Van’da 2011 yılında büyük yıkımlara neden olan iki büyük depremin ardından ağır hasar gören ve yıkılan okulların yerine yenileri yapılırken, hasarlı Mehmet Akif Lisesi'nin öğrencileri ise halen konteynerlerde eğitim görüyor. Önce güçlendirilmesi, ardından da yıkılmasına karar verilerek yıktırılan okul yerine yapılan yeni okulun kaba inşaatı bitmek üzere. Ancak soğuk hava ve kar yağışının artmasıyla çocuklar zor şartlarda eğitim görmeye devam ediyor.

 

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerde binlerce evin yanı sıra, 1050 derslik de yıkıldı veya hasar gördü. Yıkılan ve yıkımına karar verilen bu dersliklerin yerine ise 2050 derslik inşa edildi. Bu okulların büyük bölümü tamamlandı ve öğrenciler depreme dayanıklı yeni okullarında eğitime başladı.

 

BU KIŞTA KONTEYNERDE EĞİTİM

Van kent merkezinde Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencileri ise okulları tamamlanan diğer öğrenciler kadar şanslı olamadı. 1978 yılında yapılan ve şuan bin 800 öğrencisi bulunan okul depremde büyük hasar gördü. Okulda oluşan büyük çatlaklar gözle görülürken, ilk yapılan hasar tespitinde okul için yıkım kararı verildi. Daha sonra yapılan incelemede ise okulda güçlendirme yapılacağı bildirildi. Güçlendirme bedelinin yüksek olması nedeniyle okulun yıkılması kararlaştı. Geçen sene yıkımı gerçekleştirilen okul yerine Milli Eğitim Bakanlığı yeni okul yapımına başladı. Ancak okul yetiştirilemediğinden dolayı öğrenciler, depremin üzerinden 2 yıldan fazla süre geçmesine rağmen halen okul bahçesine kurulan 32 konteyner sınıfta eğitimlerine devam ediyor.

 

ÖĞRENCİLER: HER KIŞ BU EZİYETİ ÇEKİYORUZ

Öğrenciler artık konteyner de ders görmek istemediklerini belirterek, kışın soğuktan, yazın sıcaktan bunaldıklarını söyledi. Öğrencilerden Mustafa Önal 3 yıldır konteynerde perişan olduklarını ifade etti. Her sınıfta bir ısıtıcı olduğunu ve bununla ısınmaya çalıştıklarını dile getiren Önal, “Ayaklarımız üşüyor. Her kış bu eziyeti çekiyoruz. Yağmur yağınca sel gibi oluyor.” dedi.

Batıya göre çok zor şartlar altında eğitim gördüklerini dile getiren bir kız öğrenci ise, farklı şartlarda hazırlandıklarını ancak aynı sınava girdiklerinin bununda adaletli olmadığını ifade etti.

 

MÜDÜR KINA SIKINTI YOK DEDİ

Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına da okulun depremde hasar gördüğünü, okulun yeniden yapılması sürecinin biraz uzun sürdüğü için bugüne kadar yapılmadığını söyledi. Bu sene başlanan okulun bitmek üzere olduğunu dile getiren Kına, “Sene başında okulumuzun öğrencilerinin bir kısmını Cumhuriyet Lisesi’ne gönderdik. Diğer çocuklarımız ve velileriyle yaptığımız görüşmelerde okulun aynı yerde eğitim-öğretime devam etmesine karar verdik. Bugüne kadar da geldik. Yeni okulun inşaatı bitmek üzere. Okulda herhangi bir sıkıntı yok. İklim şartları haricinde.” Dedi.

 

BİR DE KOLORİFER OLSA!

Okulun en kısa zamanda bitirip öğrencilere teslim edeceklerini belirten Kına, “Öğrencilerimizin şuan eğitim gördüğü konteynerlerde kalorifer tesisatıyla ilgili biraz sıkıntı var. Mühendislerimizi gönderdik. Şuanda orada çalışmaya başladık. Önümüzdeki hafta inşallah sobalarla değil de kaloriferle ısınmaya başlayacaklar. Ama tabi konteyner arzu edilen bir durum değil.”

 

Editör: TE Bilisim