Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, vakıf olarak dünyanın 108 ülkesinden öğrencilere Türkiye’de eğitim imkânı sağladıklarını, halen ülkemizde 2 bin 400 uluslararası öğrencinin TDV desteğiyle eğitim gördüğünü söyledi.

 

Van’da düzenlenen 32. İl Müftüleri İstişare Toplantısında konuşan Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin,TDV’nin41 yıl önce kurulduğunu belirtti. Bilgin, “41 yıl önce dikilen iyilik ağacı bugün kökü Anadolu’da, dalları dünya coğrafyasının 135 ülkesine uzanan, gölgesi ile yeryüzündeki mağdur, mazlum ve mahrum insanlara sevgi, huzur ve şefkat dağıtan bir iyilik ağacı olmuştur” dedi. Vakfın sadece ülkemizde değil, yurt dışında da önemli faaliyetleri gerçekleştirdiğini ifade eden Bilgin, şöyle konuştu: “Bugün bu iyilik ağacının meyveleri, aziz milletimizin merhamet eli olarak yurtiçinde ve yurtdışında bazen okul, camii, yurt, eğitim desteği olmuş. Bazen deprem ve sel felaketine maruz kalan insanlara sığınacağı çadır, karnını doyuracak aş olmuş, bazen Arakan’da Mali’de, Türkmen Dağında Bayırbucak’ta olduğu gibi şehitlere kefen, gazilere ilaç olmuştur.

 

Türkiye Diyanet Vakfımız bu yardım hareketinde önce insanlığı ana eksene koymuş sonra da tam bir ümmet anlayışını ön plana almış, hiçbir şekilde ırk, renk, dil, coğrafya, mezhep, meşrep ayrımı yapmamaya özen göstermiştir.” Bilgin, “Ümmet içindeki bu olumsuzluğu bir nebzede olsa onarmaktır. İslami fikir ve düşünce birliğine katkıda bulunmak maksadı ile 2006 yılında Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığı ile başlattığımız Uluslararası İlahiyat Programı ve Uluslararası İmam-Hatip Projesi başarı ile devam etmektedir.” diye konuştu. Türkiye Diyanet Vakfı olarak dünyanın 108 ülkesinden öğrencilere Türkiye’de eğitim imkânı sağladıklarını vurgulayan Bilgin, halen ülkemizde 2.400 uluslararası öğrencinin TDV desteğiyle eğitim gördüğünü vurguladı. Mazhar Bilgin, “Irkları, renkleri, dilleri, kültürleri farklı olan bu gençler ülkemizde dini mübiniİslamı ana kaynağından alacak, özüne uygun bir biçimde yaşamayı öğrenecek ve ülkelerine taşıyacaklar inşallah” diye konuştu.

 

“ÖĞRENCİ YURTLARININ SAYISINI ARTIRACAĞIZ”

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür İsmail Palakoğlu da yaptığı sunumda, TDV olarak eğitime büyük önem verdiklerini, bu kapsamda ailelerin evlatlarını gönül rahatlığıyla emanet edebileceği yükseköğrenim öğrenci yurtları açtıklarını söyledi. TDV’nin 11 ilde 14 yükseköğrenim öğrenci yurdu bulunduğunu, yurtların kapasitesini 2015 yılı sonu itibariyle 5.354’e çıkardıklarını belirten Palakoğlu, “Gençlerimize huzurlu ve temiz bir ortamda yükseköğrenim imkânı sağlamak; bilgi, inanç ve sanat dünyalarını inşa etmelerine rehberlik etmek amacıyla açtığımız öğrenci yurtlarının niteliğini ve sayısını artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

 

Yurt sayısını hayata geçirilecek yeni projelerle artırmayı hedeflediklerini kaydeden Palakoğlu, “Gayemiz, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın güvenle kalabileceği, her ilde bir erkek, bir de kız öğrenci yurdunu milletimize kazandırmak” diye konuştu. Öğrencilerin başarı çıtasını yükseltmek için yurtların olmadığı illerde TDV şubeleri nezaretinde, din görevlilerinin rehberliğinde güvenilir, sağlıklı, modern öğrenci evleri açtıklarını ifade eden Palakoğlu, Türkiye genelinde 30 ilde açtıkları 210 öğrenci evinde 1.404 öğrencinin kaldığını kaydetti. TDV Genel Müdür Yardımcıları Yasin Uğraş ve Abdurrahman Çetin ile Şube Hizmetleri Müdürü Yavuz Kocamış da vakfın faaliyetleri ve devam eden projeler hakkında il müftülerine bilgi verdi. Programda, TDV yeniden yapılanma faaliyetlerini tamamlayan şube temsilcilerine teşekkür belgeleri ve plaketleri, Diyanet İşleri Başkanı ve TDV Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez tarafından verildi.

Editör: TE Bilisim