Van’da 2011 yılında meydana gelen depremlerin yaraları halen tam olarak sarılmadı. Depremin üzerinden 3 yıla aşkın bir zaman geçmesine rağmen İskele Mahallesi’nde bulunan Yavuz Selim İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri, halen konteyner sınıflarda eğitim görüyor. Bu konteynerde iki çocuğunun eğitim aldığını belirten mahalleli Hulki Çiftçi, iki çocuğunun da soğuktan dolayı hastalandığını ifade etti.

 

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım2011 yılında meydana gelen iki büyük depremde 64 okul yıkıldı veya ağır hasar gördü. Bu okulların yerine büyük oranda okullar yapılsa da sıkıntılar tam olarak giderilemedi. Bir yandan farklı 2-3 okulun öğrencileri aynı okul binasında ders almak zorunda kalırken bir yandan da depremin üzerinden 3 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen halen konteyner sınıflarda eğitim gören öğrenciler var. İskele Mahallesi’nde bulunan Yavuz Selim İlkokulu-Ortaokulu yaşanan depremlerden sonra ağır hasar aldı. Halen güçlendirmeyi bekleyen okulun öğrencileri okulun bahçesinde kurulan konteyner sınıflarda eğitim görüyor.

 

Bu konteynerde iki çocuğunun eğitim aldığını belirten mahalleli Hulki Çiftçi, ikisinin de hastalandığını ve o yüzden bir hafta boyunca okula gitmediğini ifade etti. Okulun 40 yıla yakın bir geçmişinin olduğunu aktaran Çiftçi, 3. Sınıfa giden oğlunun öğretmeninin kendisini çağırttığını belirterek, “’Bu nedir’ dedi. ‘Bunu niye dile getirmiyorsunuz. Okul müdürü ilgilenmiyor. İlgilense de elinden bir şey gelmiyormuş. Muhtarı suçladı. Niye muhtar ön ayak olmuyor. Veliler niye bir şey yapmıyor.’ dedi. Her ne kadar biz kendi aramızda konuşsak da sesimizi duyuramıyoruz. Duysalar da yapmıyorlar. Sadece seçimden seçime gelip boy gösterisi yapıyorlar. 2 çocuğum orada konteynerlerde eğitim görüyor. İkisi de orada hastalandı. Bir hafta okula gönderemedim. Konteyner de çok kötü bir koku oluyor. Konteynerde ısıtıcılar var. Konteynerlerin sıcaklığı konteynerdeki plastikle birleşince çocukları hasta ediyor. Ama kimse de ilgilenmiyor. Çocukların durumu hiç iyi değil.” Dedi.

 

Öğrencilerin bir kısmının halen ağır hasar verilen bina da ders yaptığını ileri süren Çiftçi, “Yarın bir deprem olsa bu çocuklar katliam gibi bir şey yaşasa bunun hesabını kim verecek. Onu bildikleri halde çocuklar yine o binanın içindeler. Ağır hasar verilmiş bir eve devlet bir aileyi bırakmıyor. Bir okula ağır hasar verilmişse 500 öğrencinin orada ne işi var. Konteyner ilkokul öğrencileri var. Hepsi bebek en ufak bir şeyde hasta oluyorlar. Televizyonda izliyoruz. Van’da bütün yaralar sarıldı diye. Depremin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen konteynerde eğitim görüyorsa demek bir şey yapılmamış.” İfadelerini kullandı. İskele Mahallesi Muhtarı Faik Önay da okulun deprem ağır hasar gördüğünü belirterek, öğrencilerin 3 yıla aşkındır bu konteynerlerde eğitim gördüğünü ifade etti. Ağır hasarlı binada öğrencilerin eğitim görmediğini ancak öğretmenler ve okul idaresi tarafından kullandığını söyledi.

 

Okulun güçlendirilmesi için yetkililerle 2 kez görüştüğünü belirten Önay, “Okulun bu güne kadar güçlendirilmesi veya yeniden yapılması gerekiyordu. Ancak halen bir gelişme yok. Ara tatilin bitmesiyle öğrenciler yakındaki bir okula nakledilecek. Önümüzdeki yaz tatilinde de okulun güçlendirilmesi yapılacak.” Diye konuştu. Okulun öğrencilerinden 7. Sınıf öğrencisi Mehmet Arslan da konteynerlerde üşüdüklerini belirterek, “Özellikle sabah ilk geldiğimizde içerisi çok soğuk oluyor. Daha sonra ısıtıcılarla içerisi ısıtılıyor. Ancak onlarla da tam ısınamadığımız için derslerimizi tam dinleyemiyoruz. Bazı arkadaşlarım soğuktan dolayı hasta oldu. Bizde hasta olmadan yeni bir okul istiyoruz.” Diyerek duygularını ifade etti.


Mekurhaber - Felemez ASKAN

Editör: TE Bilisim