Urartu Krallığı'nın 2 bin 800 yıl önce yıkılmasıyla artık konuşulmayan ve dünyada çok az kişi tarafından bilinen ölü dil Urartuca, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki (YYÜ) bilim insanları tarafından yeniden canlandırılıyor. Urartucayı çözmek için çalışma yürüten Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, “Gelecek yıl Urartuca'yı ders olarak öğrencilerimize okutacağız” Dedi.

Tarihte Urartu'ya başkentlik yapmış olan eski adı Tuşba olan Van'da, Urartuca YYÜ'de ders olarak okutulacak. Van'ın Gürpınar İlçesi'ndeki Çavuştepe Kalesi'nin bekçisi Mehmet Kuşman tarafından da okunabildiği belirtilen Urartuca, artık bilim insanlarının elinde. YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Dil Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Varol ve Doktora Öğrencisi Kenan Işık uzun yıllar yaptıkları çalışmalar sonrası Urartuca'yı çözmeyi başardı.

KRALLIK YIKILINCA DİL ÖLDÜ

Yaklaşık 2 bin 800 yıl önce Urartu Krallığı'nın yıkılmasının ardından konuşulmayan ve ölü dil olarak bilinen Urartuca'nın, sadece bazı yazılı tabletlerde kaldığını belirten YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, araştırmalarla dilin yeniden canlandırıldığını söyledi. Doç. Dr. Çavuşoğlu, “Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü önümüzdeki eğitim öğretim döneminde Urartucayı seçmeli ders olarak okutacaktır. En önemli hadiselerden biri Urartuca’nın şimdiye kadar ölü bir dil olması ve Urartu’nun başkenti olan Van'da bu dilin bilinmemesi. Yaptığımız çalışmalar kapsamında doktora öğrencimiz Kenan Işık, Urartuca üzerine 50 yıl çalışmış İtalyan bilim insanı Prof. Dr. Mirzo Salvini ile birlikte yaklaşık 10 yıla yakın birlikte çalıştı. Bu çalışmayla birlikte Urartucayı kendisi de geliştirdi. Şimdi de doktorasını bitiriyor. Önümüzdeki eğitim öğretim yılı içerisinde öğrencilerimiz lisans dersi olarak eğitim öğretime Urartuca başlamış olacak” Dedi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim