Önder ALTINAL - ŞEHRİVAN


2014-2015 eğitim öğretim yılına sancılı başlayan Van’da okulların durumu ise içler acısı. Önceleri İş-Kur işçilerinin çalıştırıldığı okullarda işçilerin işine bu yıl son verilirken, okullarda kaderine terk edildi. Bazı okullar para karşılığı tuttuğu personel ile okulları temizlerken, bazılarında ise öğrenciler sınıfları temizledi. Veliler ise bu duruma tepkili.

2014-2015 Eğitim-Öğretim yılına sıkıntılı başlayan Van’da okullar kaderine terk edildi. Depremden sonra yara sarmaya çalışan eğitim kurumları daha yeni yeni toparlanırken, ortaya çıkan diğer sorunlar ise işi biraz daha büyük bir çıkmaza sokuyor. İŞKUR işçilerinin de ödenek yüzünden işten çıkarılmasıyla sıkıntı yaşayan okullarda en büyük sıkıntı temizlik. Veliler bazı okulların temizlenmediğini ileri sürerek, çocuklarını okula göndermedi. Bazı okul yöneticileri kendi imkanlarıyla personel alarak okulları temizlerken, bazı okulları ise öğrenciler temizlemek zorunda kaldı.

ÖĞRENCİLER TEMİZLEDİ

Van’da eğitim öğretim maalesef sancılı başladı. Kentin göbeğinde pislik içindeki okullara veliler tepkili. Rekabet Kurumu İlk Okulu ve Ortaokulu ve Van Tuşba Hüma Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Bunlar sadece bu okullardan birkaçı. Kentin genelinde bulunan okullarda temizlik sorunu yaşanırken, birçok öğrenci şimdiden okula gitmekten vazgeçti bile. Bazı okullar kendi imkanlarıyla temizlik elemanı çalıştırırken, bazı okullarda ise temizlik işleri öğrencilere kalıyor. Öğrenciler kendi sınıflarını temizlerken, velilerden bu duruma teki geldi.

VEBALİ SİYASİLERİN BOYNUNA

Velileri en çok tedirgin eden ise çocuklarının pislik içinde olan okullarda hasta olması. Bu durumun salgın hastalıklara neden olacağını söyleyen veliler, “Her tarafta çöp var. Pislik okul bahçesinden başlıyor. Her tarafta çöp yığınları, okulun içi dışından farksız. Okulda yardımcı hizmet gören kimse yok. Okul yönetimi günlük 50-60 TL gibi bir rakama tuttukları bir temizlikçiye zar zor iş yaptırmaya çalışıyor. Tuvaletler resmini çekmek bile istemeyeceğimiz kadar berbat. Okul koridorları kirli paspaslar ile paspaslanmaktan adeta kararmış. Sınıf içleri berbat durumda görmek isteyenler rahatlıkla gidip görebilir. Okul duvarları aynı pislikte. Çocuklar bu pis ortamda geçirecekleri vaktin ve burada kapacakları her hastalığın vebali başımızdaki siyasilerin suçudur. Okulda güvenlik sıfır. Okul değil, yol geçen hanı. İŞ-Kur işçilerini işinden eden zihniyet bunları hesaba katmamış mıydı.? Bunun vebali kentin yüz karası siyasilerin boynunadır.” Dedi.

‘EĞİTİM-ÖĞRETİME ELVERİŞLİ DEĞİL’

Diğer veliler ise okulların fiziki yapısının da eğitim öğretime elverişli olmadığını söyleyerek, “Benim çocuğum Rekabet Kurumu İlk Okulu ve Ortaokulu’na gidiyor. Okulun duvarları yıkık dökük. Birinci sınıfa yeni başlayan çocuklar bile rahatlıkla duvarlardan atlayıp sağa sola savruldukları bir eğitim kurumundan ne beklersiniz. Okul çevresinde her türlü insan var. Çocuklar rahat kandırılabilir ve başlarına her türlü kötülük gelmesi yüksek bir olasılıktır. Acilen okul duvarlarının yükseltilmesi ve daha güveli bir hale getirilmesi lazım. Bundan daha acil olarak okulun bir an önce en az 8-10 temizlik görevlisi alınarak temizliğinin düzenli yapılması gerekmekte.” Dedi.

Editör: TE Bilisim