Van’da yaşayan görme engelli çocuklar eğitim haklarını kullanmak için Görme Engelli Okulunun açılması talebinde bulundu. Zor şartlar altında Van’ın birçok ilçesinde ve merkezinde yaşan görme engelli çocukların okuyup meslek sahibi olma hayalleri var.

 

Sayısı net olmamakla birlikte Van’da 50’yi aşkın olan görme engeli çocukların okul talebi var. Van’ın değişik noktalarından Van merkeze gelen onlarca görme engelli çocuk zor şartlar altında rehabilitasyon merkezlerine gidip eğitim görüyor ancak rehabilitasyon merkezlerinin diploma verme yetkisi olmadığı için bu çocuklar eğitim haklarından yoksun. Görme engelli çocukların talebi Van’a biran önce Görme Engelli Okulunun yapılması.

 

 

ERZURUM’A GİTMEK ZORUNDA KALIYORLAR

Van’da, görme engelli çocuğu olan aileler öğrencilerini okutmak için bölgede sadece Erzurum’da görme engeli okulu olduğu için oraya göndermek zorunda kalıyor. Maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocukları ise okuyamıyor ve eğitimsiz kalıyor.

 

 

KIZININ GÖRMESİ İÇİN ÇOK UĞRAŞTI

Van’ın Çaldıran ilçesinde örme engelli kızı Dilan’ı sürekli Van merkeze getirmek zorunda kalan vefakar baba Mehmet Özçılgın, zor şartlar ve maddi imkansızlıklar içinde kızının eğitim görmesi için rehabilitasyon merkezine getiriyor. Vefakâr baba Mehmet Özçılgın’ın kızı Dilan’ın hikâyesini anlatırken gözlerinin dolması ise gözlerden kaçmadı. Kızının 5 yaşındayken geçirdiği bir havale sonucu gözlerini kaybettiğini ifade eden Baba Özçılgın, kızının görmesi için çalmadık kapı bırakmadığını, gitmedik doktor kalmadığını dile getirdi. Baba Özçılgın, İstanbul’da geçirdiği 18 gün için 30 bin liraya yakın hastane masrafı yaptığını ancak yine kızının görmesini sağlayamadığı için üzgün olduğunu kaydetti.

 

 

ÖZÇILGIN: KIZIMIN GÖZÜ, ELİ, AYAĞI OLDUM

Özçılgın, “Kızım 5 yaşındayken gözlerini kaybetti. 8 yaşına kadar doktor doktor dolaştım. Ama kızım iyileşmedi. İmkânsızdır dediler. İstanbul’da bir ameliyattan bahsettiler. Ancak o ameliyatta sağ çıkmama ihtimalinin çok yüksek olduğunu söylediler. Bende kızımın ölmesine razı olamazdım. Ben bakarım ona dedim. Eli, gözü, ayağı olurum dedim. Şuan kızım 14 yaşında ve bu yaşına kadar hep korudum kolladım. Ama bizde geçiciyiz bu dünyada. Yarın öbür gün ben öldüğümde kim bakar ki kızıma. En azından bir okula gitse, diploması olsa meslek sahibi olsa kötü mü olur. En azından para kazanacak kadar eğitim hakkını kullanabilse kötü mü olur. Eğitim hakları bu çocukların. Diploma versinler istiyoruz. Kızım mağdur kalmasın istiyorum. Okul talep ediyoruz. Van’a görme engelliler için okul yapılsın istiyoruz. Her gün ilçeden şehir merkezine gelip gitmek bile bizim için büyük bir masraf. İnşaatlarda çalışıp evime ekmek götüren birisiyim. Sadece bu değil 9 çocuğum var. Ben zorlanıyorum açıkçası. Ben tek ricam kızımın okuması. Benim devletten tek ricam budur başkada bir şey istemiyorum. Devletimiz bize sahip çıksın istiyorum.” Şeklinde konuştu.

 

 

DİLAN DOKTOR OLMAK İSTİYOR

Görme engelli olan Dilan Özçılgın’ın da okul talebi var. Okuyup doktor olmak istediğini ifade eden Dilan, okul olmadığı için en büyük hayali olan doktorluğu kazanmak istiyor. Dilan hayalinin gerçekleşmesi için okul talebinde bulundu. Doğuştan görme engelli olan Ömer Demirhan da görme engelli okulu olmadığı için zorluk yaşadığını ifade etti. Ömer’in de bir hayali var. O da büyüyüp öğretmen olmak istiyor. Ve bu hayalini anlatırken Ömer’in sevinci gözle görüyordu.  

 

 

BAKANLIKTAN ONAY ÇIKMADI

Görme engelliler için Van’da okulun açılıp açılmayacağına dair gazetemize konuşan Van Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, bakanlığın Van’da yapılması planlanan görme engelli okulunu onaylamadığını belirtti. Bakanlık tarafından okul için tahsis edilen alanın görme engelli okulu için uygun görmediğini kaydeden Kırekin, yeni bir yerin tahsis edilmesi için yer sıkıntısı yaşadıklarını kaydetti. 


ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ

 
Editör: TE Bilisim