Milli Eğitimi Bakanlığı, bu yıl ilk kez uygulanacak yeni temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemine ilişkin bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, merkezi ortak sınavlar hakkında en çok sorulan sorulara cevap niteliğinde, sınav kaygısını azaltmak amacıyla velilere, idarecilere ve öğretmenlere mektup gönderdi. Türkiye genelinde veliler ve öğrenciler olmak üzere toplam 1 milyon 300 bin, idareciler için 500 bin, öğretmenler için ise 200 bin mektup gönderilmeye başlandı.

''YENİ SİSTEMLE STRESSİZ GELECEĞE HAZIRLAYACAK''

Bakan Avcı, mektubunda bakanlık olarak eğitimin temel dayanağını oluşturan ve toplumsal hayatın ana dinamiği olan öğrencilerin gelişmesine katkı sağlayacak her çalışmanın destekleyicisi ve mimarı olduklarını ifade etti. ''Öğrencilerimizin yüzünün gülmesi, geleceğe daha iyi hazırlanması, başarılarının bir bütün olarak değerlendirilmesi, ders çalışma sistemlerinin sosyal hayattan uzaklaşmadan oluşması bizim için her şeyden daha değerli'' diyen Avcı, yeni sistemle stressiz, gerilimsiz ve rahat bir eğitim sistemiyle çocukların geleceği daha iyi hazırlanmasını istediklerini vurguladı.

Uygulamanın yeni bir sınav getirmediğini, alışılan okul sınavlarına paralel işleyeceğini belirten Avcı, idarecilere gönderilen mektupta ''Bu doğrultuda idarecilerimiz olarak sizler, sistemin başarıya ulaşması ve uygulanması noktasında hassas görevler üstleneceksiniz. Çocuklarımızın uygulamayı doğru anlaması, öğretmenlerimizin performanslarının artması ve velilerimizin uygulamaya dair endişe ve soru işaretlerinin ortadan kalkması hususnda en büyük sorumluluk sizlere düşüyor'' dedi.

''ADRES ARAMA DERDİNİ ORTADAN KALDIRIYORUZ''

Velilere gönderilen mektupta ise Avcı, çocukların ve onların mutluğunu görmek isteyen velilerin sınav stresinden uzaklaşmaları için bu uygulamanın getirildiğini bildirdi. Mektupta şu ifadeler yer aldı:

''Çocuğunuzun sınava nerede gireceği endişesini ve adres arama derdini ortadan kaldırıyoruz. 'Ya bir şey olur da çocuğum sınava giremezse' endişesini taşımayacak. Mazeret sınavlarıyla çocuğunuzu ve kendinizi güvende hissedeceksiniz. Ortak sınavların olduğu günlerde çocuğunuzun sınav stresi yaşamaması için sıradan bir gün gibi davranıp, onunla okula gitmezseniz başarısında daha çok pay sahibi olabilecek ve stresini azaltabileceksiniz.''

''BU YAZI SENİN HAYATINI KURTARACAK DİKKATLİ OKU''

Öğrenciler için hazırlan kitapçıkta ise Bakan Avcı, öğrencilerin geleceğinin bir sınav değil tüm eğitim sürecinin sonucunda şekilleneceği üzerinde durdu. ''Bu yazı senin hayatını kolaylaştıracak, dikkatle oku'' uyarısının bulunduğu kitapçıkta şunlar kaydedildi:

''Artık liseye geçmeni tek bir sınav belirlemeyecek. Rahat ol, stresi bırak ve okuluna kesintisiz devam etmeye bak. Okuldaki sınavlardan bir tanesi ortak yapılacak. Vaktin bol, kendine, ailene, arkadaşlarına, hobilerine daha fazla zaman ayır. Dershane ile okul arasında koşturup yorulmaktan kurtuldun. Sadece okuluna devam et, aman ha derslerini ihmal etme. Programlı çalışmayı unutma, 'Ya hasta olursam sınava giremezsem' diye de kafana takma.''

ÖRNEK SORULAR ''OGES.MEB.GOV.TR'' DE

Öğrencilere, cep telefonu, hesap makinesi, çağrı cihazı, telsiz gibi her türlü iletişim aracını ve defter, kitap, sözlük gibi ders araçlarıyla sınava giremeyeceği uyarısında bulunuldu. Kitapçıkta ayrıca yerleştirmeye esas puanın da nasıl hesaplanacağı bir örnekle anlatıldı. Örnek sorulara öğrencilerin ''oges.meb.gov.tr'' adresinden ulaşabileceği hatırlatıldı.

HABER7.COM

 

Editör: TE Bilisim