Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kurdi-Der) TZP Kurdi ve Eğitim- Sen öncülüğünde pilot bölge olarak seçilen Diyarbakır Lice, Şırnak Cizre ve Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Kürtçe ders verecek olan Kürtçe okullar bugün açılıyor.

Bu hafta anadilde eğitim konusunda bütün gözler bölgedeki okul boykotunda ve Cizre, Diyarbakır ile Yüksekova'da açılacak ve anadilde eğitim verecek olan okullarda olacak. Bu üç merkezde açılacak ve pilot okulların adım adım bölgenin genelinde hayata geçirilmesi hedefleniyor. İlçenin Esenyurt Mahallesi'nde bulunan Dayîka Uveyş ilkokulu bugün saat 11.00'de yapılacak açılışla eğitime başlayacak.

Diyarbakır, Cizre ve Yüksekova'daki bu okullarda, ilkokul düzeyindeki bir çocuğun alması gereken tüm dersler programa konulurken, kitaplar ise Kürtçe basıldı. İlkokulun 5 yıl süreceği okullarda ortaokul 3, Lise eğitim süresi ise 4 yıl olarak belirlendi. Kürtçe okullarda eğitim, ilk etapta öğrencilerin konuştuğu Kurmanci ve Dimilkî lehçelerinde başlarken, ilerleyen süreçte Türkçe ve İngilizce’nin yanı sıra öğrencilerin taleplerine göre farklı dillerde de eğitim verebilecek. 5 sınıf öğretmeninin yanı sıra beden, müzik ve resim derslerini verecek öğretmenlerin de yer alacağı eğitim dönemi içerisinde alanlarında uzman olan bu öğretmenler tamamen gönüllülük temelinde ders verecek. Kayıt olan öğrencilerin üniformalarından kalemine kadar tüm ihtiyaçları ise öğrenci velileri ile halkın kendisi karşılayacak. Cizre’de de kurulan Dibistana Seretayî a Bêrîvan-Berivan İlkokulu ve Diyarbakır'daki Ferzad Kemanger okulları da kitlesel törenlerle acıkacak.

İLKOKULDAN ÜNİVERSİTEYE KADAR BOYKOT

Kurdî-Der Başkanı Sabahattin Gültekin boykot eylemi ve okulların açılması konusunda bir açıklama yaparak “90 yıldır asimilasyon politikaları uyguladınız olmadı ve bugün buradayız. Onun için biz kendi halkımıza diyoruz ki pazartesi gününden itibaren beş gün devletin eğitim kurumlarını ilkokuldan üniversiteye kadar boykot ediyoruz” dedi.

ESP DE DESTEK VERDİ

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) anadilde eğitimin sağlanması, zorunlu din dersinin kaldırılması ve eşit, bilimsel, demokratik bir eğitim sistemi talebiyle yapılacak okulları boykotunu desteklediklerini açıkladı. Yazılı açıklama yapan ESP, “Kürt halkının ve Alevilerin, ulusal, toplumsal ve bireysel hakkı olarak anadilde eğitimin sağlanması, zorunlu din dersinin kaldırılması ve eşit, bilimsel, demokratik bir eğitim sistemi talebiyle yapılacak okulları boykot eylemini destekliyoruz.” denildi.

Anadilde eğitim çalışmaları çerçevesinde pilot bölge olarak belirlenen üç bölgeden biri olan Cizre'de Kürtçe eğitim verecek olan 'Bêrîvan İlkokulu' için yarın yapılacak açılış törenine katılım için ilçedeki sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri çağrıda bulundu.

Editör: TE Bilisim