Orhan AŞAN-ŞEHRİVAN


Eğitim-Öğretim yılına sıkıntılı başlayan Van’da bir taraftan okul yakma gerginlikleri bir taraftan da imkânsızlıklar can sıkıyor. Depremden sonra yara sarmaya çalışan eğitim kurumları daha yeni yeni toparlanırken, ortaya çıkan diğer sorunlar ise işi biraz daha büyük bir çıkmaza sokuyor. İŞKUR işçilerinin de ödenek yüzünden işten çıkarılmasıyla sıkıntı yaşayan okullarda bir taraftan da önceki dönem başlatılan kardeş-okul kurum kampanyasının eksikliği yaşanıyor.

2009 yılında başlatılan ‘Kardeş Okul-Kurum Kampanyası’ çerçevesinde yıllarca büyük emekler harcandı. Dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu tarafından başlatılan kampanyada kentteki 80 resmi kurum/kuruluş ile 80 okul kardeş olmuş ve herkesin eğitimin bir parçası olması sağlanmıştı. Ancak bu proje sonraki yıllarda sona ererken, 2014 yılında okulların durumu içler acısı. Proje kapsamında birçok kurum ve kuruluş okullara maddi manevi destek verirken projenin bitmesiyle okullar kaderine terk edildi. Çalışan personel noktasında kısıtlı imkanlarla okulları idare etmeye çalışan idareciler, İŞKUR işçilerinin okullara kazandırdığı düzeni arar bir hale gelirken, bakanlığın kısıtlı imkanlarını da gönüllü bağışlar ile kapatmaya çalışıyor. Fakat buna rağmen kurumların bir dönem çok iyi yapıya kavuşturduğu kardeş okulların sağladığı o düzen sağlanamıyor. Buna bir de depremden sonra eklenen sıkıntılar ve okullara yönelik saldırılar eklenince özellikle şehir merkezinin dışında kalan bazı okullarda tam bir mağduriyet yaşanıyor.

2009 yılında Van Valiliği ile Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Kardeş Okul-Kurum Kampanyası’ kentteki okullara rahat bir nefes aldırdı. Dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu başkanlığında yapılan toplantıda kentteki 80 resmi kurum/kuruluş ile 80 okul kardeş olmuş ve herkesin eğitimin bir parçası olması sağlanmıştı. Birçok kurum-kuruluş okulların ihtiyaçlarını giderirken, kentte kurum-kuruluş ve eğitim camiası arasında sıkı bir işbirliği başlamıştı. Ancak bu proje sonraki yıllarda sona ererken, okullarda kaderlerine terk edildi.

AMAÇ HERKESİ EĞİTİMİN PARÇASI YAPMAK

Herkesi eğitimin birer parçası yapmak, eğitim yükünü paylaştırmak, öğrencilerin eğitim gördüğü okulların eksikliklerini gidermek amacıyla başlatılan 'Kardeş Okul-Kurum Kampanyası’nı kentte olumlu bir hava estirmiş, dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu ise yaptığı toplantıda şu sözlere yer vermişti: “Kurumlarımız kendilerine tembih ettiğimiz kardeşlerine sahip çıkacak, onların problemleri ile ilgilenecek, onların sevinçlerini paylayacak, o kardeşlerinin başarılı olabilmeleri için ne gerekiyorsa yapacaklar. Kardeşleri olan okulların yöneticileri de kurumları unutmayacak, onları kendi sosyal faaliyetlerinden haberdar edecek, problemlerini onlara anlatarak yardımlarını talep edecekler. Eşleştirmeyi yaparken imkânı bol olan kurum ile ihtiyacı fazla olan okullarımızı kardeş etmeye çalıştık. Bu gece burada başlattığımız uygulamayı 2 yıl devam ettirirsek eğitimde istediğimiz seviyeye geleceğimize inanıyorum. Eğitim yılı sonunda hangi kurumun, kardeş okuluna daha fazla destek verdiğini ve eğitim kalitesinin yükselmesine yardımcı olduğunu belirlemek için bağımsız bir jüri değerlendirme yapacak ve birinci olan kuruma ödül vereceğiz.”

‘EL BİRLİĞİYLE ÇÖZMELİYİZ’

Dönemin Valisi Karaloğlu, yaptığı toplantıda ‘Eğitim sorununu çözmek için sadece bu işle devletin görevlendirdiği müdürler, öğretmenler, il milli eğitim müdürü ve valiliğin yerine kentte yaşayan herkesin sorunla ilgili hale gelmesini hedeflediklerini ifade ederek, “Bu iş hep beraber başarabileceğimiz bir iştir. Bu sadece eğitim teşkilatının, sadece valiliğin tek başına altından kalkacağı bir sorun değil. Bu bütün kurumlarıyla, sivil toplum örgütleriyle, kamuoyuyla, medyasıyla, basınıyla, iş dünyasıyla, iş adamıyla, herkesin el birliğiyle çözebileceği problemdir. Biz Van'da bunu başardık.” Demiş ve okul ve kurumlar arasında ciddi bir iş birliği başlatmış ve o tarihten sonra okullarda gözle görülür düzelmeler yaşanmıştı.

PROJE BİTTİ, OKULLAR KADERİNE TERK EDİLDİ

Vali Karaloğlu’nun başlattığı kampanya bir süre tüm okulların yüzünü güldürürken, kapmayanın sona ermesiyle yine okullar kaderlerine terk edildi. Kampanya çerçevesinde kurum-kuruluşlar kardeş oldukları okulların tüm sorun ve sıkıntılarını çözerken, okullarda yaptıkları tüm faaliyetlerde kardeş kurum ve kuruluşlarını davet ederek, kardeşlik bağlarını daha da geliştirdi. Ancak kampanya bir süre sonra sona erdi ve okulların şuan ki durumu içler acısı. Birçok okul çevre düzenlemesi, dış duvar ve spor salonlarındaki bakımsızlık nedeniyle kaderine terk edildi. 2014-2015 eğitim öğretim yılının başlamasıyla daha önce İş-Kur tarafından işe alınan ve okullarda çalıştırılan işçilerde işten çıkarılınca, okulların durumu daha da içinden çıkılmaz bir hal aldı.

PROJE GERİ GELSİN, İŞÇİLER İŞE ALINSIN

Birçok okul yetkilisi projenin tekrar başlatılmasını isterken, kurum-kuruluşların daha önceki gibi okullara yardımcı olmasını istedi. Okulların temizlik ve bakım işlerinde yetersiz kaldıklarını söyleyen okul yetkilileri, projenin tüm okullarda tekrar uygulanmasını ve proje kapsamında kurum ve kuruluşlardan okullara yardımcı olunmasını istedi. Okul idarecileri ayrıca önceki yıllarda İş-Kur tarafından işe alınan ve okullarda çalıştırılan işçilerin tekrar işe alınması gerektiğini söyleyerek, “Önceki yıllarda her okulda en az 4 İş-Kur işçisi çalışıyordu. Ancak bu yıl işçiler işe alınmadı. İşçilerin işe alınmamasından dolayı okullarda büyük bir temizlik sorunu mevcut. Bu işçiler sayesinde yıllardır okullar pırıl pırıl bir durumdaydı. Ancak bu yıl okulların durumu içler acısı. Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuda bir çalışma yaparak, bu işçileri yeniden işe almalıdır. Okullardaki temizlik sorunu da bu işçilerin işe alınmasıyla giderilmiş olacak.

Editör: TE Bilisim