Yaşları 45-75 arasında değişen Vanlı kadınlar okul sıralarında okuma yazma öğrenmeye çalışıyor. Zamanında aileleri tarafından okula gönderilmeyen kadınlar şimdilerde ise çocuklara örnek oluyor. Yaşını başını almış dedeler ve nineler “Bizi okutmadılar” demek yerine kendilerinden onlarca yaş küçük çocukların sıralarında onların yaptığı gibi okuma yazma öğreniyor... 

 

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Van Valiliği’nin faydalanıcısı olduğu “Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi”nin amacı yerinden edilmiş kişilerin kent yaşamına entegrasyonuna ve bu kişilerin yerinden edilmişlik psikolojisinden uzaklaştırmaya yönelik tekrarlanabilir hizmet modelleri oluşturulması ve bu hizmeti uygulayacak olan yerel kurum ve kuruluşların kapasitelerinin geliştirilmesi kapsamında okuma yazma bilmeyen kadınlar için kurslar açıldı. Yaşları 45 ile 75 arasında değişen kadınlar, okul sıralarında okuma yazmayı öğrenmek için büyük çaba sarf ediyor. Hatta bazı kadınlar 1. Öğretimin ardından 2. Öğretimle birlikte ilk, orta ve liseyi de bitirmeyi hedefliyor. Çocuklarının ve torunlarının gittiği okulda, okul sıralarında eğitim gören kadınlar, ailelerinin ve çocuklarının desteğiyle artık normal hayatta daha rahat edecekler.

 

CİDAN: GURUR DUYUYORUM

Şehrivan Gazetesi olarak okul sırlarında büyük emek harcayarak okuldaki öğrencilere örnek olan kadınlardan Sadet Cidan kızı Eylül’e birlikte aynı sırayı paylaşıyor. TOKİ konutların bulunan Ertuğrul Gazi Orta Okulunda eğitim gören Cidan’ın küçük kızı Eylül dersleri bittikten sonra annesinin okuma yazma öğrendiği sınıfta kendisine eşlik ediyor. Sadet Cidan okuma yazma kursuyla ilgili konuşurken, kızıyla beraber okuduğundan dolayı memnunun olduğunu ifade ediyor. Cidan, “Küçükken babam izin vermediği için okula gidemedim. 3 çoğum var. Bunlardan bir tanesi Üniversitede, biri lise okuyor bir diğer ise şu an ana sınıfta. Kızım gittiği okulda bende okuma yazma kursunda okuma ve yazmayı öğreniyorum. Buna karar verdiğimde gerek kocam gerekse de çocuklarım çok olumlu karşıladı ve bu kursa gelemem için bana çok yardımcı oldular. Şimdi kızım Elifle birlikte aynı okulda eğitim görüyorum. Gurur duyuyorum ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

KARA: HEDEFİM LİSEYİ BİTİRMEK

1 Öğretimin yanı sıra 2. Öğretimi de okumak istediğini ifade eden Nazime Kara bu konuda yetkililerden destek istedi. Kara’da TOKİ konutların bulunan Ertuğrul Gazi Orta Okulunda eğitimi görüyor. Kara şu ifadelere yer verdi: “Daha önce okuma yazma öğrenmek için çok çaba sarf ettim. Ancak şimdi ki gibi bir olanağa bir türlü sahip olmadı. Burada 1. Öğretimi tamamladıktan sonra, 2. Öğretimle ilk, orta ve liseyi de bitirmek istiyorum. Bunun için çok çaba sarf ediyorum. 3 çocuğum okul eğitimlerini bitirmek üzereler bende onlar gibi gidilmesi gereken yere kadar gidip en iyi eğitimi almak istiyorum. Kocamda sağlık memuru olduğu için bu konuda çok avantajlıyım. Bana gerek kocam gerek çocukları gerekse de arkadaşlarım büyük destek veriyorlar.”

 

ALTUNTAŞ: ÖĞRENCİLERDEN DAHA İSTEKLİLER

Gazetemize konuşan okul müdür yardımcısı Alirıza Altuntaş kursa gelen vatandaşların öğrencilerden daha istekli olduklarını ifade etti. Altuntaş, “Yaz tatilinde öğretmenimiz ve proje sahipleri kurs açacaklarını söylediler. Tabi o dönemler tatil dönemi olduğu için bizde sınıf verdik ve bu kurs açıldı. Ardından gördük ki insanlar çok şevkli ve istekliler. Bunun yanı sıra kursu duyanlar kayıt yapmak için daha fazla gelmeye başladı. Yaz tatili bitikten sonra öğrenciler gelmeye başladı. Ancak gördük ki bu insanlar öğrencilerden daha istekli. Bizde bu sefer bu insanlarımız için bir arayış içerisine girdik. Okulumuzun üst katında kullanılmayan bir sınıfı kendileri için hazırladık. Öğretmenimiz de bu konuda destek olunca sınıfımız açtık ve 2 öğün şekilde burada dersler işlenmeye başladı. Bizim bir avantajımızın daha olduğunu bu şekilde görmüş olduk. Çünkü kursiyerlerimiz aynı zamanda velilerimiz olunca, velilileriz hemen hemen her gün okulda oldular. Bizde bu şekilde daha iyi bir iletişim içinde olduk. Buda biz okul idaresi ve öğretmenleri için büyük bir avantaj oldu. Veliler öğrenciler her gün öğrencilerini sormaya başladılar. Bu projeler olduğu sürece ilişkilerin daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. Bizde okul olarak bu tür projelere her zaman destek vermeye hazırız.” Dedi.

 

DAYI: ARTIK SIRA BENDE

İpekyolu İlçesine Bağlı Cumhuriyet Lisesi’nde eğitim gören ve 4 çocuk büyüten ve hepsini okutan Rayhan Dayı adlı vatandaş ise artık okuma sırasının kendisine olduğunu söylüyor. Dayı şu sözlere yer verdi: “Bu yaşıma kadar 4 çocuk büyüttüm ve hepsini de okuttum. 3 kızım ve 1 oğlum şu anda kendi işlerinde çalışıyorlar. 3 öğretmenlik yapıyor biri ise veteriner oldu. Babam beni zamanında okutmadı. Bende bunun acısını çektiğim için kızlarımı ve oğlumu en iyi şekilde okuttum. Kocamla bu kurs için konuştum ve artık sıra bende dedim. Oda bana çok olumlu yaklaştı ve hatta beni tebrik etti. Bu şekilde eğitimimi tamamladıktan sonra ilerlemek adına daha çok okumak isterim.”

 

AKYÜZ: ONLAR MUTLU OLUNCA BENDE MUTLU OLUYOR

Ertuğrul Gazi Orta Okulunda kadınlara eğitim veren öğretmen Elif Akyüz verdiği eğitimlerden dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Akyüz, “2-3 yıldır eğitmenlik yapıyorum. Yetişkin okuma yazma öğretmeniyim ve daha önce çok sayıda gönüllü öğretmenlik yaptım. Bu beni çok mutlu ediyor. Özellikle kadın bana biz öğreniyoruz bu çok güzel bir duygu dedikçe buda bana haz veriyor. 2 öğün eğitimler veriyorum. Sabah saatlerinde 30 kişilik bir sınıfa ders veriyorum aynı şekilde öğleden sonra 30 kişilik bir gruba ders veriyorum. Yaş grubu genelde 75 ile 40 arasında değişiyor. Özelikle yaşları biraz daha ilerlemiş olan kesimler daha çok rağbet gösteriyor ve heves ediyorlar. Daha önce küçükten belli sebeplerden dolayı okuyamayan bu insanlar, şimdi burada mutlu olunca bu beni de mutlu ediyor.” Dedi.

 

TANRIVERDİ: 332 KİŞİ OKUMA YAZMA ÖĞRENECEK

Konuyla ilgili bilgiler veren Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi’nde çalışan Mesleki Eğitim Kilit Uzmanı mehtap Tanırverdi Derebeyli projeyle ilgili şunları kaydetti: “Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Van Valiliği’nin faydalanıcısı olduğu “Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi”nin amacı yerinden edilmiş kişilerin kent yaşamına entegrasyonuna için eğitimler veriyoruz. Bu eğitimler birisi de okuma yazma kurslarıdır. Bu kapsamda 12 grupla eğitimler veremeye başladık. Toplamda 332 kişiyi bu kurslara dahil ettik. 7 grubumuzun bu eğitimler bitti 5 ise devam ediyor. Aynı şekilde bu gruplarda 184 kişi eğitimini tamamlarken, 148 kişi ise halen eğitim görüyor.”


ŞEHRİVAN YAŞAM: ÖNDER ALTINAL – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim