English Time Van Şubesi, dillerin insan hayatındaki önemine değinmek ve özellikle dünya dili olması hesabıyla İngilizce’nin önemini ve zorunluluğunu vurgulamak amacıyla Kahve Diyarı’nda bir gün boyunca tüm hizmetleri İngilizce olarak karşılıyor. Garsondan komiye, kasiyerden mutfakta çalışan elemana kadar herkesin İngilizce konuştuğu kafede, dil bilmeyen vatandaşların yaşadığı sıkıntılar dile getirildi.

 

21 Şubat Dünya Anadil Günü etkinlikleri kapsamında dilin önemine vurgu yapmak için böyle bir programın hazırlandığını belirten English Time Van Şubesi Kurucu Müdürü Selma Yaşar, “Anadil, elbette ki doğal bir kazanımdır, bir haktır. Biz ise bugün onun dil kısmını cımbızla aldık. Çünkü biz otobüsü kaçırmış bir milletin evlatlarıyız. Bu noktada kesinlikle ikinci, hatta üçüncü dili çok iyi bilmemiz lazım. Çünkü dünya global bir köy ve bu global köyün anadili İngilizce artık. Bu noktada insanlarda farkındalık yaşatmak gerekiyordu. Şöyle düşünün; birden bire diliniz alınıyor elinizden ve hiç bilmediğiniz bir dile maruz kalıyorsunuz. İnsanlarda biraz onun farkındalığını yaşatmak istedik. İngiltere’ye giderek bu durumu yaşayabilirsiniz ama ya Van’da bu durum size sağlanırsa ne yaşarsınız? Bunu oluşturmaya çalıştık” dedi.

 

Etkinlikte olumlu tepkilerle karşılaştıklarını ve bunun kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Yaşar, “Hakikaten dilin bir ihtiyaç olduğunu ve dil kursumuza yazılmak isteyen çok insanların olduğunu gördük. Bizler açıkçası keyif aldık. İnsanlar isterlerse ve zorlarlarsa kesinlikle yapmayacakları şey yoktur ki; dil 70 yaşında da öğrenilebilir bir şey. Bu noktada insanlar sadece kendilerine inansınlar. Biz bunu istiyoruz ” ifadelerini kullandı.

Projenin kendilerine getirildiğinde çok heyecanlandıklarını vurgulayan Kahve Diyarı işletme Müdürü Musa Göğercin ise, “Gerçekten de insanların bir dil ile ne kadar şeyi yapabilecekleri anlatıldı. İnsanlar, zorlandığı zaman konuşabiliyorlar. Umarız, Dünya Anadil Günü’nde insanlara, güzel bir hediye vermiş olduk. Çok değişik bir proje oldu. Daha önce dünyanın birçok yerinde denenmiş, fakat yapılamamıştı. İşte bu noktada Van’da bunun yapılması çok daha güzel oldu. Bu kapsamda Selma hoca başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

İlk etapta neyle karşılaştıklarını anlamadıklarını ve şaşkınlık içinde kaldıklarını belirten vatandaşlar ise uygulamanın çok olumlu olduğunu ve böyle bir uygulamanın Van’da yapılmasının kendilerini ayrıca sevindirdiğini ifade ettiler. Yapılan etkinliğin ardından English Time ve Kahve Diyarı tarafından vatandaşlara hediyeler dağıtıldı. 

Editör: TE Bilisim