2015-2016 eğitim ve öğretim yılı başında Yoncabaşı köyüne atanan ve 3 yıllık birikimiyle 16 okuldan 600 öğrenciyi ilk kez sinemayla buluşturan Kulu, öğrencilerini daha iyi bir geleceğe hazırlamak için yeni bir projeyi daha hayata geçirdi. Bitlis Milli Eğitim Müdürlüğünün de desteğini alarak görev yaptığı köydeki okula kendi imkânlarıyla tam donanımlı bir sınıf kuran Kulu, fen, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi dört önemli disiplinin birbirleriyle entegrasyonunu hedefleyen FeTeMM sistemiyle geleceğin bilim adamlarını yetiştiriyor.

 

Köydeki okulda oluşturulan sınıfta bulunan zekâ oyunları, yaratıcı yazarlık, süreli yayın ve teknoloji-robot köşeleriyle öğrencilerin bilimle iç içe yaşayarak daha yaratıcı olmaları sağlanıyor.

 

"ÖĞRENCİLERİMİN DERSLERE OLAN İLGİSİ ARTTI"

Daha önce yurt dışında yapacağı bir araştırma için biriktirdiği parayla 16 okuldan 600 öğrenciyi ilk kez sinemayla buluşturan Kulu, sınıfın dekorasyonunu öğretmen arkadaşlarıyla birlikte yaptıklarını söyledi. Kulu, öğrencilerine 21'inci yüzyılın becerilerini kazandırmaya çalıştıklarını belirterek, yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla FeTeMM modelini uygulamak için çalışma yürüttüklerini anımsattı.

 

Köy okulundaki sınırlı mekanda çocukların eğitimi için iyi bir ortam sağladıklarını vurgulayan Kulu, şöyle devam etti: "Sosyal bilgilerin ötesinde disiplinler arası çalışmaların yapılabileceği bir ortam kurmayı amaçladık. Yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çalışıyoruz. Bir robot kulübümüz oldu. İlk aşama olarak güneş enerjisi ile çalışan ve yarı yapılandırılmış modeller üzerinden gittik. Ama şimdi öğrencilerimiz kendi modellerini tasarlıyor. Ayrıca sınıfımızda alan kitaplığımız var. Sınıfımızı zeka oyunları atölyesi olarak da kullanıyoruz. Bunların yanında yaratıcı yazarlık, kağıt atölyesi, çocukların kendi yeteneklerinin farkına varabilecekleri bir çok atölye çalışmasını da yapabiliyoruz. Sınıfımızı oluştururken, öğrencilerimizle anket çalışmaları ve ihtiyaç analizleri yaptık."

Söz konusu sistemle yeteneklerinin farkına varan öğrencilerin hevesle okula geldiklerini aktaran Kulu, "Yaptığımız anketlerde memnuniyetin yüzde 100 olduğu ortaya çıktı. Derse ve okula olan ilgi arttı. Çok memnunuz." dedi.

 

"GEREKLİ TÜM EKİPMANLAR MEVCUT"

Bitlis Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz ise sınıfta birçok farklılığın bulunduğunu, öğrencinin bireysel çalışmalarından ekip çalışmalarına kadar gerekli tüm alanların mevcut olduğunu söyledi. Söz konusu eğitim sistemiyle sosyal bilgilerin sosyal bilimlere dönüştüğünü anlatan Korkmaz, eğitimi teorikten pratiğe dönüştürdüklerini ifade etti.

 

Korkmaz, projenin ülke geneline yaygınlaştırılmasının önemli olacağını belirterek, "Bu sistem, öğrencilerin becerilerini ortaya çıkarmayı, ilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda çocukları öğrenirken eğlendirmeyi, yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi başardığı için bellekte kalıcılık sağlıyor. Bu uygulamadaki tüm masraflar öğretmenlerimizce karşılandı. Projenin çocuklarımızda oluşturmuş olduğu farkındalık çok önemlidir." diye konuştu.

Sınıftaki araç ve gereçlerin öğretmenler tarafından karşılandığını vurgulayan Korkmaz, öğretmenlerin fedakarlıklarıyla bir ilki başardığını ifade etti.

Editör: TE Bilisim