2011 depreminden alnının akıyla çıkan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ)’de iki yıl içinde hem yaralar sarıldı hem de dev projelere imza atıldı. Depremi fırsat bilen nadir kurumlardan biri olan YYÜ’de toparlanma çalışmaları ile yetinilmedi üniversitede hem fiziki hem de akamedik olarak yüzde 300’lere varan bir büyüme başarıyla tamamlandı. Üstelik yurt çapında çeşitli kampanyalarla adından iyice söz ettiren YYÜ’de yeni hedef uluslararası çapta tercih edilen bir üniversite olmak.

 

Son dönemlerde yapılan çalışmalar ile yeni bir yüze bürünen ve Van’ın gururu olma yolunda büyük adımlar atan Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Rektör Peyami Battal ile başlayan değişim rüzgarı sürüyor. İki yıl içinde depremin yaralarını saran, bununla da yetinmeyin depremdeki devlet yatırımlarından aslan payını alan üniversite bu süre içerisinde bir de dünyaya açılmanın hazırlıklarını yaptı. Büyük kampanyalarla yurt içinde büyük tanıtım projelerine imza atan, en son geçtiğimiz haftalarda üniversite tercihi yapan öğrencilere yönelik sosyal medayda

#tercihimYYÜ şeklindeki etiketle twitter üzerinden milyonlarca insana ulaşan YYÜ’de yeni hedef uluslarası arena!

 

YYÜ 2014’E HAZIR!

 

Yüzüncü Yıl üniversitesi yeni eğitim öğretim yılına tam teşekkürlü bir şekilde ve yeniliklerle girmeyi hedefliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi rektörü Peyami Battal 2013-2014 eğitim öğretim yılına diğer senelerden çok farklı bir şekilde ve yeniliklerle girileceğini, gerek öğretim görevlileri gerek öğrenciler açısından çok büyük yenilikler geleceğini söyledi. Üniversite olarak misyonlarının sadece kampüs içerisinde ders gören öğrencilerle sınırlı kalmayacağını söyleyen Battal “İlimizde ki bütün sivil toplum kuruluşları ile iyi ilişkiler içerisindeyiz. Sürekli temas halinde ve yurdumuzun sorunlarını da ele alarak 2013-2014’e hazırız.” dedi.

 

YURTTA TANINDIK SIRA ULUSLARARASINDA

 

Açıklamalarına yapılanları anlatarak başlayan Battal “Yüzüncü Yıl Üniversitesi depremden sonra bir toparlanma sürecine girmişti ve bu süreci başarılı bir şekilde tamamlayarak gözde bir eğitim kurumu haline geldi. Onun dışında biz tercih döneminde çeşitli ve farklı reklamlarla öğrencilere ulaşmaya çalıştık. Bunu da başardığımızı düşünüyorum. Bunu yaparken hem yerel medya olsun hem ulusal medya olsun iyi kullandığımızı düşünüyorum. Uluslararası çalışmaya başlıyoruz. Önümüzdeki hafta içerisinde yabancı uyruklu öğrenci alımı için çalışmalarımız ve toplantılarımız olacak. Web sitemizi en iyi şekilde değerlendirdik ve kullandık. Büyükşehirlerdeki reklam panolarına kadar ulaştık gerek metro istasyonları olsun gerek diğer illerdeki farklı billboardlar olsun hepsine imzamızı attık. Burayı yani Yüzüncü Yıl Üniversitesini bilen öğrencilerimiz herhangi bir abartı yapmadığımızı ve üniversitemizin mevcut durumumuzu yansıttığımızı biliyor.” dedi.

 

YOK BÖYLE BÜYÜME!

 

Çalışmalara çok hızlı ve itina ile devam edildiğini söyleyen Peyami Battal “Biz çalışmalarımızı dört koldan yürütüyoruz bunu tanıtımlarımızda dile getirdik. Sosyal medyadaki tanıtımlarda bunun içinde yer alıyor. Üniversitemizin 31. Kuruluş yıl dönümünü geride bıraktık ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi bölgenin müdavimi haline gelmiş durumda. Tabi bununla da yetinmiyoruz öğrencilerimizle ve çalışanlarımızla birlikte üniversitemizin ülke bazındaki yerini tartışıyoruz. Biz bu tartışmayı da başarılı bir şekilde sonlandırdık ve üniversitemizin hangi sırada olduğunu öğrendik. Önümüzdeki yıl daha hummalı bir çalışma ile gelişimimiz devam edecek. Üniversite olarak deprem sürecinde sadece binaların yapımına yoğunlaşmamıştık. Bunun da zaman zaman istatistiklerini veriyoruz. Gerek bilimsel olarak gerek akademik olarak normal üniversitelerin attığı adımlardan çok daha fazlasını attık. Zira bu konularda yüzde 40 ile yüzde 300 arasında büyüdüğünden bahsediyoruz. Bu büyümeler fakülte sayılarımızdır, yüksekokul sayılarımızdır, bölüm sayılarımızdır ve merkez müdürlüklerimizdir. Zaten bu konuda devlet üniversitelerinin tatlı bir yarışı var ve bizde bu yarış içerisinde yerimizi aldık. Amacımız ön sıralarda yerimizi almaktı şu anda da zaten oralara uzak değiliz.” dedi.

 

ÖĞRENCİLER DE ULUSLARARASI ÇAPTA OLACAK

 

Öğrencilerin de çeşitli alanlarda boy göstererek ülke dışına çıkması gerektiğini söyleyen rektör Battal “Öğrencilerimize ilişkin çok ciddi hizmetler içerisindeyiz. Bunlara gelince ise: öğrencilerimiz üniversiteden sonra değişik sınavlara giriyor biz onları bu sınavlara hazırlamak için sürekli eğitim merkezlerimizde ders veriyoruz. Çok farklı alanlarda öğrencilerimize kurslar açtık. Öğrencilerimizi gelecek de yarışacakları çeşitli alanlara hazırlıyoruz. Türkiye de bu gibi çalışmalar yapan pek de çok üniversite yok bizde bu alanlarda tek olanlardanız. Yine aynı şekilde öğretim görevlilerimizin de kendilerini ispatlamalarını göstermelerini sağlayacak çalışmalarda da bulunuyoruz. Yurt dışı çalışmalara da sunumu olan tüm öğretim görevlilerini gönderiyoruz ki deprem döneminde de bunu yapmıştık. Sayı azdı fakat verimli geçmişti. Artık sayınında artması ile daha verimli çalışmalar sürdüreceğiz. Şu anda barındırdığımız belgeler 150-200 kadar öğretim görevlimizin yurt dışına gideceğini söylüyor. Dolayısıyla artık bütün dünyadan da her açıdan haberdar olacağımızı ve bilgi alacağımızı da söyleyebilirim.”

 

BURSLARLA GELEN TEŞVİK

 

“Öğrencilerimiz ile ilgilide yurt çapında kalmayacak çalışmalarımız. Bundan önceki yıllarda sadece birkaç öğrencimizi yurt dışına gönderebiliyorduk fakat bu sene tam 52 öğrencimizi yurt dışına göndermek üzere hazırladık. Bu yıl iyi bir performansla 90 öğrencimiz başvurmuştu biz 52’sini gönderebildik. Bu yıl gidemeyen öğrencilerimizi de seneye göndermeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl hedeflerimizden biri de öğrencilerimize çift diploma imkânı sağlamaktı. Bunun için de belli üniversiteler ile görüştük. Önümüzdeki senelerde diğer üniversitelerle olan protokolleri arttırıp öğrencilerimize çift diploma müjdesini vereceğimizi düşünüyoruz. Üniversitemizin daha yüksek puanla tercih edilmesi için çalışmalarımız var. Üniversitemizi tercih eden bazı öğrencilere ve yurtta barınan öğrencilere ödüller vermeyi de düşünüyoruz bunun da öğrenci kalitesini arttırmak açısından faydalı olacağını düşünüyoruz. Ödülleri de ilk bine girmiş öğrencilerden ilk üç tercihine üniversitemizi yazmış ve üniversitemizi kazanmış olanlara aylık 1000 TL burs ve barınma imkânı vereceğiz. Dolayısıyla önümüzdeki sene üniversitemiz dört dörtlük bir şekilde her açıdan kolaylıklar sağlanmış bir şekilde eğitim öğretime hazır olacak.” dedi.

 

TÜM EKSİKLİKLER GİDERİLECEK

Sözlerine Yüzüncü Yıl Üniversitesinin 2013-2014 yılında daha farklı olacağını ekleyen Battal “Üniversitemizde ki bölümlere de talimatlar verdik. Amirlerle görüştük ve onlardan en ufak eksikliklerini bize iletmesini istedik. Bu eksiklikleri de büyük ölçüde giderdik, gidermeye de devam edeceğiz. Sürekli gündem de tuttuğumuz bir konu daha var misyonumuz kampüs içine tıkılıp kalmış öğrencilerden ziyade araştırmaları ve deneyleri ile ön plana çıkan öğrenciler bulmak. Üniversiteler bulunduğu bölgeye eğilerek oranın da sorunlarına bakıp çözüm arayışına girmelidir. Bu konuda da yurttaki tüm sivil toplum kuruluşlarıyla ve yurttaki kurumlarla ilişkilerimiz iyi gidiyor. Yine kurum ve kuruluşlarımızla sempozyumlar düzenliyor çalıştaylar yapıyoruz. Anlayacağınız Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi her açıdan hummalı bir çalışma ile eksiklikleri tamamlayıp, olanları geliştirerek 2013-2014 eğitim öğretim yılına son hızla giriyor.” diyerek sözlerini noktaladı.


Ömer Faruk TOKTAŞ/Şehrivan ÖZEL

 

Editör: TE Bilisim