Depremden sonra en çabuk toparlanan ve depremin şokunun atlatılmasında büyük bir sorumluluk üstlenen YYÜ büyümeye devam ediyor. Rektör Peyami Battal döneminde adeta kabuğunu kıran ve kentle bütünleşmesini sağlayarak büyüyen YYÜ adeta bir belediye gibi sınırlarını genişletiyor. Hem akademik hem de yapısal olarak Türkiye’nin önemli üniversitelerine kafa tutmaya başlayan YYÜ’de şu sıralar yine büyük bir değişim yaşanıyor. Yepyeni yurtlarla üniversitenin barınma sorunu çözen, ardı ardına açılan fakültelerle bilimsel anlamda büyük aşama kateden, yepyeni yollarla ve modern çevre düzenlemesiyle deniz kıyısında bir ilçeyi andıran görünüme kavuşan, akademik başarısını her geçen gün bir üst seviyeye taşıyan YYÜ’de depremden bu yana başlayan çalışmalar hiç durmuyor. Yılın 12 ayında çalışmaların aralıksız sürdüğü üniversitede ezber bozan 5 çalışma daha gece gündüz durmadan sürüyor...

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversite de hayata geçen projelerle ilgili bilgi vererek, 5 büyük projeye toplamda 90 milyon TL gibi bir harcamanın yapılacağını belirtti. Basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Battal, basın mensuplarıyla kampus alanında incelemelerde bulundu. Yeni projelerle ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Battal, projelerin tamamlanmasıyla birlikte YYÜ’nün Türkiye’nin en güzel kampüsü olarak anılacağını ifade etti. Rektör Prof. Dr. Battal, YYÜ’nün hızla büyüyen bir üniversite olduğunu, dolayısıyla çevre yapısıyla fiziki mekanları itibarıyla bu büyümeye ayak uydurmaya çalıştıklarını belirtti.

 

‘EŞBAŞKANLARDA ART NİYET YOK’

Eski YYÜ Eğitim ve Araştırma hastanesi arazisiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Rektör Battal, “Çevredeki esnaf ve vatandaşlar orada hastanenin bir şekilde yeniden hizmet vermesini istiyor. Orada Belediyenin yeşil alan çalışmalarını vatandaşlarımız görünce, hem bizi hem de basın mensuplarını aradılar. Vatandaşlarımız ve esnafımız burada ne oluyor diye sordu. Biz daha önce orada şöyle bir şey yapmıştık. Evet doğru orada yeşil alan ihtiyacı gerçekten vardı. Bizde elimizdeki arazinin yarısını yeşil alan yapılması için hibe ettik. Bizim elimizdeki arazi 36 dönümlük bir araziydi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar planı hazırlanırken, bize de arazinin durumu soruldu. Bu araziyi ne yapalım diye bizlere soruldu. Bizde kendilerine burada yeşil bir alana ihtiyaç var, bu arazinin yarısını yeşil alan, diğer yarısını da yine sağlık kompleksi yapmak üzere bize bırakın dedik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da imar planını hazırlarken, planlamayı bu şekilde düzenledi. Fakat daha sonra Büyükşehir Belediyemizin bu arazinin tamamının yeşil alana dönüştürdüğünü öğrendik. Biz de Sayın Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanlarına durumu iletmek üzere gittik. Aslında eşbaşkanlar ile bu konu üzerinde anlaştık. Eşbaşkanların bu konuyu düzelteceğine de inanıyorum. Daha sonra Büyükşehir Belediye meclisinden çıkan karar İpekyolu Belediyesine de gönderilmiş. İpekyolu Belediye Meclisi de buna uygun bir karar almış. Biz Büyükşehir Belediye eşbaşkanlarından bu konuyu tekrar görüşmek için randevu istedik. Ancak programlarının yoğunluğu nedeniyle halen bize bir cevap gelmemiştir. Eşbaşkanların bu konuda art niyeti olduğunu kesinlikle düşünmüyorum.” Dedi.

 

‘SORUNLAR KONUŞARAK ÇÖZÜLMELİ’

Bu arazi üzerinde sağlık tesislerine de ihtiyaç olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Battal, “O arazi üzerinde gerçekten de büyük bir sağlık tesisine de ihtiyaç vardır. İpekyolu Belediye Eşbaşkanlarını da bu konudan dolayı telefonla arayarak bu kararı görüştük. Başkanlarda bu kararı tekrar gözden geçireceklerini söylediler. Biz bu arada hukuki süreci de başlattık. Ve yürütmeyi durdurma kararı aldık. Biz hem Belediyeler hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Bir kentte kurumlar sorunları mahkeme üzerinden çözmemelidir. Bu hepimizi üzen konulardır. Derdi Van olan kurumların mahkeme üzerinden değil, oturup konuşması daha anlamlı olacaktır. Ben bu sorununda konuşularak, çözüleceğine inanıyorum. Biz o alana fizik tedavi servisi yapacağız. Fizik tedavi hastalarına kolaylık sağlamayı planlıyoruz. Hastalarımız merkezde rahatlıkla gidip tedavisini olsun istiyoruz. Bu arada hastanelerin şehir dışında olmasından dolayı vatandaşlarımızın yararlanması için semt polikliniği açmayı planlıyoruz. Yani bu alanda bir de semt polikliniği de açacağız. Bu arada Bakanlıkla görüşmelerimiz netliğe kavuşursa bir de kadın doğum polikliniği açmayı planlıyoruz bu alanda. Bizim amacımız Van’daki insanlara daha iyi daha üst düzey hizmet vermek. Bu kapsamda da çok şükür gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz. İyi bir noktada olduğumuza da inanıyoruz.” Dedi.         

 

‘EN GÜZEL ÜNİVERSİTE YYÜ OLACAK’

YYÜ’de devam eden projelerle ilgili de açıklamalarda bulunan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, devam eden çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Basın mensupları ile çalışmaların yapıldığı alanları tek tek dolaşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal, inşaat alanlarında incelemelerde bulundu. Kütüphane ve yemekhane binalarının kurulduğu aksta ‘Alle’ yolunda öğrencilerin ve akademi personellerinin bu yolu kullanacaklarını ifade eden YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal, çevre düzenlemesini güzel bir proje ile birleştirdiğimiz zaman güzel bir bulvar haline geleceğini belirtti. Bu yolda çok farklı bir mimari konsepti uyguladıklarını anlatan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal, “Tamamen projemizin mantığı, felsefesi dalga formu. Yapmış olduğumuz bütün yükseltilerde bu dalgalanmaları yakalıyoruz. Bu yolumuz yaklaşık 2,5 kilometre. Arka noktalardan başlayıp yurtlara kadar devam ediyor. Burada öğrencilerimizin personelimizin ihtiyacı olan satış noktaları oluşturacağız. Bilet satış noktasından tutun da terzi, kuaför gibi birimler de olacak. Kantinlerimiz ve gazete satış noktamız olacak. Öğrencilerimizin rahat yürürken, burada oturup hem kahvesini hem çayını içebileceği ve huzurlu zaman geçirebileceği alanlar oluşturuldu. Dolayısıyla burası bittiği zaman artık Türkiye’nin en güzel kampüsü Yüzüncü Yıl Üniversitesi olacak. Ben iddia ediyorum tamamlandığı zaman en güzel kampus olarak YYÜ’yü anacağız” dedi.

 

YYÜ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Yeni projelerin ne aşamada olduğu ve ne kadar bir meblağın harcanacağıyla da ilgili de bilgiler veren YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal, “Zaman zaman dışarıdan gelen arkadaşlarımız burasının şantiyeye döndüğünü söylüyorlar. Evet şantiyeye döndü ve inşaatlarımız çok hızlı ilerliyor. Burası ile beraber yaklaşık 5 büyük projemiz var. Spor kompleksimiz, yemekhanemiz, kütüphanemiz, mühendislik fakültemiz o da bitmek üzere, yürüyen yolumuz var, çevre yolumuz var. Yeni projeler için de ödeneklerimiz geldi devam edeceğiz. En kısa sürede şehirdeki sağlık komplekslerimize de başlayacağız. YYÜ hızla büyüyen bir üniversite dolayısıyla çevre yapısıyla fiziki mekanları itibarıyla bu büyümeye ayak uydurmaya çalışmamız lazım, bizde onu yapmaya çalışıyoruz. Biz hangi konuda başvursak destek talep etsek bu desteği alabiliyoruz. 5 büyük projeye toplamda 80-90 milyon TL harcanmış olacak” ifadelerini kullandı. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal, açıklamalarının ardından beraberindeki basın mensupları ile birlikte diğer inşaat alanlarını gezdi.


ŞEHRİVAN EĞİTİM:YUNUS EMRE AYKAÇ - ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim