Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Aile Hekimliği Uygulama Şubesi tarafından organize edilerek, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü tarafından yürütüldü. Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, RİA’nın aile planlamasında yaygın olarak kullanılabilen bir yöntem olduğunu, kadın ve çocuk sağlığının iyileştirilmesi açısından Aile Planlaması Koruyucu Sağlık Hizmetleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, anne ve bebek ölümlerini azaltmak için il genelindeki ve il dışı aile sağlığı merkezlerinde görev yapan ebe ve doktorlara Rahim İçi Araç (RİA) eğitimi verilmesinin önemine vurgu yaptı.

İMREN: ÇOCUKLAR GELECEĞİMİZİN TEMELİDİR

İmren, sağlıklı bir neslin oluşması için sağlıklı bireylerin toplumda olması gerektiğini belirterek, “Sağlıklı bireyler sağlıklı bir gebelik ve çocukluktan sonra ortaya çıkar. Sağlıklı bir gebelik için de planlanmış, düzenli ve takipli bir gebelik süreci olması gerekir. Bunun için de gebelikten korunma yöntemlerini yeterince bilmek gerekir. Annenin yaşının 18 altında veya 35 üstünde olması, gebelikler arasındaki sürenin iki yıldan daha az olması ve gebeliğin bir sağlık personeli tarafından takip edilmemesi anne ve bebek ölümlerine neden olabilen etkenleri oluşturmaktadır. Çocuklar geleceğimizin temelidir. Onlara iyi bir gelecek sağlamak istiyorsak aile planlaması yöntemlerini uygulamalı ve ailelerin bakabilecekleri sayıda çocuk sahibi olmaları yönünde eğitilmeleri sağlanmalıdır. Bu nedenle aile planlaması eğitimi öneminin bilincinde olan müdürlüğümüz sağlık personellerine yönelik RİA kursu düzenlemiştir.” dedi.

25 Ağustos-19 Eylül 2014 tarihleri arasında Aile Planlaması Danışmanlık ve RİA Uygulama Beceri Kursu’na 3 doktor, 3 ebe toplamda 6 sağlık personeli katıldı. Eğitimi alan bu personellerden 2’si Bitlis, 1 Hakkâri diğer 3 personel ise Van’ın belirli yerlerinde görev yapanlardan oluşuyor. Kurs sonunda kursa katılım sağlayanlara yönelik sertifika töreni düzenlendi.

Editör: TE Bilisim