LYS sınavlarında başarılı olabilmek ve üniversitede istenilen bölümü kazanmak için LYS soruları ve puan türlerini doğru bilmek hayati öneme sahip.

Üniversite adayının hedeflediği üniversite bölümü için doğru kombinasyondaki puan türlerine ait testlerde yüksek başarı göstermesi geriyor.  

 

Peki hangi puan türü için hangi testler daha önemli? Hangi bölüm için hangi puan türünden kaç soru yapmak gerekir? 

LYS 2015 soruları vepuan türlerine ilişkin tüm detaylar haberimizde...

lys-2015-sorulari-ve-puan-turlerine-dikkat.jpg
 

5 AYRI OTURUM YAPILACAK

LYS’ler Matematik (LYS-1) Fen Bilimleri (LYS-2) Edebiyat Coğrafya (LYS-3), Sosyal Bilimler (LYS-4) ve Yabancı Dil (LYS-5) olmak üzere 5 ayrı oturum halinde yapılacak. Her iki sınavdan tercihlerde kullanılacak 4 ana grupta toplam 12puan türü çıkacak.

 

LYS SINAVLARI PUAN TÜRÜNÜ BELİRLEYECEK

Sayısal puanları tercih edecek adaylar LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına girerken, Türkçe Matematik TM puanları için LYS-1 ve LYS-3’e, Türkçe Sosyal (TS) puanlar için de LYS-3 ve LYS-4 sınavlarına katılacak. 3 farklı dil puanı ise LYS-5’te elde edilecek.

lys-2015-puan-hesaplama.jpg
 

HANGİ PUAN TÜRÜ İÇİN HANGİ TEST SORULARI ÖNEMLİ

LYS’lerde 4 ana grupta çıkacak 12 farklıpuan türü ile tercih edebileceğiniz ve bu türlerin oluşmasında etkisi olacak testler ve ağırlıkları şöyle:

 

LYS MF PUANLARI

MF-1: Matematik ağırlıklı temel bilim programları. Matematik, finans matematiği, matematik öğretmenliği, astronomi ve finans bilimleri gibi bölümleri tercih edebileceksiniz. Bupuan için en fazlapuan yüzde 26 ağırlık ile matematik sorularında. Bunu yüzde 13 ile geometri, yüzde 10 ile fizik, yüzde 6 ile kimya, yüzde 5 ile biyoloji izliyor.
MF-2: Fen ağırlıklı temel bilim programları. Fizik, fizik öğretmenliği, kimya, biyoloji gibi bölümleri tercih edebileceksiniz. En yüksek getiri yüzde 16 oranıyla matematik, yüzde 13 ile fizik, yüzde 12’şer ile kimya ve biyoloji, yüzde 7 oranıyla geometri sorularında.
MF-3: Tıp, diş hekimliği, eczacılık, genetik gibi sağlık programları tercih edilecek. En yüksekpuan getirecek sorular yüzde 15 ile biyoloji, yüzde 14 ile kimya, yüzde 13 ile fizik ve matematik, yüzde 5 ile geometri.
MF-4: Mühendislik ve teknik programlar tercih edilecek. En yüksek puanlar yüzde 22 ile matematik, yüzde 13 ile fizik, yüzde 11 ile fizik sorularından gelecek.

 

LYS TM PUANLARI

TM-1: İktisat, işletme, istatistik, ekonometri, maliye gibi programları tercih edebileceksiniz. En yüksek puanı yüzde 25 ile matematik ve yüzde 18 ile edebiyat sorularından alacaksınız.
TM-2: Kamu yönetimi, siyaset, uluslararası ilişkiler gibi programları tercih ed

lys 2015 matematik sorularını konu dağılımları.jpg

erken eşit katkı yüzde 22 oranıyla matematik ve edebiyat sorularından gelecek.
TM-3: Hukuk, psikoloji, sosyoloji, antropoloji gibi bölümler tercih edilecek. En yüksek katkı yüzde 25 oranıyla edebiyat sorularından gelecek.

 

LYS TS PUANLARI

TS-1: Reklamcılık, coğrafya, iletişim, medya ve iletişim gibi programlar tercih edilebilir. En yüksek katkı yüzde 15’erlik ağırlıkla edebiyat, tarih ve felsefe grubu sorularından sağlanacak.
TS-2: Tarih, edebiyat gibi bölümleri tercih edebilirsiniz. En yüksekpuan yüzde 25 ağırlık ile edebiyat sorularından alınacak.

 

LYS DİL PUANLARI

DİL-1: Almanca, İngilizce, Fransızca öğretmenlikleri ve edebiyatları gibi Batı dilleri tercih edilecek. Bu puanın oluşmasında 80 soruluk dil sınavının katkısı yüzde 65, YGS’nin yüzde 35 olacak.
DİL-2: İspanyolca, Yunan dili, Latin dili ve edebiyatı gibi diğer Batı dilleri tercih edilirken dil sınavı yüzde 50, YGS puanları yüzde 50 etkili olacak.
DİL-3: Çince, Japonca, Arapça gibi Doğu dilleri tercihlerinde dil sınavı sorularının etkisi yüzde 20 iken, YGS etkisi yüzde 80.

Editör: TE Bilisim