Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, ilde görev yapan ulusal ve yerel yayın yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Göreve gelir gelmez İpekyolu ve Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile birlikte ciddi bir çalışma başlatan Kırekin, Vali Doğan’ın da girişimleri ile Van’da eğitimdeki sıkıntıların tamamen giderilmesi anlamında önemli çalışmalar yürüttüklerini belirtti. “Şeffaf olacağız” diyen Kırekin, Van’ın eğitimdeki durumunu ve mevcut istatistikleri de tek tek basın mensupları ile paylaştı.

Van-Şişli Öğretmenevi’nde düzenlenen tanışma yemeğinde gazetecilerle bir araya gelen İl Milli Eğitim Müdürü Kırekin, çalışmaları hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kısa bir süre önce Milli Eğitim Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atandığını ifade eden Kırekin, ildeki eğitim sorunlarının farkında olduğunu ve bu sorunların ortadan kaldırılması için gerekli ön çalışmanın yapıldığını söyledi. 1 milyon 100 bine yakın bir nüfusa sahip olan Van’ın birçok alanda sorunlarının olduğuna dikkat çeken Kırekin, "Öncelikle ilmimizin eğitim sorunlarını kaleme alan ve gerekli yerlere ulaştıran siz değerli basın mensuplarına teşekkür ediyorum. Malum Van’ımız 1 milyon 100 bine yakın bir nüfusu ve yaklaşık 350 bin civarında öğrencisi olan büyük bir ildir. Bu ilin önemli sorunları bulunmaktadır. Ekonomik, siyaset, kültürel, toplumsal sorunların yanında en önemli sorunlarından birisi de eğitim sorunudur. Bizim göreve başlayalı on gün oldu. Daha önce her ne kadar Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev yapmış olsam da işin icrası farklıdır. İşin icrasında eğer siz paydaşları, sivil toplum örgütlerini, halkı medya ve basını bu sürece katmaz iseniz bence bir noktada tökezlersiniz. İleriye gitmeye çalışsanız da düşersiniz. Bu düşmenin kalkışı da çok zordur. Bizde bu noktada hareket ederek yapacağımız işleri sizlerle paylaşarak toplumumuza, ülkemize, ilimize çalışmalarımızı ilkeli bir şekilde lanse etmek için çaba göstereceğiz.” Dedi.

ÖĞRETMEN AÇIĞI HAT SAFHADA

Van’da ciddi bir öğretmen açığı olduğuna değinen Kırekin, “Bizim il genelinde 15 bin 952 yani yaklaşık 16 bin öğretmen kadromuz bulunmaktadır. Şu anda mevcut öğretmen sayımız 11 bin 200’dür. Yani 5 bin öğretmen açığımız var. Son özür grubunda ilimizde giden öğretmen sayımız 184, özür grubunda gelen öğretmen sayımız 30’dur. Bu ne demektir. Öğretmen sirkülâsyonu çok yoğunca yaşanıyor. Buda bizim gerçekten eğitim kalitemizi en önemli şekilde, en büyük şekilde etkileyen bir durumdur. Malumunuz 2011 yılında iki büyük deprem yaşadık. Bu deprem sürecinde bin 16 dersliğimiz yıkıldı. Yerine bugün itibariyle 2 bin 990 yeni derslik yapıldı. Yani neredeyse iki katı okul yapıldı. Bu süreçte yıkılan okul yasımız 57, depremden bu yana yapılan okul sayımız 223’tür. Bu süreçti 521 yeni lojman yapıldı. Pansiyonlarımızın yeni kapasitesi 3 bin 228 oldu. Bu veriler depremden sonra yaşanan yıkımı avantaja çevirmenin göstergeleridir. Okul sayılarımız ise anaokulu değimiz bağımsız 41 il genelinde ilkokul dediğimiz 4+4+4 sisteminden sonra 886, halen köykent ayrımından dolayı kırsal yaşantımız yoğun bun dolayı 368 civarında okulumuz var. Bağımsız okullarımız 300 civarındadır. İmam Hatip Okullarımız 20, yerel liselerimiz orta öğretim liselerimiz 109’dur. Şuan il genelinde 1356 okulumuz var. İller bazında düşürsek Van bu haliyle ilk on sıraya giriyor. Şuanda örgün olarak 311 bin öğrencimiz, yaygın olarak da 350 bin öğrencimiz bulunmaktadır. 15 bin öğretmen kadromuz, 11 bin 200 dolu, 5 bine yakın açığımız bulunmaktadır. Taşımalı eğitim olarak 356 tane taşımalı eğitim merkezimiz, 66 bin 600 öğrencimizi biz taşımaktayız. Yani yaklaşık olarak 3 bin 500 civarında taşıma servisiyle il genelinde öğrenci taşınmaktadır. Bu rakamlar ifade edilmesi güç olan rakamlardır. Dedi.

KIREKİN: BÜYÜKŞEHİR STATÜSÜ İŞİMİZİ KOLAYLAŞTIRACAK

Van’ın büyük bir il olduğunu ve yönetiminin zor olduğuna değinen Kırekin, büyükşehir statüsü ile birlikte merkez olarak 3 ayrılmadan dolayı daha rahatlayacaklarına değinen Kırekin şu sözlere yer verdi: “Bu kadar büyük ve devasal bir ilin yönetimi sizde takdir edersiniz ki çok zordur. Bu noktada hareket edersek bizim belki işimizi kolaylaştıracak olan büyükşehir statüsüyle Van merkez olarak 3 ayrılması bizim enerjimizin daha dengeli bir şekilde yaymamıza yardımcı oldu. Bu vesile ile kurulun İpekyolu, Tuşba ve daha önce var olan Edremit ilçesine verdiğimiz bir takım okullarla biz bu yönetimi daha da kolay hale getireceğiz. Bu anlamda şunda aramızda bulunmayan ve Antalya’da semineri bulunan İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Şükrüllah Yavuzer ile Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Muhlis Ceylani Bey ve Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürümüzde Macit Mumcuoğlu bizim bu noktada diğer ilçeler ile beraber işimizi biraz daha kolaylaştıracaktır. İl Milli Eğitim Müdürü olarak bundan sonra sevk, idare, koordinasyon, eşgüdüm, iletişim, bakanlıkla diğer ilçelerimiz arasındaki diyalogu sağlayacak en önemli koordinasyon merkezidir. Dolayısıyla bizim çalışmalarımız azalmayacak ama yeni kurulan ilçelerimize yeni katkılar verecektir. Bu arada çalışan memur sayımız 243 gibi devasa bir kadromuz var. Van’ın eğitim sorunlarının aşınması için bizim hedeflerimiz var. Diğer milli eğitim müdürünün bazen işi başıboş bırakmasından dolayı bir takım sıkıntılar yaşandı. Bu sorunlar şuan bizim elimizde, bizde bu sorunları inşallah bir ekiple ve sizlerin desteğiyle, katkısıyla kısa sürede aşılacak olanlar var. Orta ve uzun sürede aşılacak olanlar var. Uzun süreli aşılacak sorunlarımız var.”

“VALİMİZİN EĞİTİME DUYARLILIĞI ÇOK FAZLA”

Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ın eğitime büyük önem verdiğini ve birinci gündem maddesinin eğitim olduğuna değinene Kırekin, “Bilindiği gibi ilimizin Valisinin eğitime olan duyarlığı çok fazladır. Sayın Valimizin şuanda birinci gündem maddesi eğitimdir. Geldiği günden beri, bizler ekipler oluşturarak biz bu ilin eğitimini nasıl daha iyi noktaya getirebiliriz endişesi ile bizi harekete geçirdi. Biz yaklaşık olarak 1,5 aydır Vali beyin direktifi ile bir ekip oluşturduk. Kurduğumuz o ekibimiz ilimizde kaç okul var, kaç dersliğimiz var, kaç öğrenci var, bunun çalışmasını yapıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bundan sonra yapacağımız okullarda ilin nüfusunu göz önünde bulundurarak çalışmalar yapacağız. Buna göre önümüzdeki yıl yapılacak olan okullar için projelerimizi buna göre hazırlıyoruz. Şubat ayının Sümersin tatilinin ikin haftasında da bütün içlerimizde çalıştay düzenleyeceğiz. Hedefimiz okul müdürlerini okul türlerine göre o çalıştay merkezine çağırıp ilimizin SBS’de ki başarısızlık sebebini ve LYS ile YGS’de başarısızlık nedenlerini okul müdürlerimizle birlikte yazıları hazırladık bütün işlemleri oluşturduk. Yani biz Şubat ayında Sümersin tatilinde boş bırakmayacağız ve bir beyin cimlastiği yapacağız. İlimizin 76-77 olan sıralamasını nasıl değiştirebileceğimizin yol haritasını çimek için şuanda önümüzdeki projeleri güncelliyoruz. Bu anlamda sizden gelecek olan öneriler bizim için çok önemli. Bizim kırmayıp toplantımıza katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Önümüzdeki SBS; LYS ve YGS’de ki başarısızlıkları ortadan kaldırmak için çalışmalarımıza hız vereceğiz.” Dedi.

CEYLANİ: HAK ETTİĞİMİZ DURUMA GELECEĞİZ

Daha sonra söz alan Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, şuanda bir tespit ve takip dönemi içerisinde olduklarını belirten Ceylani, “Bizler müdürümüzün öncülüğünde ilimizde yeniliğe açık, proje tabanlı bir şekilde bütün çocuklarımızı dikkate alarak hem akademik başarı yönüyle, hem sosyal sportif manada da güzel çalışmalar yaparak ilimizin hak ettiği eğitim-öğretim durumuna inşallah getireceğiz. Şuanda bir tespit, takip ve teşhis dönemi var. Daha sonra yapılacak çalıştaylarla, projelerle kesinlikle sizlerle birlikte çünkü sizler aynı zamanda toplum mühendisliği görevini de görüyorsunuz. Sizin yönlendirmenizle, herkes her gün evinde veya internette okuduğu gazetelerle bilgilendirilmektedir. İnşallah sizin katkılarınızla birlikte, kesinlikle sivil toplum örgütleriyle birlikte ve diğer kuma kurumlarla birlikte güzel çalışmalar yapılacaktır. Biz kendimize güveniyoruz ve bunun inancındayız.”


Önder ALTINAL

Editör: TE Bilisim