Türkiye Bilimsel Ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) proje başvuru toplantısı yapıldı.

Selahattin Eyyübi Lisesi’nde yapılan toplantıya, TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Cemil Tunç, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, TÜBİTAK Proje Koordinatörü Hakan Durgun, ilçe milli eğitim müdürleri, merkezde bulunan okul müdürleri ve öğretmenleri katıldı. Toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, geçtiğimiz aylarda görev değişikliği yapılan ve bu neticede adil yollara başvuran eğitimci ve yöneticileri eleştirdi. Kırekin, “Bu Benim Eserim Projesi’ne kaç tane başvur yaptınız kardeşim? Hadi getir bakalım.” Sözlerine yer verdi.

Toplantı öğrencilerin müzik şöleni ile başladı. Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinden oluşan 5 kişilik grup toplantıyı yapmış oldukları müzik şöleni ile başlattı. Daha sonra ilk olarak konuşan TÜBİTAK Proje Koordinatörü Hakan Durgun, TÜBİTAK ile ilgili bilgilere verdi. Durgun, “Bu yarışma TÜBİTAK kurulduktan sonra ilk başlattığı projelerden biri olup, 1969 yılında başlamış, biyoloji ve fizik olmak üzere sadece 2 alanda başvuru alınmıştır. Bu gün itibarı ile 10 (on) alanda başvuru alınmaktadır. Yarışma TÜBİTAK-BİDEB tarafından düzenlenmekte olup, 2015 yılında 46.sı gerçekleştirilmektedir.” Sözlerine yer verdi.

“GENÇLERİMİZ BÜYÜK İŞLER BAŞARABİLECEKLERDİR”

Durgun şu sözlere yer verdi: “Bu günkü bilgi çağında bilgiyi üreten, bilgiye ulaşan, bilgiyi teknolojiye dönüştüren toplumların en üst ligde olduğu bilinmektedir. Bilim ve teknolojide atılacak her adım ülkemizi daha ilerletebilir. Bilginin, bilim ve teknolojinin birey ve toplum hayatında her geçen gün daha da büyük bir önem kazandığı bir dünyada yaşıyoruz. Ülkemizin dünyanın en ileri bilgi toplumlarından biri haline gelmesi hedefi doğrultusunda, bilim ve teknoloji seferberliğinin vazgeçilmez paydaşlarından biri yarınlarımızın teminatı olan gençlerdir. Bugün dünyaya damga vuran birçok firmanın gencecik insanlar tarafından kuruluyor olması bir tesadüf değildir. Facebook, Twitter vb. böyle firmalardır. Gençlerimize o ülkelerdeki imkanları sunabildiğimiz takdirde bizim gençlerimizin de çok daha büyük işleri başarabilecekleri bir hakikattir.”

DURGUN: HER GEÇEN SENE SAYI ARTIYOR

Projeye her gecen sene daha çok katılımın sağlandığına vurgu yapan Durgun, “Öğrencilerimiz, bu tür yarışmalar ve projeler sayesinde toplum önünde konuşma, kendi fikirlerini başkasına aktarma konusunda tecrübe kazanmakta, araştırma ruhu kazanmaktadırlar. Bu yarışmaya başvuru sayıları her sene ortalama %35 artmaktadır. Geçen Yıl % 41 oranında artmıştır Ülkemizin her köşesinden bilimsel araştırmaya meraklı gençlerimizin bu yarışmaya artan bir oranda ilgi göstermelerinden büyük bir memnuniyet duymaktayız. Projelere katılan kız öğrencilerin sayısı son 3 yılda yüzde 36 artarak erkeklerle aynı noktaya gelmiş olup, bu gelişme sevindirici bir sonuçtur.” Dedi.

PROJENİN TEMEL AMAÇLARINI ŞÖYLE SIRALADI:

Durgun son olarak yarışmanın temel amaçları hakkında da bilgiler vererek şu sözlere yer verdi: “Bu yarışmanın temel amaçları, Genç beyinleri; Gözlem yapmaya, merak etmeye, düşünmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik etmektir. Ülkemizin ihtiyacı olan geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek, bilimsel amaçlı yarışma ve benzeri etkinlikleri ülke genelinde yaygınlaştırmak ve teşvik etmektir. Geleceğin bilim insanı olma potansiyeline sahip çocuklarımızı erken yaşlarda keşfedip, var olan yeteneklerini geliştirmektir. Onlara gerekli desteği vererek araştırmacı bir ruh kazandırmaktır. Öğrencileri değişik alanlarında bilgi üretmeye teşvik etmektir. Kaynak tarama, bilgi toplama ve bilgiye ulaşma yollarını keşfetme, Elde edilen bilgilerin düzenlenmesi ve analiz edilmesini sağlamaktır. Bilgiler arasında neden-sonuç ilişkisi olup olmadığını kavramaktır. Elde ettiği bilgilerle yeni ürünler ortaya koyma ve yeni stratejiler geliştirmektir.”

TUNÇ: YARIŞMA 12 BÖLGEDE YAPILMAKTADIR

Daha sonra konuşan TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Cemil Tunç TÜBİTAK yarışmalarının amacı ve bulunduğu bölgeler hakkında açıklamalarda bulundu. Tunç, “Bu yarışmanın amacı öğrencilerimizi, araştıran, yorum ve ekip çalışması yapabilen, bilgiyle donanmış kişiler olarak değişik alanlarda rekabet ortamına hazırlamaktır. Bu yarışma Türkiye genelinde 12 bölge merkezinde yapılmaktadır. Bu bölgeler; Ankara, Eskişehir, Erzurum, Konya, Mersin, Samsun, Kayseri, İstanbul Avrupa, İstanbul Asya, İzmir, Malatya ve Van ili kapsıyor. Van Bölgesi ise; Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkari, Siirt ve Şırnak illerini kapsıyor. Bu yarışma Fen ve Sosyal Bilimlerde 10 bilim alanında yapılmaktadır: Bunlar ise Bilgisayar, Biyoloji, Coğrafya, Fizik, Kimya, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji ve Tarih yer alıyor.” Dedi.

SON TARİH 30 OCAK 2015!

Yarışmanın başvuru tarihleri ve başvuru süreci içinde nasıl adım atılması konusunda bilgiler veren Tunç şu ifadelere yer verdi: “Yarışma için okul müdürlüklerine başvuruları 15 Eylül 2014 de başladı. Başvuru yapan öğretmenlerimize ilgili okul ve milli eğitim müdürlüklerinin onayı alındıktan sonara haftalık 6 saat egzersiz ödemesi sürecin sonuna kadar yapılmaktadır. Yarışmaya, Türkiye’de öğrenim gören tüm ortaöğretim öğrencileri katılabilir. Yarışmaya her öğrenci yalnızca bir proje ile katılabilir ve her proje en çok iki öğrenci tarafından hazırlanır. Bir projede sadece bir danışman görev alabilir ve danışman istediği sayıda projeye danışmanlık yapabilir. Projede danışman olması zorunlu değildir. Proje başvuruları https://e-bideb.tubitak.gov.tr adresinden 06 – 27 Ocak 2015 tarihleri arasında öğrenci tarafından online olarak yapılacaktır. İki öğrenci tarafından hazırlanan projelerde bir öğrenci sisteme giriş yapacak ve diğer öğrenci ise danışman bilgilerini de sisteme girecektir. Öğrenciler son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraflarını sisteme yükleyeceklerdir. Başvuru formu 30 Ocak 2015 tarihine kadar bölge koordinatörlüğü adresine gönderilecek veya elden teslim edilecektir (proje başvuruları TÜBİTAK’a gönderilmeyecektir). Proje rehberine uygun olarak hazırlanmış olduğu belirlenen projeler önce, 12 ayrı bölgede ve her dal için oluşturulacak jürilerce, “Proje Raporu” üzerinden değerlendirilecektir. TÜBİTAK tarafından 27 Şubat 2015 tarihinde sergiye davet edilecek öğrencilerin okul adreslerine belgelerin gönderilecektir.”

VAN’IN İLÇELERİ ÇOK KÖTÜ BİR DURUMDA

Van ilçelerinde proje sayısının çok az olduğunu belirten Tunç ayrıca yarışma sonunda öğrencilere verilecek ödüller hakkında bilgiler verdi. Tunç, “Van’ın ilçeleri çok kötü durumda görünüyor. Maalesef üzülerek söylüyorum. Tam 4 yıldır Gürpınar ilçesi bize proje sunmuyor. Bunun yanında Saray, Başkale, Muradiye, Çatak, Bahçesaray, Çaldıran ve Özalp ilçeleri de bize son iki yılda hiçbir proje hazırlamadı. Gevaş ve Erciş İlçesi’nde birer tane proje sundu. Biz yarışmada dereceye girecek öğrencilerimize hediyede vereceğiz. Birincilere 500 TL, ikincilere 300 TL, üçüncülere 200 TL ve danışman öğretmenler de dereceye giren öğrencilerinin aldıkları miktar kadar ödül alacaktır.” Dedi.

KIREKİN: İLÇELERDE ACI VERİCİ BİR DURUMDAYIZ

Son olarak konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Cemil Tunç’un hangi tabloda olduklarını çok iyi bir şekilde açıkladıklarını söyledi. Kırekin bazı ilçelerin proje açısından acı verici olduğunu söyleyerek şu ifadelere yer verdi: “Benden önceki konuşmacılar ve hocam bizim tablomuzu çok açık bir şekilde ortaya koydular. Aslında biz ne olduğumuz şimdi çok daha iyi biliyoruz. Hocamın belirttiği gibi 104 lisemiz var. Ancak bu sayı bu sene 110’na çıktı. Bu rakam büyük bir rakam, bizim TUBİTAK yarışmasına iştirak eden proje sayısı ise 120’dir. Yani her okula hemen hemen bir proje düşüyor. Ancak arkadaşlarımız az önce açıkladılar sadece 1 okul 59 projeye başvuru yapmış. Bazı ilçelerimizin tablosu çok acı verici. Acaba o ilçelerde keşfe yönelik hiçbir çalışma yok mu? Bizim 180 iş günümüzde liselerimizdeki dönüşüm ve değişim bütün eğitim ve öğretimleri bir etkinlikle ifade edilebilir. Bu etkinliklerin bir hedefe yoğurulması da bir proje ile sonuçlanabilir. Peki, biz proje ile ne kazanacağız. Biz proje ile dimdik ayakta durabileceğiz.”

“BAZI İLLERE GÖRE ÇOK DAHA İYİYİZ, AMA…”

Müdür Kırekin proje anlamında il olarak diğere illere göre çok iyi bir yerde olduklarını ancak bir ilgisizliğinde olduğunu belirtti. Kırekin, “Bizler eğitimin birçok kademesinden geçtik. Öğretmenlik en temel kutsal görevdir. İnan bizim elimizde o kadar büyük cevherler var ki. Biz bunları işlemedikçe bunlar pas tutuyor. Biz işin içine öğrencilerimiz ile girdiğimiz zaman bu daha da ileriye taşınacak ve daha iyi yerlere geliriz. Bizim bu konuda ayrıca bir hastalığımız var. Biz bir işe başlarız ancak devamını getirmeyiz. Geçen yıl yapılan bir toplantıda ben 8 ilin ve bizim başarımızı gördüm ve çok üzüldüm. Diğer illere göre çok iyi olduğumuza rağmen Bitlis kadar proje başvurusu yapmadık. Batman’ın yanından bile geçemedik. Bundan öncede tanıtım toplantıları yapıldı. Biz takvimde çokta geç kalmadık. Bunun için çalışmalara hemen yeniden başladık ama bu konuda bir ilgisizliğin olduğunu da görüyoruz. Bizim hocamız ve ARGE ekibimiz burada iletişim bilgileri var. Bu anlamda kesinlikle kendileri ile irtibata geçebilirsiniz. Bu anlamda il olarak çok iyi bir yerdeyiz. Ama ilgisizlikte var.” Dedi.

KIREKİN: KAÇ TANE BAŞVUR YAPTINIZ KARDEŞİM?

Müdür Kırekin son dönemlerde eğitimcilerin ve yöneticilerin bir takım olaylardan dolayı yargıya başvurduğunu belirterek, o eğitimci ve yöneticilere proje anlamında ne yaptıklarını sordu. Kırekin son olarak şu sözlere yer verdi: “Bunun yanı sıra bir konuya daha değinmek istiyorum. Bildiğiniz gibi son dönemde arkadaşlarımız yargı sürecine başvurdular. Bizler buna elbette ki saygı gösteriyoruz. Ama ‘Bu Benim Eserim Projesi’ne kaç tane başvur yaptınız kardeşim? Hadi getir bakalım. TUBİTAK’ta kaç tane projen var. Bu kadar somut iki tane örnekle SBS veya TEOK’taki sınavlarında senin bulunduğu mahalle, belde, ilçe bazındaki başarınla yüzde 50’yi geçiyorsa ben sizin ellerinizden öpeceğim. Sizin başvurduğunu tazminatları da ben vereceğim. Hangi cezai müedeler varsa başım gözüm üstüne. Asıl olarak arkamızı dönüp baktığımızda bizim ne yaptığımız ortadadır. Bunu neden söylüyoruz? Bunu üzerimizden atıp aktif ve sürekli olarak çalışmalar üzerinde çalışmamızı sağlar. Bu anlamda aktiflik anlamında en iyi il bizim ilimizdir. Bizim temel amacımız projeye yönelik yapılan bir eğitim sistemi olmalıdır. Biz bu anlamda her zaman sizlerin yanınızdayız. Bu anlamda önemli projelere imza atalım.”


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim