Milli Eğitim Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği genelgeyle uygulanmaya başlanan "Değerler Eğitimi" Projesi, öğrencilerin çevrelerinde yaşadıkları sorunlara karşı, sorumluluk alma duygularını geliştirdi.

Temel insani değerleri korumaya almak ve canlandırmak amacıyla uygulanan proje kapsamında verilen, duyarlılık, hoşgörü, tasarruflu olma, sevgi, saygı, bağımsızlık, demokrasi, sorumluluk, doğruluk, dürüstlük, şiddetin önlenmesi, ahlaki eğitim, vefa ve barış eğitimleri, öğrencilerin manevi açıdan gelişmesine büyük katkı sağlıyor. Eğitimler kapsamında sosyal sorumluluk anlayışları gelişen öğrenciler, çevrelerindeki sorunlar karşısında hayata geçirdikleri projelerle büyüklere örnek olacak davranışlar sergiliyor. Tuşba ilçesindeki Hacı Ali Akın İlkokulu'nda eğitim gören 3'üncü sınıf öğrencileri, küçük yaşlarına rağmen üstlendikleri sosyal sorumluluk projeleriyle büyüklerine örnek oluyor. Değerler Eğitimi Projesi kapsamında öğrencilerin din, dil, ırk ayrımı yapmadan yardıma muhtaç insanların yanında olmaları gerektiğinin farkına vardıklarını belirten Hacı Ali Akın İlkokulu Sınıf Öğretmeni Aysel Duran Sansür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok öğrencinin değerler eğitimi kapsamında proje ürettiğini söyledi. Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde öğrencilerin ana sınıfında eğitim gördüğünü anımsatan Sansür, "Deprem sırasında öğrencilerimizin olumlu ve olumsuz deneyimleri oldu. Tüm Türkiye'den Van için gösterilen duyarlılık onları çok etkiledi. Birçok öğrencimiz bu anlamda ürettikleri fikirleri projeye dönüştürdü. Onlar da yardıma ihtiyacı olan insanların yanında olmak için yola çıktı" dedi.

 

"SOMA'DAKİ ÇOÇUKLAR İÇİN OYUNCAK KAMPANYASI DÜZENLEDİLER"

Proje kapsamında duyarlılığı artan öğrencilerin çeşitli projeler ürettiğini belirten Sansür, geçtiğimiz yıl Soma'da yaşanan maden faciasında babasını kaybeden çocuklar için üzülen ve onların acısını bir nebze de olsa azaltmak isteyen öğrencilerin, oyuncak kampanyası başlattığını anımsattı. Sansür, projeler sayesinde öğrencilerimizin özgüvenlerinin ve çevrelerine karşı olan duyarlılıklarının arttığını anlatarak, böylece öğrencilerin yardımlaşma ve dayanışmayı seven, şefkat, merhamet sahibi bireyler olduğunu ifade etti. Sansür, şöyle konuştu: "Öğrencilerimiz, proje başlattılar ve duyarlı vatandaşlardan da destek alarak topladıkları oyuncakları Soma'daki kardeşlerine gönderdiler. Aynı zamanda öğrencilerimiz büyük sıkıntı yaşayan Somali'deki vatandaşların ihtiyacı için 'Su Kuyusu Açma Projesi'ni de değerler eğitimi kapsamında hazırladı. Bu çerçevede kermes düzenlendi ve 5 bin lira toplandı. Bu para ilgili kurumlar aracılığıyla Somali'de su kuyusu açılması için gönderildi."

 

YATALAK HASTALAR İÇİN MAVİ KAPAK TOPLUYOR

Hacı Ali Akın İlkokulu 3. sınıf öğrencisi olan Mustafa Said Sıcakyüz, köy ziyareti sırasında yatalak olduğu için çocuklarıyla yeterince ilgilenemeyen ve onlara yemek yapamayan teyzesinin durumundan etkilenerek, mavi kapak toplama kampanyası başlattı. Topladığı mavi kapaklarla teyzesine akülü tekerlekli sandalye almayı amaçlayan Sıcakyüz, köyde başka yatalak hastanın olduğunu öğrenince projesini geliştirdi. Van depreminde tüm Türkiye'den kente gelen yardımların çok anlamlı olduğunu ve herkesi duygulandırdığını anlatan öğrencilerden Zozan Rojin Demir ise depremden sonra yardımlarla ayakta durabildiklerini söyledi. Demir, şunları dile getirdi: "Biz de bu sorumluluk anlayışıyla bizi mutlu eden insanların kötü günlerinde yanlarında olmaya çalışıyoruz. Soma faciasında babalarını, abilerini, dayılarını kaybeden çocukları gördüm ve çok üzüldüm. O çocukları mutlu etmek, acılarını biraz da olsa azaltmak için oyuncak kampanyası başlattık. Öğretmenim, ailem ve arkadaşlarım bu konuda bana destek verdi. Onlar bize yardım yolladığında biz çok mutlu olmuştuk. Onların mutlu olduğunu öğrenince ben de çok mutlu oldum."

 

LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR İÇİN KAMPANYA

Öğrencilerden Berfin Ece de Türkiye'de her yıl binin üzerinde 16 yaşından küçük çocuğun lösemi hastalığına yakalandığını, bu konuda farkındalık oluşturmak için arkadaşlarıyla kampanya başlattığını ifade etti. Ece, "Lösemili çocukların ailelerinin yüzde 90'ı asgari ücretin altında gelire sahip. Bu şartlarda aileden birinin de lösemi olması, ağır tedavi süreci ve içinde bulunan zor şartlar, ailelerin geçimini zorlaştırmakta ve çocukların tedavisini çıkmaza sokmaktadır. Amacımız kanser hastalarına yardım etmek ve onların iyileştirilmesine katkı sağlamak" ifadelerini kullandı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği genelgeyle uygulanmaya başlanan "Değerler Eğitimi" Projesi, öğrencilerin çevrelerinde yaşadıkları sorunlara karşı, sorumluluk alma duygularını geliştirdi. Van'ın Tuşba ilçesindeki Hacı Ali Akın İlkokulu'nda eğitim gören 3'üncü sınıf öğrencileri, Somali için kermes düzenlemenin yanı sıra Soma'daki çocuklar için oyuncak, lösemili çocuklar için yardım ve yatalak hastalar için mavi kapak toplama kampanyalarıyla büyüklerine örnek oluyor. Hacı Ali Akın İlkokulu 3. sınıf öğrencisi olan Mustafa Said Sıcakyüz (Fotoğraftaki), köy ziyareti sırasında yatalak olduğu için çocuklarıyla yeterince ilgilenemeyen ve onlara yemek yapamayan teyzesinin durumundan etkilenerek, mavi kapak toplama kampanyası başlattı. 

Editör: TE Bilisim