Şimdiye kadar 500 Ezidi genç erkek katledildi. Kadınlarımızı pazarlarda satmak üzere kaçırıyorlar. Tecavüz ediyorlar ve onlara ganimet gözüyle bakıyorlar” dedi.Tüm Iraklılar gibi öldürüldük. Şiiler, Sunniler, Hristiyanlar, Türkmenler öldürüldü. Şimdi sıra bize geldi" sözlerine yer verdi. 

 

Yezidilere karşı soykırım uyarısında bulunan Dahil, "Yezidilik dini IŞİD'in elinde yok ediliyor. IŞİD kontrol altına aldıktan sonra Sincar'dan 30 bin Yezidi aile zorla göç etti. Göç ettikleri bölgelerdeki kötü insani koşullar nedeniyle 70 çocuk ile yaşlı ve kadınlardan oluşan 100 kişi hayatını kaybetti" diye konuştu. Dahil, Bağdat'taki merkezi hükümet ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY), Yezidilileri yaşadıkları bu kötü durumlardan kurtarma çağrısında bulundu.

Editör: TE Bilisim