Ömer TOKTAŞ - Önder ALTINAL / Şehrivan ÖZEL


 

2011 yılında yaşanan depremde bile birçok sağlık personelinin Van’ı terk ederek memleketlerine gitmesine rağmen Van’da kalıp yaralara merhem olmaya çalışan Van İMKB Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrenci ve öğretmenleri huzur evi ziyaretlerinden, okul içi etkinliklere kadar birçok açıdan gündeme gelmişti. İmkânsızlıklar içerisinde imkân yaratmaya çalışan ve öğrencilerin her sorunu ile bire bir ilgilenen bir idari kadroya ve öğretmenlere sahip olan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, gelecekte hastanelerin olmazsa olmazı olan öğrenciler yetiştiriyor.

Okuldaki birçok sıkıntıya rağmen idarilerin yetkili bir muhatap bulamaması ve bu sıkıntıların kendi imkânları ile giderildiği yönünde. 2014’ün Van Şehri’nde okulun bulunduğu konum itibari ile yollarının olmaması, öğrencilerin ve öğretmenlerin mahalle içerisinde ki arazilerden ulaşımını sağlaması gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalan okul bu sıkıntılar ile hep kendi imkânları ile mücadele etmiş. Mahalleye giden herhangi bir doğalgaz hattı bulunmamasına rağmen okulun Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile anlaşma sağlayıp öğrenci pansiyonuna doğalgaz hattı bağlaması da araştırmalarımız sonucunda elde ettiğimiz bilgilerden diğer bir tanesi. Okula giden yolların çeşitli arazilerin içinden geçmesi ve araçlar ile öğrencilerin bu yoldan okula gidip gelememesi ile de gündeme defalarca gelen Anadolu Sağlık Meslek Lisesi son zamanlarda sıkıntı içerisinde kaldı.

‘SORUN KPSS’Yİ ETKİLEMEYECEK’

Son zamanlarda gündemi Türkiye’de ki 57 okulda yaşanan Anadolu statüsünde olup da ÖSYM sisteminde bu şekilde görünmeyen okulların mağdur olan öğrencileri meşgul ediyor. Öğrenci velilerinin çoğu her ne kadar sorunu okul idaresinde de bulsa işin gerçeği çok daha farklı. Geçtiğimiz senelerde alınan bir karar ile meslek liselerinin tamamı Anadolu statüsüne yükseldi. Böylece Türkiye’de bulunan 305 adet Sağlık Meslek Lisesi’nin tamamının isminin önüne Anadolu kelimesi eklendi. Bu şekilde bir değişiklik yaşayan okulların arasında, yetiştirdiği öğrenciler ile Van’ın Sağlık açısından mesafeler kat etmesini sağlayan Van İMKB Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’de var. Okul yeni gelen karardan önce ‘Sağlık Meslek Lisesi’ mezunu veriyordu. ÖSYM sisteminde de Van’da bulunan bu okulun ismi Van Sağlık Meslek Lisesi olarak görünüyordu. Okulun bu seneki mezunları Van Anadolu Sağlık Meslek Lisesi mezunu olmasına rağmen ÖSYM sisteminde Van Anadolu Sağlık Meslek Lisesi diye bir okul bulunmuyor. Anlayacağınız ÖSYM Van Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nin bu seneki mezunlarını olmayan bir okulun mezunu varsayıyor. ÖSYM’nin bu eksikliği ve hatası 4 sene boyunca hastane okul demeden uğraşan öğrencileri hayal kırıklığına uğratırken, öğrencilerin bu durumda KPSS’ye giremeyeceği söylentileri de kafaları karıştırıyor. Yaptığımız araştırmalar neticesinde bu sorunun KPSS’yi hiçbir şekilde etkilemeyeceğini öğrenmiş bulunmaktayız. Bu sorun karşısında zaten büyük bir hayal kırıklığı yaşayan öğrencilerin KPSS’ye bir ay gibi kısa bir süre kala çalışma şevklerinin kırılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Söz konusu sorunun mimarı olan ÖSYM olmasına rağmen, bu kurumun Van Şubesi’nden de ne bir açıklama ne bir adım atılmış değil.

Editör: TE Bilisim