Eğitim Bir Sen 1 Nolu Van Şube Başkanı Süleyman Şakar ve Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıda konuşan Başkan Şakar, kentteki eğitim sorunlarına değinerek, Van’da 3-4 bin öğretmen açığı olduğunu ve bunu kapatmak için öğretmen olmayan üniversite mezunlarının ek ders ücreti karşılığı öğretmen olarak görevlendirilmesinin eğitimin başarısız olmasının en büyük sebeplerinden biri olduğunu dile getirdi.
Yönetim Kurulu üyeleri Naci Dündar, Fuat Arpa, Mehmet Ali Uca, Harun Yeşilova, Abdullah Kaya, Necati Ergin ile birlikte gazetecilerle bir araya gelen Eğitim Bir Sen 1 Nolu Van Şube Başkanı Süleyman Şakar, Van’daki eğitim durumunu değerlendirdi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yapacak öğretmenlere pozitif ayrımcılık tanınması gerektiğini söyleyen Şakar, Doğudaki eğitim seviyesinin alt sıralarda yer almasının nedeninin stajyer öğretmenlerin atanmasında olduğunu belirtti.

‘EĞİTİM DE SON SIRADAYIZ’

Şakar da, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yapacak öğretmenlere pozitif ayrımcılık tanınması gerektiğini söyleyerek, kentte 3-4 bin öğretmen açığı olduğunu ve bunu kapatmak için öğretmen olmayan üniversite mezunlarının ek ders ücreti karşılığı öğretmen olarak görevlendirilmesinin eğitimin başarısız olmasının en büyük sebeplerinden biri olduğunu dile getirdi. Şakar, “Bölgedeki 20 ilimiz başarı sıralamasında son sırada yer alıyor. Yani Doğu ve Güneydoğu illerinde başarısızlık var. Van’da 13 bin 500 öğretmen var. Özür grubu açıklaması yapıldı, özür grubundan gidecek öğretmen sayısı 420, gelen 50 kişi. Şu an Van’da 2 bin 500 öğretmen ek ders ücreti karşılığı derse giriyor. Öğretmenliği bilmiyor, onun da suçu yok. Öyle sınıflara giriyor ders veriyor.” Dedi.

EK ÖDEME OLMADIĞI İÇİN…

Doğuda eğitimin kötü olmasının nedeninin stajyer öğretmenlerin atanması olduğunu belirten Şakar, “Öğretmenler, öğretmenliği bitirdiği gün ataması yapılıyor. Doğuya gelen öğretmenlere bir ek ödeme yoktur. Bu bölgede görev yapanlara, ek ödeme olmadığından dolayı öğretmen, ‘ben Van’a mecburum gitmeye, o zaman evliliğimi, askerliğimi, her şeyimi askıya alayım’ diyor ve Van’a geliyor. İkinci el eşya alıyor, 2-3 kişi bir ev tutuyor. Van’a 3 bin 500 öğretmen ataması oldu, bir yılı dolan öğretmenlerin en az bini geri gidecek.” Dedi.

EK ÖDEME ŞART

Öğretmenin doğuda tutunamadığını söyleyen Şakar, “Öğretmen bir sınıfı alıyor, birden getiriyor ikiye, ikiden başka öğretmen alıyor üçe getiriyor o da gidiyor, bu sefer çocuk sürekli öğretmen değiştiriyor. Öğretmenlerden kaynaklanan eğitim sorunları var, veliden kaynaklanan eğitim sorunu var, çevreden kaynaklanan eğitim sorunu var. Üçayaklı masa gibi, bir ayağı kırıldığı an masa düşer. Şimdi ana baba eğitimi yok coğrafyamızda. Buraya gelen öğretmenin en az 4-5 yıl kalması gerekir. Öğretmenlerin kalması için de ek bir ödemenin gelmesi gerekir başarısızlığın sebebi öğretmen açığı ve sirkülasyonun fazla olmasıdır.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim