Van Valisi Münir Karaloğlu, son 4 yılda Muradiye ilçesine Köylerin Altyapısını Desteklenme Projesi (KÖYDES) ve İl Özel İdaresi kaynaklarıyla 8 milyon 612 bin lira yatırım yapıldığını belirterek, eksikliklerin giderilmesi için yatırımlara 2013 yılında da devam edileceğini söyledi.

Van Valisi Münir Karaloğlu beraberinde Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Van Milletvekili Mustafa Bilici, yardımcısı Zafer Coşkun, İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan, İl Genel Meclis Üyeleri Kemal Beydoğan, Bahattin Baştuğ, Nesim Solmaz ve kurum amirleri ile birlikte Muradiye ilçesinde bir dizi incelemelerde bulundu. Vali Karaloğlu, Muradiye programına ilk olarak Evyap Firması tarafından yaptırılan Karahan köyündeki ‘Fevziye Salih Ünlü İlkokulu ve Ortaokulu’nu ziyaret ederek başladı. İlk olarak 43 öğrencinin devam ettiği anasınıfını gezen Vali Karaloğlu, öğrencilerle sohbet ederek, onlara çeşitli hediyeler dağıttı. Öğrencilerin söylediği türkülere eşlik eden Karaloğlu, okulu gezdikten sonra Muradiye ilçesinin girişinde Kandahar Mahallesi’nde bulunan 18 derslikli ilkokul inşaatını gezdi. Burada okulun boya rengini beğenmeyen Karaloğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlilerine bunun değiştirilmesi talimatını verdikten sonra inşaatı yüzde 60 seviyesinde tamamlanan Muradiye Devlet Hastanesi’nde incelemelerde bulundu.

Karaloğlu, daha sonra Nizamettin Aktaş Anadolu Lisesi’ndeki incelemelerinin ardından kurum amirleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve muhtarların da katıldığı İmam-Hatip Lisesi’ne geçti. Vali Karaloğlu ve beraberindeki heyeti okulun mehteran takımı karşıladı. Mehteran takımının mini gösterisini izleyen Karaloğlu ve beraberindekiler, yaklaşık 750 kişinin katıldığı yemekli toplantıya geçti. İl Genel Meclis Üyesi Kemal Beydoğan’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Vali Münir Karaloğlu, Muradiye ilçesine son 4 yılda kırsal altyapı, eğitim ve sağlıkta yapılan yatırımları anlattı.

 

KARALOĞLU: AĞUSTOS VEYA EYLÜLDE HASTANE BİTMİŞ OLACAK

 

Önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında Muradiye’ye Sağlık Meslek Lisesi’nin açılacağı müjdesini de veren Karaloğlu, eksikliklerin tamamlanması için yatırımlara devam edileceğini kaydetti. Karaloğlu “Biliyorsunuz, Muradiye Devlet Hastanesi binası ihtiyaca cevap veremiyordu. Nitelik bakımından da günümüz koşullarına çok uygun değildi. Milletvekillerimizin gayretleriyle TOKİ tarafından ihalesi yapıldı. Hastanenin inşaatı şu an yüzde 60 seviyesinde. Ağustos-eylül ayları gibi bitirip halkımızın hizmetine sunmak istiyoruz.” dedi.

 

KARALOĞLU: MURADİYE’DEKİ MEVCUT DERSLİK SAYISINDA YÜZDE 56 ARTIŞ VAR

 

Sadece Muradiye ilçesinde son 4 yılda mevcut derslik sayısında yüzde 56 artışın sağlandığını kaydeden Karaloğlu, 2013 yılı programındaki okul yatırımlarını ise şu şekilde açıkladı: “ Uluşar köyümüzde 8+1, 9 derslikli bir anasınıfı, 8 derslikli olmak üzere iki tane okul yapıyoruz. İlçe merkezindeki Atatürk ilköğretim Okulumuz eski bir okuldu, burada onu yenileyerek 18 derslikli bir okul yapacağız. Devetaş Köyü’müzde 8+1 yani 9 derslikli bir okul yapacağız. Anadolu Lisesi bahçesinde 200 öğrenci kapasiteli bir yurt planlıyoruz. Topuzarpa Köyünde 12+1 derslikli yine bir okul planlıyoruz.”

 

KARALOĞLU: ÜNSELİ BELDESİ’NDE YENİ OKULLAR İNŞA EDİLİYOR

 

Alpaslan Anadolu Öğretmen Lisesi de depremde hasar gördüğünü hatırlatan Vali Karaloğlu, “Mevcut arsamız bin 650 kodunun altında olduğu için okul yapamamıştık. Arsa problemimiz vardı. Orada bir arsayı kamulaştırarak bu okulumuzun yapımına da 2013 yılında başlayacağız. Eğitimde sadece bunları yapmadık. Depremden sonra sadece Ünseli beldemizde İstanbul Ticaret Odamızın bağışlamış olduğu Yüzüncü Yıl Mahallesi’ndeki arsada yapılan 18 derslikli okulumuz şu an bitme aşamasına geldi. Yine Ünseli’de Gonca Dergisinin katkılarıyla 8 derslikli bir okul açtık. Yine bir şirket tarafından bağış olarak yaptırılan 4 derslikli bir anaokulunu tamamlayarak hizmete açmış olduk.”

 

KARALOĞLU: KIZ ÖĞRENCİLERE POZİTİF AYRIMCILIK

 

Bölgede kız çocuklarının okuması için pozitif ayrımcılık yaptıklarını anımsatan Karaloğlu: “Biz eğitime büyük önem veriyoruz. Çocuklarımız okusun istiyoruz. Çocuklarımız hem şehirlerinde hem de ülkelerinde söz sahibi olsun istiyoruz. Özellikle kız çocuklarımızın okuması noktasında pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Muhtarlarımızdan, hanım kardeşlerimizden rica ediyorum. Özellikle kız çocuklarının okutulmasında bizlere yardımcı olsunlar. Eğer biz kız çocuklarını okutmasak, onları eğitimin dışında tutarsak ileride sorunlar yaşarız. çünkü biliyorsunuz bu çocuklar yarının anneleri. Anneler de toplumun ilk öğretmenleri. Eğer biz kız çocuklarını cahil bırakırsak toplumu cahil bırakmış oluruz. Onun için mutlak surette kız çocuklarını okutmamız gerekir.”

 

KARALOĞLU: KIZ ÇOCUKLARININ ERKEN EVLENMESİNE DUR DİYELİM

 

Kız çocuklarının küçük yaşta evlenmelerine ‘dur’ denmesi çağrısını yineleyen Karaloğlu “Ne olur, çocuk yaştaki kız çocuklarımızın evlenmelerine ‘dur’ diyelim. Hala zaman zaman bölgemizde bu tip haberler alıyoruz. Bunlar bizi üzüyor. Artık köyde muhtarımız, vatandaşımız, toplumun ileri gelenleri bu konuda bize yardımcı olsun.” dedi.

 Muradiye ilçesindeki köylerin içme suyu, yolları ve diğer yatırımları için KÖYDES ve İl Özel İdaresi kaynaklarıyla son 4 yılda 8 milyon 612 bin liralık yatırım yapıldığını anlatan Karaloğlu “Şu anda Muradiye’nin köy yolları, Van’daki ilçeler arasında asfalt oranında en yüksek oranda olanlardan biridir. Hala eksiğimiz yok mu? Var. Ama bu yıl da KÖYDES projelerine devam edeceğiz.” dedi.

 

“GEBE HAYVAN DİNİMİZE GÖRE KURBAN EDİLMEZ”

 

Son 3 yılda Erciş ilçesinde ‘İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali’ yaptıklarını anımsatan Vali Karaloğlu, bu yıl da Muradiye ilçesinde çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini kaydetti. Muhtarlardan ve vatandaşlardan İnci Kefali balığının yumurtlama döneminde ve balıklarını tatlı suya bırakma sürecinde avlamamaları konusunda yardım isteyen Karaloğlu, şunları kaydetti: “İnci Kefali balığı yumurtlama döneminde, yumurtasını Van Denizi suyuna bırakamadığı için mecburen tatlı suya çıkıyor. Bizim inancımıza göre, bizim kültürümüze göre gebe hayvan kesilmez. Gebe hayvan kurban dahi edilmez. Bu hayvanlar, bu balıklar o mevsimde gebe. Kendi nesillerini devam ettirebilmek için yumurtalarını bırakabilecekleri tatlı sulara göçüyorlar. Eğer onları avlarsanız, eğer buna göz yumarsanız gebe hayvanı kurban etmiş kadar günaha girersiniz. Onun için hem jandarmamız, hem emniyet teşkilatımız, hem muhtarlarımız, hem de vatandaşlarımız bizlere bu konuda yardımcı olsunlar. Yasak mevsimi bittikten sonra Van Denizi’nde istediğiniz kadar balık avlama hakkınız var. Ama biz diyoruz ki ‘bunların neslini devam ettirebilmek için yumurtlama döneminde bunları korumak, gözetmek durumundayız.”

 

BİLİCİ’DEN MURADİYE’YE MYO MÜJDESİ

 

Ak Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici de toplantıda kısa bir konuşma yaptı. Van Valisi Münir Karaloğlu ve beraberindeki kurum amirleriyle birlikte Muradiye ilçesine geldiklerini belirten Bilici “İlçemizde yapılan kamu yatırımlarını denetlemek ve özellikle de muhtarlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle, Muradiyeli hemşerilerimizle bir araya gelmek, sorun ve sıkıntılarınızı dinlemek için buradayız. Bildiğiniz gibi seçim öncesinde ilçemizi ziyarete geldiğimizde Muradiyelilerin bir talebi vardı. Muradiye’ye Meslek Yüksekokulu istiyordunuz. Yüksek Öğretim Genel Kurulu’ndan (YÖK) Muradiye’ye Meslek Yüksek Okulu’nun onayı çıktı. Yüksekokul müdürüz atandı. Bu okul da İlçemize hayırlı olsun. İnşallah Meslek Yüksekokulu’nun yeni bölümleriyle tespit edilecek olan bir binada hizmet etmeye başlayacak. Gerek Muradiye’den gerekse Muradiye dışından tercihte bulanan öğrenciler, yükseköğrenimlerini bu meslek yüksekokulunda görmeye başlayacaklar. Ayrıca bir kapalı spor salonu için start verildi. Kompleks şeklindeki çok amaçlı kapalı spor salonumuzun da yakında inşallah ihalesi gerçekleşecek.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Münir Karaloğlu, Van Milletvekili Mustafa Bilici ile birlikte muhtarların, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşların talep ve isteklerini dinleyerek not aldı. Yenilen yemeğin ardından Vali Karaloğlu, beraberindeki heyetle birlikte esnaf ziyaretinde bulunduktan sonra ilçeden ayrıldı. Vali Karaloğlu’nun Muradiye İlçesi’ne yaptığı ziyarette İlçe Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Belediye Başkan Vekili Haşem Polat, Ünseli Beldesi Belediye Başkanı İshak Polat’da hazır bulundu.

Editör: TE Bilisim