Türkiye'deki Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarında, 3 yıl önce ülke genelinde 57. sırada olan Erzincan'da uygulanan eğitim modeli sayesinde, dershaneye gitmek yerine devletin imkanlarıyla açılan okul sonrası destekleme ve yetiştirme kurslarına katılan öğrenciler, kenti TEOG'da 7. sıraya yükseltip "Dershanesiz TEOG kazanılmaz" algısını ortadan kaldırdı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Okullar varsa niye dershaneler var? Dershaneler varsı niye okullar var?" sözünden etkilenen Erzincanlı eğitimciler, 3 yıl önce valilik ve milli eğitil müdürlüğü koordinesinde kentin eğitim başarısını yükseltmek ve dershanesiz de TEOG'un kazanılacağını ortaya koymak için bir eğitim modeli başlattı. Vakıflar, dernekler, sivil toplum kuruluşları ve öğrenci velilerinin de destek verdiği bu model sayesinde, kentte dershaneye gitmeyen öğrenciler, devletin imkanları ile açılan okul sonrası destekleme ve yetiştirme kurslarına katıldı.

 

Öğrencilerin ulaşımdan okul ihtiyaçlarına kadar tüm ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılandığı uygulama aracılığıyla TEOG'a hazırlanan öğrenciler, kısa sürede TEOG'da rekor başarıya imza attı. Öğrenciler, uygulama başlamadan önce Türkiye TEOG sıralamasında 57. sırada olan Erzincan'ı son 3 yılda 7. sıraya yükselterek, adeta "Dershanesiz TEOG kazanılmaz" algısını yok etti. Öğrenciler ve eğitim camiası başta olmak üzere her kesimin beğenisini toplayan eğitim modeli, kentin tamamında uygulanıyor.

 

Erzincan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, yaptığı açıklamada, dershanelerin kapatılma kararı alındığı 2014 yılında başta Erzincan Valiliği önderliğinde, milli eğitim müdürlüğü, vakıflar, dernekler, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve velileri ile bir araya gelip "2014-2024 Eğitim Şehri Erzincan Çalıştayı" düzenlediklerini ve eğitimde 10 yıllık yol haritasını belirlediklerini ifade etti.

 

"OKULLAR VARSA NİYE DERSHANELER VAR? DERSHANELER VARSA NİYE OKULLAR VAR?"

Bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Okullar varsa niye dershaneler var? Dershaneler varsa niye okullar var?" sözünden etkilendiklerini anlatan Gün, "Yıllar önce dershaneler vardı. Özellikle öğrencilerimiz okullarda alamayacaklarını sanki dershanelerden alacaklarmış gibi dershanelere giderek okullarımızı ikinci plana düşürmüşlerdi. Başarı dershane endeksli idi. Biz bunu Erzincan'da 3 yılda yıktık." dedi.

 

Gün, Erzincan'da uyguladıkları eğitim modeli ile son 3 yılda kentin TEOG Türkiye sıralamasında 57. sıradan 7. sıraya yükseldiğine dikkati çekerek, "Bu başarıya gelmemize en büyük vesile şu oldu. Başta hepimiz bir araya gelip bir aile olduk ve bu başarıya inandık. Bu görev bizim, başkasının değil. Atanmış öğretmen değil adanmış öğretmen ruhuyla çalışmak zorundayız. Biz bu ülkenin gençliğine, geleceğine kendimizi adamak zorunda ve mecburiyetindeyiz." şeklinde konuştu.

 

"HEDEFİMİZ BİRİNCİ SIRAYA YERLEŞMEK"

Erzincan'da 12 bin 524 ortaokul öğrencisinden yaklaşık 8 bin 500'e yakınının okul sonrası destekleme ve yetiştirme kurslarına katıldığını belirten Aziz Gün, "Bu kurslarda okulun dışında TEOG'a yönelik ek derslerle öğrencilerimizi hazırlıyoruz. Öğrencilerimize sosyal ve kültürel aktiviteler yaptırıyoruz. Böylece çocuklarımız hem sosyalleşip hem de ülkenin değişik illerini gezme imkanı buluyor. Her öğrencimiz tiyatroya, sinemaya ve gezilere gidiyor." ifadelerini kullandı.

 

Gün, uyguladıkları eğitim modelinde elde ettikleri başarıyı sürdürmek istediklerini vurgulayarak, "Mühim olan bu başarıyı elde edebilmektir. Ancak bundan çok daha önemlisi bu başarıda kalıcı olmak. Bizim artık bundan sonra hedefimiz ilk on değil ilk üç hatta birinci sıraya yerleşmek. Bu konuda Başbakanımız Binali Yıldırım ve Erzincan Valisi Ali Arslantaş'a söz verdik. Bu söz bizim için çok anlamlı ve çok önemlidir." diye konuştu.

 

Erzincan Ortaokulu Müdür Yardımcısı Gökhan Nayir de Erzincan'da büyük bir eğitim seferberliği olduğunu ve bu gayretin ve emeğin bir parçası olma adına ellerinden geleni okul olarak yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

 

"ÇOCUKLARIMIZIN İYİ BİRER İNSAN VE VATANSEVER OLMALARINI AMAÇLIYORUZ"

Kentteki eğitim modeli aracılığıyla bu yıl yaz kampının ardından destekleme ve yetiştirme kurslarını tamamlayarak öğrencileri bir üst eğitim kurumuna iyi bir şekilde hazırlamaya gayret ettiklerini dile getiren Nayir, şu ifadeleri kullandı: "Burada sadece amaçlanan akademik başarı değil. Akademik başarının yanı sıra çocuklarımızın iyi birer insan ve vatansever olmalarını da amaçlıyoruz. Sosyal, kültürel aktivitelerle ve diğer etkinliklerle de sıkıntısız şekilde devletimizin bize sunduğu fiziki ve sosyal imkanlar çerçevesinde kurslarımızı, çalışmalarımızı tamamlamayı hedefliyoruz. Velilerimiz ve öğrencilerimiz bu TEOG sürecini okul bünyesinde çözebileceklerini, halledebileceklerini anladılar. Bize inanıyorlar. Devlet imkanlarıyla bu sürecin tamamlanacağının farkındalar. Her sene kurslara ilgi ve alaka artarak devam ediyor."

 

UYGULAMA İLE TÜM ÖĞRENCİLER EŞİT ŞARTLARDA YARIŞIYOR

Okulun öğretmenlerinden Caner Güneş ise dershanelerin ücretli, kendilerinin verdikleri kursların ise ücretsiz olduğuna işaret ederek, "Geçmişte maddi sebeple her öğrenci dershaneye gidemiyordu. Ancak sosyal devletin gereği olarak tüm vatandaşlara eşit davranma ve onlara aynı imkanları sunma bakımından baktığınızda tüm öğrencilerimiz herhangi bir maddi karşılık vermeden destekleme ve yetiştirme kurslarına gelebiliyor. Bu tüm vatandaşların, öğrencilerin aynı eğitimi alması açısından çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

 

ÖĞRENCİLER DURUMDAN MEMNUN

Erzincan Ortaokulu öğrencilerinden Elifsu Öznülüer de kursların verimli geçtiğini dile getirerek, şunları kaydetti: "Bu uygulama ile bisiklet turlarına katıldık, kahvaltı yaptık, pikniğe gittik ve çok eğlenceli geçti. Derslerimizde öğretmenlerimiz ile çok güzel vakit geçirdik. Çok iyi bir eğitim aldık. Okul sonrası kurslar ile kurslara gelmeyen arkadaşlarımızdan daha şanslı olacağız çünkü pratik yaptık. TEOG 1 konularının hepsini bitirdik ve okula başlattık şimdi ise pratik yapmış oluyoruz ve bu gerçekten çok yararlı bir uygulama oldu."

 

Aynı okulun öğrencisi Emirhan Erdoğan ise "Okul sonrası kurslar başarımı çok etkiledi. Kursa gelmeyen arkadaşlarımızdan 1-0 önde olduk. Biz bilgileri öğrenerek okula geldik ama onlar şu an yeni öğreniyorlar ve biz tekrar yapmış oluyoruz. Kursun yanında sosyal etkinliklerimiz de oldu." dedi.

Editör: TE Bilisim