ŞEHRİVAN ÖZEL-ÖMER FARUK TOKTAŞ/ÖMER AYKAÇ - Özel okulların sayısının her geçen gün arttığı, eğitimde rekabetin hız kesmeden sürdüğü bir süreçte Van’da devlete bağlı okullar da eğitimde büyük işler başarmaya devam ediyor. Son dönemlerde sıradışı işler yaparak adından söz ettiren okulların sayısı artarken İpekyolu’na bağlı Şefkat Anaokulu bu başarılı okulların başını çekiyor. Sadece bir eğitim kurumu olmakla kalmayıp sayısız etkinlikler ile çocukları tüm yönleriyle geleceğe hazırlayan Şefkat Anaokulu, diğer okullar için örnek bir okul olarak öne çıkıyor.

Türkiye’de son yıllarda okul öncesi eğitim ve öğretim konusunda önemli adımlar atılmaya devam ederken, anaokulu süreci tüm öğrencilerin dahil edilmeye çalışıldığı bir program haline getirilmeye çalışılıyor. Özel okulların da dahil olduğu süreçte çocuğun okulla ilk tanıştığı bu programlarda ciddi rekabetler yaşanırken Van’da devlet okulları bu anlamda fark yaratıyor. Bir çok okulun okul öncesi programlarıyla öne çıktığı kentte İpekyolu Milli Eğitim Müdürlüğü Bünyesinde eğitim veren Şefkat Anaokulu fark yaratıyor. Okul müdürü İbrahim Akkoyun ile öğretmen ve idarecilerin çocuklara anne şefkatinde bir ortam yarattığı okulda hayata geçirilen aktiviteler, çalışmalar ve buluşmalar ile anaokulu büyük işler başarıyor. “Biz çocuklara sadece temel eğitim vermiyoruz, onların aynı zamanda tam donanımlı bireyler olması adına çalışmalar yapıyoruz” diyen Akkoyun’un müdürü olduğu Şefkat Anaokulunda çocuklar dengeli beslenmeden spor aktivitelerine, çevreyi koruma kültürünün oluşmasından yardımlaşmayı öğrenmeye kadar sayısız program ve aktivite ile dolu dolu bir eğitim sürecinden geçiyor. İpekyolu Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de gözde okullardan birisi olan Şefkat Anaokulu için ilçe milli eğitim müdürü Şükrullah Yavuzer de, “Örnek teşkil eden bir okul” şeklinde bir yaklaşım ortaya koyuyor.

BU OKUL ÇOK BAŞKA!

İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı olarak varlığını sürdüren Van Şefkat Anaokulu okul öncesi eğitime yepyeni bir bakış açısı kazandırmış durumda. Öğrencilerini tam donanımlı birer birey olarak yetiştirmek adına birbirinden farklı projelere imza atan Şefkat Anaokulu müdürü İbrahim Akkoyun ile öğretmen ve idari personel ekibi yürütmüş oldukları projelerin tüm eğitim kurumlarına bir emsal teşkil etmesini temenni ediyor. Öğrenciler sadece yeşil ile tanışmıyor, okulda bahçesinde tohum yetiştiriyor. İnsani yardım vakıfları ile ortaklaşa yardım etkinlikleri düzenliyor. Sıfır atık projesiyle çocuk yaşta büyük sorumluluklar alıyor. Bu gibi birçok çalışmaya ve başarılı işlere imza atan Şefkat Anaokulu Müdürü İbrahim Akkoyun ve idari kadrosunda bulunan öğretmenler benimsemiş oldukları eğitim anlayışından tüm velilerin ve öğrencilerin gayet memnun olduklarını belirtti. Düzenlemiş oldukları bir kermese katılan İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer’de kurumunu bir adım daha ileri taşımak için çaba gösteren herkese gerekli desteği sağlayacaklarını ifade ederek, bu güzel çalışmalarından dolayı okul müdürüne ve idari kadrosuna tebriklerini sundu.

AKKOYUN: “BÜYÜK BİR İLGİ GÖRDÜK”

Öğrencilerinin tam donanımlı birer birey olmalarını amaçladıklarını belirten Şefkat Anaokulu Müdürü İbrahim Akkoyun “Biz Şefkat Anaokulu olarak daima öğrencilerimize bir bakıcıdan ziyade sadece onların burada belli bir vakti standart bir eğitimle geçirmesinin yanı sıra onları tam donanımlı birer birey haline getirmek elimizden gelen gayreti göstermek istedik. Bu gaye ile çıktığımız yolda başlattığımız birçok çalışma yenilerinin de habercisi oldu. Her yeni çalışmamız aldığı olumlu neticelerle gerek veliler açısından gerek öğrenciler açısından büyük bir ilgi ile karşı karşıya kaldı. Tüm süreç boyunca İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Şükrullah Yavuzer’in ve İpekyolu Kaymakamımız Cemil Öztürk’ün büyük desteklerini aldık. Gazeteniz aracılığıyla yürütmüş olduğumuz projelerden Van Halkının ve tüm okullarımızın haberdar olmasını, çalışmalarımızın bir örnek teşkil etmesini temenni ediyoruz.” Gibi ifadeler kullandı.

AKKOYUN: “SEMİNERLER VERDİK”

Yürüttükleri çalışmalara da değinen Akkoyun “Beslenme dostu okul projemiz ile sabah ve öğle grubu beslenme listeleri besinlerin dengeli dağılımlarını yaparak gerekli komisyonca hazırladık. Okul içinde ve okul bahçesinde rutin spor aktiviteleri düzenlendik. Sağlıklı gıdaların tüketilmesine yönelik sınıflarımızda öğretmen rehberliğinde aile katılım etkinlikleri düzenleyerek sağlıklı gıdalar hazırladık ve çocuklara bilgiler verdik. Ebeveynlere yönelik sağlıklı beslenme eğitim seminerleri düzenledik.” Diye konuştu.

AKKOYUN: “MÜLTECİ ÇOCUKLARI UNUTMADIK”

Öğrencileri velileri ile birlikte yürüttükleri çalışmada mülteci çocuklara oyuncaklar hazırladıklarını belirten Akkoyun “Anne eli değmiş oyuncaklar projesi ile velilerle işbirliği sağladık ve annelerin hazırladıkları el yapımı oyuncakları İnsani Yardım Vakfı (İHH) aracılığıyla Afrin’deki mülteci kamplarında yaşayan çocuklara ulaştıracağız. Sevgi ilmeği projesi ile de öte yandan aileler ile iş birliği sağlanarak ihtiyacı olan köy okullarına çocuk atkısı bere ve eldivenleri, ayrıca askerlerimiz için atkı bere yaparak gerekli yerlere ulaştırdık.” Şeklinde konuştu.

AKKOYUN: “TOHUMUN SİHİRLİ YOLCULUĞU”

Öğrencilere tohum ekimi ile ilgili de eğitimler verdiklerini ifade eden Akkoyun “Tohumun sihirli yolculuğu projesi ile de çocukların tohumun sihirli yolculuğunu birebir gözlemlemeleri ve kendi elleriyle tohumu toprakla buluşturması projemizin temel yapı taşı oldu. Sürecin başında velilere haber mektupları ve tohumlar hakkında yazılmış bilgi formları göndererek, tohum ekimi yapılacağı anlatılmış, evdeki çeşitli atık maddelerin (muz kabuğu, yumurta kabuğu, sebze ve meyve posaları, yoğurt kovaları, çeşitli ebatlarda pet şişeler vb.) biriktirilerek okula gönderilmesini istedik.”

EĞİTİM ALIP SEBZE MEYVE YETİŞTİRMEYİ ÖĞRENİYORLAR

“Ülkemizde yetiştirilen her bölgeye ait sebze, meyve ve çiçekler hakkında çocukların bilgilenmesi amacıyla çeşitli görseller ve videolarla çocuklara eğitimler verdik. Ülkemizin çeşitli yerlerinden getirilen tohumları çocuklarla buluşturduk. Tohum ekimi için gerekli koşulları konuştuk, tohum ekim malzemelerini tanıttık. Daha sonra etkinlik sürecinde her aşamanın tohumuna uygun olarak her sınıfta çocukların toprak ile uygulamaları ve ekimlerini gerçekleştirdik. Sebze, meyve ve çiçek saksılarını okulun uygun bölümlerinde muhafaza ettik. Okulun uygun bölümlerinde seralar oluşturup, çocukların gözlem ve değerlendirme (çimlenme aşamaları, sulama uygulamaları vb.) yapmalarını sağladık.” Diye ekledi.

“SIFIR ATIK PROJESİ”NİN HAKKINI VEREN OKUL

Atıkların geri dönüşümü adına da çalışmalar yaptıklarını belirten Akkoyun “Sıfır atık projesi ile 388 kg Atık Pil, 1 Ton Atık Kâğıt ve 1 Ton Poşet topladık. Aynı zamanda okul bahçemizin çevre düzenlemesi için çeşitli çalışmalarda bulunduk; Araba lastiklerinden renklendirilerek bahçe düzenlemesi yaptık. Veli işbirliği ile yoğurt ve pet şişelerini toplayarak renklendirip okul bahçesini düzenledik. Okul bahçe zeminini boyanarak oyun alanları oluşturduk. Okul bahçesinin duvarlarını çocuklarımızla renklendirdik. Doğal gübre (kompost) çalışmaları, okul bahçesine çocuklarla birlikte çiçek ekimi, okul bahçesi içine uygulama bahçesinin yapılması da yaptığımız diğer çalışmalardan bazıları. Eğitim öğretim çalışmalarımızdan birisi de; okulumuzda gerçekleştirdiğimiz aile bilgilendirici eğitim seminerlerimizdir. Seminerlerimizin saatleri ailelere önceden ulaştırılıyor ve ilgili katılım sağlanıyor. Şuana kadar yaptığımız eğitim seminerleri ise şöyle çocuğa yönelik şiddet ve istismar, hijyen eğitimi, aile içi iletişim.” Diyerek sözlerini noktaladı.

YAVUZER: “ÖRNEK TEŞKİL EDEN BİR OKUL”

Şehrivan’ın okul ziyaretinde o okulda bulunan ve okulla ilgili açıklamalarda bulunan İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer “Malumunuzdur ki Şefkat Anaokulu İpekyolu İlçemiz içerisinde yer alan kadim okullarımızdan bir tanesidir. İlçemizdeki veliler tarafından en çok tercih edilen okullardan bir tanesi. Bu okulumuzun yöneticisi, müdür yardımcıları öğretmenleri ve çalışanları öğrenciler için olsun veliler için olsun ellerinden geleni yapmaya gayret ediyorlar. Biraz önce sizin de söylediğiniz gibi atölyeleri ile uygulama bahçeleri ile sınıfları ile Van’da örnek teşkil eden bir okulumuz. Başarının bulaşıcı olduğunu söyleyebiliriz. Diğer okul müdürlerimiz, öğretmenlerimiz sık sık diğer okulları ziyaret ediyorlar. Az önce de gördüğünüz gibi Şefkat Anaokulunda yapılan bu programa da birçok okul müdürümüz ve öğretmenimiz katılmış durumda.” şeklinde konuştu.

YAVUZER: “HER ZAMAN DESTEĞİMİZ TAM”

Böyle yenilikçi kurumlara her anlamda desteklerini sunmaktan geri durmadıklarına dikkat çeken Yavuzer “Birbirlerine ziyaret gerçekleştiren ve yapılan çalışmaları yerinde inceleyen okul müdürlerimiz kendi okullarında da yeni fikirlerle ve etkinliklerle çalışmalar yürütüyorlar. Biz bu çalışmaların ilçemizin diğer okullarında da başlatılması ve yürütülmesi için Şefkat Anaokuluna yaptığımız gibi tüm destekleri sunmaya hazırız ve sunuyoruz da. Sosyal medya üzerinden de paylaşımlarımızı yapıyoruz. Bu konuyla ilgili her gün farklı bir köyde, farklı bir okulda çalışmalar yürütüyor ziyaretlerde bulunuyoruz. Bulundukları kurumu bir adım daha ileri taşımak için gayret gösteren bütün herkesin yanındayız ve desteklerimiz onlarladır. Özellikle Sayın İpekyolu Kaymakamımız bu konuda oldukça duyarlı ve kendisine yapılan talepleri geri çevirmeyen bir insan. Bu bağlamda sayın kaymakamımıza da teşekkürlerimi sunuyorum.” Diyerek sözlerini noktaladı.

BÜYÜKBİÇER: “BU MESLEKİ BİR DOYUMDUR”

Olumsuz koşullara sahip olan diğer okullardaki öğrenciler adına da çalışmalar yaptıklarını ifade eden ve projeyi yürüten Şefkat Anaokulu Öğretmeni Elif Büyükbiçer “Öğretmenden öğretmene, bu çocuklar hepimizin projesi ile birçok olumsuz koşulla sahip, dezavantajlı bölgelerde eğitim veren öğretmenlere ve eğitim gören çocuklara ulaşabilmeyi istedik. Bunu hem kişisel hem de mesleki bir sorumluluk olarak kabul ederek eğitim adına bir seferberliği başlatmayı amaçladık. Van’ın Erciş, Muradiye, Bahçesaray, Gevaş, Saray, Özalp, Çaldıran, Çatak, Başkale ve İpekyolu ilçelerinden ulaştığım 17 öğretmene toplamda 146 kitap desteği sağlayarak 162 çocuğa ulaşabildim. Çocukların belki de hayatlarında ilk defa gördükleri renkli kitapları incelerken, yeni alınmış kırtasiye malzemelerini kullanırken yaşadıkları mutluluğa şahit olmak hem insani hem mesleki bir doyum yaşamamı sağladı.” Şeklinde konuştu.

ERKAPLAN: “FARKINDALIK OLUŞTURDUK”

Çocuklarda fermente gıdalar konusunda bir farkındalık oluşturmak istediklerini ifade eden Şefkat Anaokulu Öğretmeni Türkan Erkaplan “Fermente gıdalar projesi ile fermente gıdalar nerede ise insanlık tarihi kadar eskidir. Yoğurt, kefir, kımız ve peynir gibi fermente süt ürünleri, sucuk gibi fermente et ürünleri, turşu gibi fermente sebzeler, mayalı ekmek gibi fermente tahıl ürünleri ve devamında tarhana ile boza gibi diğer fermente gıdalar bizim coğrafyamızda yaygın ürünlerdir. Biz, fermente gıdalar projesi ile fermente gıdalara karşı çocuklarda bir farkındalık oluşturmak istedik. Sınıflar arasında fermente gıda paylaşımları yapılarak eğitim süreçlerine bu gıdaları dâhil ettik. Fermente gıdalar hakkında bilgilendirici sunumlar hazırlayarak çocukların aktif öğrenmelerine yardımcı olduk. Aynı zamanda fermente gıdalara aile katılım etkinliklerimizde de yer vererek aile okul işbirliğini sağladık. Fermente gıdalarımızı küçük bir sergi yaparak misafirlerimize sunduk.” Diye konuştu.

RIDVAN BAŞ: DAHA BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATMAK İSTİYORUZ

Yürütmüş oldukları çalışmaların psikoloji etkilerinin de bir hayli olumlu olduğunu belirten Şefkat Anaokulu Rehber Öğretmeni Rıdvan Baş öğrenciler için katılmaktan zevk alacakları bir sosyal alan oluşturduklarını belirtti. Ahlaki değerlere verilmesi gereken önemin çocuklara aşılanmasını sağlayan Baş, ailelere de bu konuda seminerler verdiklerini belirtti. Okulun personellerinden olan ve 4 yıllık kurumda hizmet eden Personel Semiha Vural ise çocuklarla iyi bir iletişim halinde olduklarını, veli, öğretmen ve personel iş birliği içerisinde daha büyük başarılara imza atmak istediklerini ifade etti.

VELİLER DE MEMNUN

Öğrenci velilerinden olan ve aynı zamanda Okul Aile Birliği Başkanı olan Nurcan Özgüner isimli veli de çocuklarına sevgi, hoşgörü ve yardımseverliği aşılamanın en önemli eğitim olduğunu belirterek almış oldukları hizmetlerden oldukça memnun olduklarını dile getirdi. Tüm okullarda benimsenmesi gereken bir anlayışla çalıştıklarını belirten Biner, öğrencilerin zaman zaman okuldan ayrılmak istemediklerini vurguladı.

Editör: TE Bilisim