Van’ın eğitim başarısızlığının ana maddesini daha önce sizlerle paylaşmıştık. Bu haberimizde ise başarısızlığın ana maddesi için söylenen çözüm önerilerini gündeme taşıyoruz. Çözüm konusundan, tatil günleri ve öğrencilere verilen ödevlere kadar Van’ın eğitimini değiştirecek o öneriler yine o isimden geldi…

 

Van ve bölgenin eğitimdeki en büyük sıkıntısı yıllardır yaşanan öğretmen açığından kaynaklanıyor. Gerek eğitim seviyesi gerekse de sınavlardaki başarısızlığın en büyük nedeni olarak görülen öğretmen açığına çözüm bir sendika başkanından en önemli bir eğitimciden geldi. Daha önce Van’ın eğitimdeki en büyük sorununu gazetemize açıklayan Türk Eğitim Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız bu kez ise yaşanan sorunun çözümünü anlattı. Öğretmen açığının yanı sıra tatil tarihleri ve öğrencilere verilen ödevlerle ilgili de konuşan Yıldız, eğitim sorununa köklü çözüm buldu. İşte Başkan Yıldız’ın gazetemize yaptığı o önemli açıklamalar…

 

“İLK OLARAK HAZIRLIK ÜCRETİ VERİLMELİDİR”

İlk olarak öğretmenlerin bölgede kalması ile ilgili konuşan Yıldız, Hüseyin Çelik’in Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde bu konuyu gündeme getirdiğini ve Çelik’e ilettiğini dile getirdi. Yıldız, “Şahsım olarak Hüseyin Çelik’in Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde kendisiyle görüştüm ve öğretmenlerin burada kalması için bir dosya hazırladım. Bizim bölgemiz dışından diğer illerden gelen öğretmen arkadaşlarımız Van’da çok değişik sorunlar yaşayabiliyorlar. İlk olarak buraya öğretmenlik yapmak için gelen öğretmen arkadaşlarımız için ilk olarak burada barına bilecekleri yeri hazırlamaları için bir ücretin verilmesi gerekiyor. Tabiri caizse öğretmen arkadaşın ev kiralaması, eşya kiralaması ve buna benzer tüm giderlerini karşılanması için bir miktar paranın ödenmesi gerekmektedir. Bizde bunu o zamanlar kendilerine sunduk ve talepte bulunduk. Çünkü öğretmenlerin birçoğunun durumu çok iyi değil. Yol parası, geliş gidişler falan derken en az 4-5 bin TL masrafları oluyor. Öğretmen çalışmadığı için 1 ay sonra ancak maaş alabiliyor. Buda zor bir durumdur. Bu yüzden ilk olarak bu paranın verilmesi gerekiyor.” Dedi.

 

YILDIZ ÖĞRETMEN AÇIĞININ FORMÜLÜNÜ VERDİ

İklim şartlarından dolayı sorun yaşanan illerde öğretmenlere yakıt ve giyim desteği verilmesi gerektiği ifade eden Yıldız şu sözlere yer verdi. “Bölgemizin iklim şartlarından dolayı hizmet anlamında çekilen zorluklar var. Kömür, soba, odun, kışlık giyeceklerin alınmasının tümü parayı oluşturmaktadır. İlk gelişlerin yanı sıra ayrı tüm bu ihtiyaçlar içinde bir ek gelirin olması gerektiğini ben bizzat Hüseyin Beye o tarihte ilettim ve anlattım. Kendileri bu konuda bizleri hoş karşıladılar, oluru var dediler. Hatta biz zaman siyasetten dillendirildi. Şu anki Milli Eğitim Bakanı da bunu dillendirdi ancak şu ana kadar ortada bir şey yok. Özelde bölgemizde ve genelde Türkiye’nin eğitimde zorluk çekilen yörelerde bu desteklerin verilmesinde fayda var. Bu yapılanmadan dolayı öğretmen arkadaşların masrafları düşmüş olacak, yaşanan olumsuzluklar ortadan kalkmış olacak ve bu şekilde öğretmen açığı olmamış olacak.”

 

“ESKİDEN VAN İÇİN CAN ATARLARDI”

Öğretmenler için teşvik değerinde desteklerin verilmesi gerektiği söyleyen Yıldız, “Şu anda ne yazık ki 1,2 en fazla 3 yılını dolduran öğretmen arkadaşlarımız kendilerince haklı sebeplerden dolayı ailelerinin yanına gidiyorlar. Buda bizim sürekli öğretmen açığı yaşamamıza sebep oluyor. Bunların olmaması için teşvik niteliğinde destekler verilmelidir. Yapılacak olan desteklerle ilgili nasıl bir politika yürütülür bilmiyorum ama maaşın yüzdesel olarak veyahut 300 lira 500 lira şeklinde destekler verilebilir. Eskiden olağan üstü halin olduğu dönemlerde maaşın yarısı kadar bir destek veriliyordu ve o zamanlar bizim öğretmen açığımız yoktu. Hatta batıda görev yapan torpille bu bölgeye gelmek bile istiyorlardı. Bu teşvikler kalkınca öğretmen açıkları meydana gelmeye başladı. Bu yüzden bunların yapılması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

YILDIZ: STAJYER DEĞİL TECRÜBELİ İSTİYORUZ

Stajyer öğretmenlerin Van’a gelmesini de eleştiren Yıldız şöyle devam etti: “Stajyer öğretmenlerden de tecrübeli öğretmenlerin buraya gelip görev yapmaları gerekiyor. İlk yıl bölgeye atanan öğretmenler burada 1-2 yıl tecrübe kazandıktan sonra ne yazık ki diğer illere gidiyorlar. Bunun yanı sıra asker öğretmenler var. Bunlarda sadece burada kadro işgal ediyorlar. Onlardan dolayı buraya öğretmen verilmiyor. Tüm bunlara baktığımız zaman aksayan eğitim ve öğretim hizmetleri oluyor. Başarı ve seviyede düşüş meydana geliyor. Bizim buradaki bir öğrencinin Balıkesir, İstanbul, İzmir, Edirne gibi illerindeki bir öğrenci ile zekâ seviyesi eşittir. Ancak eğitim ve başarı konusunda eşitlik olmaz.”

 

“MAKSADIM KARALAMAK DEĞİL KALKINMAK”

Van sevdalısı olduğunu ve Van’ın en iyi yerde olması gerektiği vurgulayan Yıldız, “Siz buradaki insanlara eğitim öğretim ve beceri hizmetleri vermezseniz bu sefer çocuklar ve insanlar cehalete teslim olur. Hal böyle olunca bizim istemediğimiz olumsuzluklar ortaya çıkar şu anda yaşadığımız olumsuzluklar gibi. Bir vatansever olarak bu söylediklerim bir eleştiri ya da karalama olarak kesinlikle algılanmasın ben bu memleketin aslı sahibiyim, memleketimi çok seviyorum bu anlamda da kalkınmasını istiyorum. Hastane, okul, yol, köprü her şey yapılsın ve hizmet gelsin ama her şeyin başında eğitim.” Dedi.

 

“ÖDEV HATIRLATMA AMAÇLI OLMALI”

Yaz tatilinde ve 15 günlük sömestr tatilinde öğrencilere verilen ödevlerle ilgilide konuşan Yıldız şu şekilde konuştu: “Bu konu biraz daha rehberlik konularına girmektedir. Ben öğrencilerime çok fazla ödev vermeyi doğru bulmuyorum. Hatırlanmak üzere öğrencilerime ödev veririm. Öğrenci eve gittiği zaman bir sonraki güne hazırlık anlamında kopukluğun meydana gelmemesi için hafif bir ödev verilebilir. Düşünün ki 10 tane ders var. Her öğretmen bir sayfa ödev verirse öğrenci bu sefer hangi ödevi nasıl yapacağını bilemez. Ancak hatırlatma amaçlı olması en doğrusu olur. Ben öğretmen olduğum gibi ayrıca bir veliyim. Bazı öğretmenler sadece okulda tek öğretmen olduğunu düşündüğü için öğrencilere sayfalarca ödevler veriyor. Ondan sonra öğrenci yaz babam yaz. Sen bu öğretemiyorsam, öğretemiyorum de bu kadar yazı yazdırmaya gerek var mı? Ödev öğrencinin daha önce gördüğü dersi tekrar etmesi için yapılan bir uygulamadır. Sizin kendi çözemediğiniz soruları öğrencilere çözdürmeniz yanlıştır. Ödev konusu kesinlikle ele alınmalıdır. Öğrenci okulu, öğretmenin ve eğitimi sevmesi gerekiyor.”

 

YILDIZ: TATİL GÜNLERİ DEĞİŞMELİ

Sömestr tatili ile yaz tatillerinin günlerinden değişiklik yapılması gerektiğini dile getiren Yıldız, “Tatil günlerinde değişiklik yapılmasından yanayım. Özellikle ilk dönem sonrası verilen karne tatili 1 ay olmalıdır. 1 Ocak’tan 31 Ocak’a kadar dinlenme tatili verilmesinden yanayım. Şimdi diyeceksiniz ki 15 günlük eğitim açığı nasıl kapanacak. Biz okulları ne zaman açıyoruz. 15 Eylül’de başlıyoruz. Eğitime 1 Eylül’de başlayalım. Ya da 7 Eylül’de başlayalım. Haziran’da da 7 gün geç kapatalım. Bu şekilde çok rahat bir şekilde yapılabilir. Türkiye’nin her yeri 1 Eylül’de eğitim öğretim yapılacak iklime sahiptir. Haziran’ın sonuna kadarda eğitim verilebilir.” İfadelerine yer verdi.

 

“EN SOĞUK AY OCAK AYIDIR”

Kış ayının çetin geçtiği illerde en soğuk günlerin 1-31 Ocak tarihleri olduğunu söyleyen Yıldız bu tarihte okulların 1 ay tatil olması gerektiğini söyledi. Yıldız son olarak şu ifadelere yer verdi: “Bizim ülkemizdeki çoğu memleket kış memleketi. Soğukların en şiddetli olduğu ay Ocak ayıdır. Hem günlerin en kısa olduğu gün hem de şiddetli karın yağdığı aydır Ocak ayı. Okula gidip-gelme sıkıntısı çok fazlayken çok aza iner, okullardaki yakıt giderlerinde düşüş meydana gelir. Kış ayındaki taşımalı eğitimde tasarruf olur. Yapılan kar tatilleri çok aza inmiş olur. Okullarda kış ayında yaşanan sıkıntılar tatilin uzatılması ile çözülmüş olur. Buna itiraz edip hava sıcaktır diyecekler. Kışında havalar soğuk. O zaman siz ne zaman çocuklara eğitim vermeyi düşünüyorsunuz? Ki havalar bu tarihte hem çok sıcak değil hem de Ocak ayının o soğuk havasından çok daha iyidir.”

 


ŞEHRİVAN EĞİTİM: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim