ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/ERDAL ERBAŞ-  15 Mayıs 2018 yılında temeli atılan Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji, yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alan üzerinde, 8 bin metrekare kapalı alanı, 43 derslik ve 6 atölye, laboratuvar, yemekhane, konferans salonu, kültürel ve spor alanlarından oluşan bir kompleks halinde kuruldu. 2019-2020 eğitim öğretim yılında nitelikli öğretmen kadrosu ve gelişmiş alt yapısıyla güven veriyor. Tahmini değeri 13 milyon olan TL olan kolej, 1350 öğrenci eğitim görme kapasitesiyle bölgedeki eğitim ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte inşa edildi. Geçtiğimiz yıl 470 öğrenciyle başlayan kolej bu yıl yoğun rağbetle seçkin öğrencilerin seçildiği kolej 800 öğrenciye eğitim veriyor. Özellikle Organize Sanayi Bölgesi’nin genel ihtiyaçlarını belirleyerek dört alanda eğitim-öğretime başlayan kolej; Bilişim ve endüstriyel otomasyon, elektrik elektronik teknolojisi, kimya teknolojisi, gıda teknolojisi alanlarında hem teorik olarak hem de güçlü alt yapısıyla uygulama sınıflarında eğitim veriyor.

Dünyanın eğitimde yeni bir rotaya yöneldiği, teknolojik ve sanayi gelişmelerin baş döndürücü bir hızla geliştiği, endüstride 4.0 devriminin konuşulduğu süreçte kartlar adeta yeniden dağıtılıyor. Tüm yönelimlerin bu gelişmişlikte yer aldığı süreçte eğitim kurumları da bu gidişata ayak uydurmak için büyük bir çaba gösteriyor. Bir çok okulda sadece eğitim-öğretim ile sınırlı kalmayıp çağa ayak uyduracak anlamda uygulamalı programlar öne çıkarılıyor. Sadece öğrenen değil, üreten bir nesilin ön plana çıktığı süreçte mesleki ve teknik liseler öne çıkan kurumlar haline geldi. Hem öğrenen hem üreten gençlerin yetiştiği bu okullardan birisi de büyük çabalar ile Van’ın üretiminin merkezi olan Van Organize Sanayi Bölgesi’nde açıldı. Geçtiğimiz yıl yıl Organize Sanayi Bölgesi’nin genel ihtiyaçlarını belirleyerek dört alanda eğitim-öğretime başlayan kolej; Bilişim ve endüstriyel otomasyon, elektrik elektronik teknolojisi, kimya teknolojisi, gıda teknolojisi alanlarında hem teorik olarak hem de güçlü alt yapısıyla uygulama sınıflarında eğitim veriyor. Kolej istihdam ve mesleki eğitimi bir arada tutarak öğrenciler için iyi bir gelecek anlayışı ile çalışırken Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji Müdürü Emin Alan, okulu “Öğrencilerine gelecek vadeden bir kurum” olarak tanımlıyor. Okulu kentin geleceği için de iyi bir fırsat olarak tanımlayan Alan, interdisipliner bir eğitim verildiği nadir bir okul olarak öne çıkıyor.

OKUL VAN’DA DA GELECEK İNŞASINDA DA İDDİALI

Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji, 2019-2020 eğitim öğretim yılı kapsamından nitelikli öğretmen kadrosu ve gelişmiş alt yapısıyla iddialı… Kentin ve Organize Sanayi Bölgesi’nin genel ihtiyaçlarını belirleyerek dört alanda eğitim-öğretime başlamanın ardından eğitim sürecinde okul-sanayi işbirliğini önceleyerek öğrencilerini tam donanımlı yetiştirip iş hayatına hazır nitelikli, güncel teknolojik bilgiyle donatılmış yeterlilikte bireyler olarak yetiştirilmeyi hedefliyor. Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji Müdürü Emin Alan, kolejin açılışının ardından bir yıllık süreç ve bu yılki eğitim-öğretim süreci ve kolej hakkında önemli demeçlerde bulundu.

“İLK YILIMIZI GÜZEL BİR ŞEKİLDE TAMAMLADIK”

Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji Müdürü Emin Alan, yönetim kurulunun desteği ile koleji kısa süre içerisinde tamamladıklarını ve dönemin valisi ve milli eğitim müdürlüğünden destek aldıklarını kaydetti. Alan, yönetim kurulu, dönemin valisi Murat Zorluoğlu ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün arkalarından durmasıyla koleji kentte kazandırdıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Okulumuzun bir yanda inşaatı devam ederken tanıtım çalışması yürüttük, eğitim öğretim yılına bir gün kala temizliğini tamamlayarak 470 öğrenciyle yeni eğitim-öğretim yılına başladık. Okulumuzun açılışını gerçekleştirdikten sonra kentte sosyal bir değer kazandırmaktı, çocuklarımıza bir ışık tutmaktı. Bu anlamda 470 öğrenciyle okulumuzda 4 bölüm açtık; bilişim ve endüstriyel otomasyon, elektrik elektronik teknolojisi, kimya teknolojisi, gıda teknolojisi olarak eğitim vermeye başladık. Okulumuzda ders kalitesi, ders materyali ve nitelikli kendi alanın uzman öğretmenlerle kaliteli bir eğitim öğretim yılını tamamladık. Öğrencilerin velileriyle birebir kontak kurarak, velilerimizi evlerinden ücretsiz servis imkânıyla okulumuzda ağırladık, bilgilendirerek akademik olarak memnun kalmalarına vesile olduk. İlk yılımızı güzel bir şekilde tamamladık” diye belirtti.

ALAN: ÖĞRENCİLERİ KANALİZE ETTİK

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla daha da iyi hedefiyle öğretmen kadrosunu genişlettiklerini ve kaliteli eğitim vermek istediklerini dile getiren Alan, “2019-2020 eğitim-öğretim yılına daha hazır bir vaziyette 800 öğrenciyle başladık. 7 elektrik elektronik teknolojisi, 9 bilişim ve endüstriyel otomasyon, 4 kimya teknolojisi ve 3 gıda teknolojisi sınıfı olarak 800 öğrenci okutmaktayız. Okulumuzda müfredattın dışında dershane eğitimi de veriyoruz. Dolasıyla maddi anlamda yetersiz olan öğrencilere dershane eğitimi ihtiyacı imkânını sunduk. Müfredatın içerisinde TYT-AYT eğitimlerimizi bu yıl itibariyle vermeye başladık. Ayrıca salı-perşembe günleri ekstradan etütler düzenleyerek öğrencilere katkı sunmayı hedefliyoruz. Sadece bunla yetinmeyerek her öğrencinin yetenekleri çerçevesinde öğrencileri yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre kanalize ettik. Yetenekleri doğrultusunda yetenek sınavlarına hazırlıyoruz” dedi.

ALAN: HEM ANADOLU LİSEMİZ VAR HEM DE MESLEK LİSESİ

Okulun içerisinde meslek lisesinin dışında Anadolu lisesinin de yer aldığını ifade eden Alan, “Sadece meslek lisesi olarak eğitim vermiyoruz, aynı zamanda Anadolu lisemiz de var. Anadolu Teknik Programı (ATP) sınıfları ve Anadolu Meslek Programı (AMP) tarzında sınıflar kurduk. Kendi belirlediğimiz sistem içerisinde 65 puan ve üzeri öğrencileri ATP sınıflarına, 65 puan ve altı ise öğrencileri isteği doğrultusunda istedikleri bölüme yerleştiriyoruz. Okulumuz yüzde yüz devlet destekli olarak işliyor. Velilerden herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Okulumuzun kalite ve imkânlarını göz önünde bulundurursak öğrencilerden sadece yemek ücretlerini ve servis ücretlerini talep ediliyor. Yemek ve servis ücretlerini de kentteki diğer okulları göz önünde bulundurarak daha düşük seviyede öğrencilere sunuyoruz. Konum itibariyle şehrin dışında olan okulumuza 210 lira servis ücreti, üç çeşit yemek fiyatı ise 8 lira gibi bir fiyat belirledik. Bu ücretlerde minimize edilerek isteniyor. Yemeklerimiz okulumuzda gıda mühendislerimizin kontrolünden geçerek okul yönetiminin belirlediği yemek menüsüne göre yapılıyor. Burada öğrencilerin fiziksel ve zihinsel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yemek ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Okulumuz adına herhangi ücret talebinde bulunmuyoruz” diye ifade etti.

ALAN: KENDİ ALANIN NİTELİKLİ ÖĞRETMENLERLE EĞİTİM VERİYORUZ

Öğretmen kadrosuna değinen Alan, “2018-2019 eğitim öğretim yılında 32 öğretmen kadrosuna sahip iken, bu yıl 43 öğretmenimiz var. Kendi alanın nitelikli 43 öğretmen arkadaşımızla eğitim veriyoruz. Geçtiğimiz yıl elektrik ve gıda öğretmeni mevcut iken bu yıl elektrik mühendisleri, gıda mühendisleri kadromuz da yer alıyor. Öğretmen seçimi konusunda elimizden geldiğince titiz davranmaya çalıştık. Amacımız burada mezun olacak öğrencilere iyi bir gelecek ve donanımlı şekilde meslek sahibi olmasını istiyoruz. Okulumuzda teorik derslerin yanı sıra atölye ve laboratuvarda öğrendiklerini birebir uygulama şansı tanıyoruz. Mühendislerimiz eşliğinde atölye ve laboratuvarda gördükleri ve uyguladıkları derslere bir artı olarak yansıyacaktır. Bu anlamda okul yönetimi olarak öğretmen seçiminde elimizden geldiğince titiz davranmaya çalıştık. Okul olarak bölgede ve ilimizde öncü olmaya adayız” dedi.

“DİSİPLİNLER ARASI BİR EĞİTİM ANLAYIŞIYLA HAREKET EDİYORUZ”

Okulun dört alan eğitim verdiklerini ifade eden Alan, teorik eğitimden sonra öğrencilerin atölyelerde uygulamalı olarak kendilerini geliştirdiklerinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı: “Okulumuzda öğrencilere teorik bilginin dışında atölyelerde uygulamalı olarak eğitim veriyoruz. 26 kişin çok rahat bir şekilde ders işleyebileceği bir ortam sağlıyoruz. Öğrenciler bu vesileyle atölyelerimizde aldıkları eğitimlerle iş alanında yabancılık çekmeden iş sahibi olma fırsatı yakalama imkânı sunuyoruz. Amacımız burada mezun olan öğrencilerimizin iş sahibi olmasını ve istihdam sağlamak en büyük amaçta burada bunu oluşturuyor. Okulumuzdaki atölyelerimizde disiplinlerarası bir eğitim anlayışıyla hareket ediyoruz” dedi.

“BÜTÜN ENSTRÜMANLARI TEK ÇATI ALTINA TOPLAMAK ÇOK ZOR, BİZ BUNU BAŞARDIK”

Alan, son olarak meslek liselerine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Meslek liseleriyle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı çok ciddi bir proje hazırladı. Bizim okulumuz bu anlamda bir örnektir. Meslek liselerinde bir zamanlar sadece mesleki eğitim verilirken şimdi hem akademik hem de mesleki eğitim veriliyor. Meslek lisesi denildiği an veliler bir adım geri atabiliyor. Bu minvalde velilerimizin bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi gerekiyor. Okulumuz gelecek vadediyor. Okulumuzdan mezun olan öğrenciler sadece diploma almıyor, teknisyen belgesi, europass belgesi (Avrupa’da eğitim görme ve çalışma belgesi), iş yeri açma belgesi ve isteği doğrultusunda akademik eğitimle üniversiteye hazırlama, yetenek sınavlarına hazırlama imkânı sağlıyoruz. Bütün enstrümanları tek çatı altına toplamak gerçekten çok zor, biz bunu başardık. Bütün bunları bir ücret karşılığı almadan yapıyoruz. Velilerin bu anlamda bunları bilmeleri ve araştırmaları gerekiyor” dedi.

ALAN: OKUL OLARAK FARKLI AKTİVİTELERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ

Alan, “Okul olarak bizim paydaşlarımız var. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü ile yaptığımız görüşmeler sonucu öğrencilerimizin sosyal aktiveler anlamında geride kalmaması ve kendilerini geliştirmeleri açısında üniversitenin spor kompleksiyle anlaşma yaptık. Öğrencileriz spor kompleksinde yararlanma imkânına sahip olacaklardır. Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile bir anlaşma yaptık. Dalgıçlık eğitimiyle ile ilgili bazı projeler yürütüyoruz. Amacımız öğrencilerimizin daha aktif bir eğitim alanı sunarak olumsuz ortamlardan uzaklaştırarak aktivitelerle ve spor eğitimleriyle topluma kazandırmaktır. Aynı zamanda iller arası eğitim ve öğretim düzeylerinin gözlemlenmesi ve geliştirilmesi amacı ile Özel Çerkezköy OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji arasında işbirliği protokolü imzaladık” şeklinde konuştu.

GÖKÇE: BİLİŞİM ANLAMINDA ÖĞRENCİLERİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ

Bilişim ve Endüstriyel Otomasyon Öğretmeni Suat Gökçe, okuldaki bilişim dersleriyle ilgili teorik eğitimin dışında uygulamalı eğitimin önemine değinerek şu ifadeleri kullandı: “Bilişim derslerimizi teorik eğitimin dışında çoğunluğunu uygulamalı olarak atölyemizde işliyoruz. Web tasarım ve programlama üzerine eğitim veriyoruz. Burada genellikle programla ve yazılım derslerimizi bilişim sınıfımızda işliyoruz. Bilişim teknik resim derslerimizi ise teorik olarak işliyoruz, diğer derslerimizi öğrencilerin birebir uygulama eşliğinde görme imkânı sağlayacak şekilde veriyoruz. Haftalık olarak 12 saat ders veriyoruz. Burada öğrendikleriyle teknolojinin geliştiği bir dönemde rahatlıkla iş sahibi olabilirler. Web site hazırlayarak para kazanabilirler. Kod yazarak yeni yazılımlarla kendilerini geliştirebilirler. Burada planımız öğrencileri geliştirerek özgün kod yazma ve kendi web sitelerini oluşturmaları olacaktır. Daha sonra öğrencilerle birlikte okulumuza güzel bir web sitesi yapmayı hedefliyoruz” dedi.

“MEMLEKETİMİZ VE OSB BÖLGESİ İÇİN KURULMUŞ BÜYÜK FIRSATLARDAN BİRİDİR”

Gıda Teknolojisi Öğretmeni Yüksek Mühendis Fevzi Öner, okuldaki ders işleyişiyle ve bölüm ilgili bilgi verdi. Öner, “Okulumuzdaki gıda teknoloji dersimiz de ürünlerle ilgili analizlerle bulunuyoruz. Öğrencilerimizle birlikte teorik derslerin ardından laboratuvarımızda uygulamalı olarak ürünler üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Bunların dışında öğrencilerimizle birlikte yakın zaman yapmayı düşündüğümüz ürün geliştirme kapsamında ismi şu an açıklamayacağım okulumuzun patentinde ya da imza yetkisinde olacak bazı ürün çalışmalarımız devam ediyor. Okulumuz yeni olmasına rağmen teknik alt yapısı kent ve doğu bölgesinde kıyaslanmayacak kadar donanımlı laboratuvara sahiptir. Memleketimiz ve OSB bölgesi için kurulmuş büyük fırsatlardan biridir” dedi.

KELEŞ: İŞ SAHİBİ OLMA İMKÂNI SUNUYORUZ

Kimya Teknolojisi Öğretmeni Muhammed Nuri Keleş, laboratuvar ortamında ders işleyişinin önemine değinerek şu ifadeleri kullandı: “Okulumuzda öğrencilerimize sağlayabileceğimiz en önemli faktör laboratuvar ortamına sahip olmamızdır. Organize sanayi bölgesi içerisinde bu imkânların tamamına sahip olmamız bir adım öne taşıyor. Burada öğrencilerimiz belli yeterliklere sahip olduktan sonra organize sanayi bölgesinde bakanlıkça yapılmış olan 30 yıllık bir protokol neticesinde öğrencilerin burada istihdam edilmesidir. Okulumuz kendi bünyesinde örnekleri tamamı elinde mevcut olan sıvı deterjan, katı deterjan ve steril suları okulumuzda üretimi yapılıyor. Akademik olarak okulumuza öncelik tanımlanıyor. Kimya teknolojisi bölümünde mezun olan öğrenciler europass belgesi (Avrupa’da eğitim görme ve çalışma belgesi) sahip oluyorlar. Okulumuzdan mezun olacak öğrencilerimiz bakanlıkça imzalanan protokol neticesinde OSB’de birçok alanda iş sahibi olma imkânı sunuyor” diye ifade etti.

“HEM TEORİK HEM DE UYGULAMALI DERS VERİYORUZ”

Elektrik Elektronik Teknolojisi Öğretmeni Selami Çelik, okulun önemine ve öğrencilerin topluma kazandırılması gerektiği noktasına değinerek şu ifadeleri kullandı: “Okulumuzdaki öğrencileri hem ahlaki anlamda hem de topluma kazandırılması açısından elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Okul yönetimi ve öğretmen arkadaşlarımızla birlikte öğrencileri güven altında tutarak iyi bir eğitim vermeye gayret gösteriyoruz. Bölüm konusuna gelirsek teorik olarak bir eğitim verdikten sonra teorik bilgilere dönük deneylerimizle birlikte uygulamalı eğitimle konuyu pekiştiriyoruz. Atölyemizde öğrencilere görsel ve işlevsel olarak eğitim veriyoruz. Elektrik elektronik teknolojisi konusunda her konuyu pekişecek şekilde uygulayarak öğrencilere ders veriyoruz. Özellikle okulumuzdaki öğrencileri kanalize ederek istihdam sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim