Van'da 2011 yılında büyük yıkıma neden olan iki büyük depremin ardından ağır hasar gören ve yıkılan okulların yerine yenileri yapılırken, hasarlı Mehmet Akif Lisesi'nin öğrencileri ise halen konteynerlerde eğitim görüyor. Önce güçlendirilmesi, ardından da yıkılmasına karar verilen okulla ilgili bir gelişmenin olmaması nedeniyle öğrenciler eğitimlerini konteynerlerde sürdürmeye devam ediyor.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerde binlerce evin yanı sıra, Bin 50 derslik de yıkıldı veya hasar gördü. Yetkililer, yıkılan ve yıkımına karar verilen bu dersliklerin yerine ise 2 Bin 50 dersliğin inşa edildiğini söyledi. TOKİ tarafından 30, işadamı, kurum ve hayırseverlerle yapılan protokollerle 61 okulun yapımına başlandı. Bu okulların büyük bölümü tamamlandı ve öğrenciler depreme dayanıklı yeni okullarında eğitime başladı.

 

17 AYDIR KANTEYNERDE EĞİTİM GÖRÜYORLAR

 

Van kent merkezinde Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencileri ise okulları tamamlanan diğer öğrenciler kadar şanslı olamadı. 1978 yılında yapılan ve 2 bin 200 öğrencisi bulunan okul depremde büyük hasar gördü. Okulda oluşan büyük çatlaklar gözle görülürken, ilk yapılan hasar tespitinde okul için yıkım kararı verildi. Daha sonra yapılan incelemede ise okulda güçlendirme yapılacağı bildirildi. Güçlendirme bedelinin yüksek olması nedeniyle okulun yıkılması kararlaştırılırken, okulun yıkılma işlemi de halen yapılmadı. Depremin üzerinden 17 ay geçmesine rağmen öğrenciler halen okul bahçesine kurulan 32 konteyner sınıfta eğitimlerine devam ediyor.

 

ÖĞRENCİLER ARTIK OKUL İSTİYOR

 

Öğrenciler artık konteynerde ders görmek istemediklerini belirterek, kışın soğuktan, yazın sıcaktan bunaldıklarını söylediler. Öğrencilerden Emrah Şen, “Bizim sıkıntımız, konteynerde ders işleyemiyoruz. Bizim tek isteğimiz okulumuzun yapılaması. Okulumuz merkezi bir yerde olmadığı için kimse buraya okul yapmak istemiyor.” diye konuştu.

 

“OKUMAK BİZİM DE HAKKIMIZ”

 

Öğrenci Dilay Özbey ise, konteyner sınıfta bir elektrikli sobayla ısınmaya çalıştıklarını elektrikler kesilince soğuktan konteynerde duramadıklarını söyledi. Özbey, “2 yıldır konteynerde ders görüyoruz. Başka okullardaki öğrencilere göre ders durumumuz hiç iyi değil. Sınıfımızda belge alan bile olmadı. Bizde okumak istiyoruz. Biz de üniversite sınavına hazırlanıyoruz. Ama bu gidişle bu konteynerlerde daha fazla okuyabileceğimizi düşünmüyorum. Okumak bizim de hakkımız. Ama bu okuldan mezun olanların üniversiteye yerleşebileceğini sanmıyorum. Öğretmenlerimizde sıkıntı çekiyor. Yetkililerden tek isteğimiz okulumuzu yapsınlar.” diye konuştu.

 

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ: HENÜZ DURUM NETLEŞMEDİ

 

Van Milli Eğitim Müdür Mucip Kına ise okul için henüz karar verilmiş bir durumun bulunmadığını belirterek, “Kulüpler Birliği'nin okul sözü vardı. Onlar bizimle ortaklaşa bir okul yapabilir. Ama henüz netleşmiş bir şey söz konusu değil. Hayırseverlerden de bekliyoruz. Okul için yıkım kararı var ve yıkılacak.” diye konuştu. Kına, bunların olmaması durumunda ise hasarlı binanın yıkılıp, yerine yeni bina yapılacağını söyledi.

 

Orhan AŞAN / Şehrivan

Editör: TE Bilisim