Türkiye’nin farklı illerinde açığa alınan öğretmenler, kararın geri alınması talebiyle 5 Ekim Dünya Öğretmenler gününde Ankara’ya gitti. İhraç edilen öğretmenleri temsilen 10 otobüsle Ankara’ya giden öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı’na yürüdü.

Öğretmenler bakanlığın önüne ulaşırken polis geniş güvenlik önlemi aldı. Öğretmenlere KESK Eş Başkanları da destek verdi. Çoğunluğu Eğitim Sen’li olan öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı önünde bir açıklama yaptı.

 

‘AĞIR BİR SÜREÇ’

Eğitim-Sen Başkanı Kamuran Karaca şöyle konuştu:

“Bu ağır süreçte 4’ü öğretmen birçok kamu çalışanı intihara sürüklenmiş, canına kıymıştır. 12 Eylül darbe sürecinde ve diğer darbelerde bu kadar öğretmen kıyımı yaşanmamıştır. 15 Temmuz’da darbe yaşansaydı da yaşanacak olanlar darbe gerçekleşmediği halde hayata geçirilmiştir.”

 

‘ÇOCUKLARIMIZA YAŞANILIR BİR DÜNYA BIRAKMAK İSTİYORUZ’

Nusaybin Eğitim- Sen baştemsilcisi Salim Kaplan şu an Ankara Milli Eğitim Bakanlığı’nın önünde büyük bir kitle ile toplandıklarını söyleyerek şunları söyledi:

“Birazdan bakan yardımcısı ve genel merkez yöneticileri nezdinde bir görüşme sağlanacak. Taleplerimiz bir tek arkadaşımız açıkta kalmayana kadar devam edecektir. Öğretmenlerin açığa alınmaları, sürgün edilmeleri, gözaltı ve tutuklamaların bir bütün olarak Eğitim-Sen’e yönelik sindirme politikalarından bir an önce vazgeçilmesini isteyeceğiz. Yüz yıldır eğitimin daha nitelikli olabilmesi, çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için çalışan bir sendikayız. Bu sendika kurulduğu ilk günden beri demokrasiyi savunmuştur. Demokrasi dışı bütün eğilimlere her zaman karşı çıktık. Darbenin ilk saatlerinden itibaren darbeye karşı bir deklarasyon yayınlamamıza rağmen bu gün darbe fıtratı yapılarak bu sendikanın altının boşaltılıp sindirilmeye çalışılması kabul edilemez. Ayrıca Kanun Hükmünde Kararname ile yaklaşık 11 bin 500 öğretmenin açığa alınması Türkiye’deki demokratik ve laik eğitime yapılmış bir darbedir. Çocuklarımıza bize şahsımıza uygulanan bir cezadır. Daha insanca ve onurlu bir yaşam talep ediyoruz. Çocuklarımıza özgür ve yaşanılır bir dünyayı talep etmek için buradayız. Bu taleplerin tamamı evrensel hukuk normlarında ve evrensel insani değerler normlarındaki taleplerdir. Bu gün burada Yunanistan’dan eğitim nasyonalizmden destekçilerimiz var. Buradayız bekliyoruz.”

 

KAYNAK: GAZETEDUVAR

Editör: TE Bilisim