“Serbest Etkinlikler Projesi” kapsamında başlatılan proje ile çocuklar artık okul ve derslerden sıkılmıyor.

 

Van’ın Tuşba İlçesi’ne bağlı Abdurrahman Gazi Mahallesi’nde bulunan Hasan Ali Yücel İlk ve Orta Okulu tarafından “Serbest Etkinlikler Projesi” başlatılan proje sayesinde öğrenciler hem okul ve derslerden sıkılmıyor hem de eğelenirken öğreniyor. Okulda kurulan drama, zeka oyunları, teknoloji ve tasarım ve görsel sanatlar atölyesi ile bakanlık müfredatında yer alan serbest etkinlikler dersi daha eğlenceli bir hal alıyor. Atölyelerin kurulmasından önce okulda öğrenciler arasında yapılan anket ile atölyelerin kurulmasından sonra yapılan ankette öğrencilerin okulu sevmeleri ve ders başarıları da ölçüldü. Atölyelerin kurulması sonrası öğrencilerin okulu ve dersleri sevmesi yüzde 45 oranında, eğitim başarısı ise yüzde 30 oranında arttı.

 

 

BİRİNCİ: BİRÇOK ÜLKEYİ İNCELEDİM

Projeyle ilgili konuşan Okul Rehber Öğretmeni Yasin Birinci ilk olarak şunları söyledi: “Ben daha önce orta öğretim ve liselerde görev yaptım. Bu okulda ilk defa sadece ilkokulda görev yapıyorum. Okulda öğrencilerin sınavlardan dolayı sürekli deneme sınavlarına tabi tutulduğunu gördüm. Öğrenciler sürekli sınavlar içindeydi. Bununda gelişim dönemi açısından yanlış olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun yanlış olduğunu arkadaşlarım ile paylaştım. Ancak bu çok etkili olmadı. Daha sonra bunu bir sunum halinde yaptım. Gelişmiş ve eğitim seviyesi yüksek olan ülkeleri bu anlamda inceledim. O süreçte okulumuzdaki bu başarı odaklı ortamı değiştirmek için neler yapabileceğimizi araştırırken çok sayıda ülkedeki uygulamaları gördüm. Araştırdığımız birçok ülkede eğitim dışında sanatsal, spor gibi etkinliklerin yapıldığını görmüş oldum.”

 

 

“PROJEYİ MÜFREDAT İLE BİRLEŞTİRDİK”

Okul müdürü ve okul öğretmenleri ile birlikte projeyi hayata geçirmeleri konusunda bir araya geldiklerini söyleyen Birinci, “Biz bunları kendi okulumuza nasıl getirebilir diye araştırma yaparken, eğitim müfredatımızda serbest etkinlik diye bir ders olduğunu görmüş oldum. Bu dersler uygulama alanları olmadığı için çok fazla verimli olmuyor. Bizde bunu görünce düşündüğümüz bu projeyi kendi müfredatımızla birleştirmeye karar verdik. Okul müdürümüz ve öğretmenlerimiz ile konuştuktan sonra okulumuzda atölyeler kurmaya karar verdik.” Dedi.

 

 

PROJE KAPSAMINDA 4 ATÖLYE KURULDU

Kurulan atölyeler ile ilgili de bilgiler veren Birinci şöyle devam etti: “Drama atölyemiz var. Çocuklar bu atölyemizde çeşitlik skeçler, oyunlar ve çeşitli tiyatro oyunları yapabiliyorlar. Zeka oyunları atölyemiz var. Burada öğrencilerin ve bizlerin daha önce hiç bilmediği öğretici ve zeka oyunları var. Bu zeka oyunlarının setlerini aldık. Orada da çocuklar her hafta bir saat o atölyeye gidiyorlar. Hem zekalarını geliştiriyorlar hem de eğleniyorlar. Teknoloji ve tasarım dersi olduğu halde tasarımız sınıfımız yoktu. Hem ortaokul öğrencileri hem de ilkokul öğrencileri faydalansın diye tasarım atölyesi sınıfı kurduk. Burada sanat faaliyetleri yapıyorlar, el becerilerini geliştiriyorlar. Bunun dışında görsel sanatlar atölyemiz vardı. Orayı da ilkokul öğrencilerimize açtık. Öğrencilerimiz her hafta 1 saat orada resimler, taş boyamalar ve baskılar yapıyorlar. Bunun dışında beden eğitimi dersi çok ciddiye alınmaz sadece oyun odaklı olarak görünür. Biz bunu beden eğitimi öğretmenlerimiz ile bu dersi daha düzenli ve spor faaliyetleri haline getirdik. Buda belli program dahlinde her hafta 2 saat olarak yapılıyor.”

 

 

“AMACIMIZ BAŞARI BASKISINI ORTADAN KALDIRMAK”

Atölyelerde verilen eğitimleri normal ders gibi programlı şekilde işlediklerini söyleyen Birinci, “Normal Türkçe dersi nasıl belli program dahilindeyse bu derslerde belli program kapsamında işleniyor. Buradaki amacımız şuydu. Çocukların bu başarı baskısında kurtulmalarıydı. İlkokulda bu başarıyı ölçmek çokta doğru değil. Çocuklar her an bu başarıyı yakalayabilirler. Bunun birinci ya da ikinci sınıfta ölçülmesine gerek yoktu. Sonrasında bizim 2. ve 3. sınıflarda deneme sınavlarını kaldırdık. Çok fazla test ve denemeden ziyade çocuklar daha çok böyle uygulamalı faaliyetler yapıyorlar.” İfadelerini kullandı.

 

 

ÇOCUKLARIN BAŞARISI VE OKULA İLGİSİ ARTTI

Çocukları mutluluğu ve başarılarıyla ilgili yaptıkları anketler hakkında bilgiler veren Birinci şunları dile getirdi: “Çocukların mutlu olması ve okulu sevmeleri bizim için daha önemliydi. Kendilerini geliştirmeleri, değerli olduklarını düşünmeleri önemliydi. Bizde bunu ölçmek için bir anket oluşturduk. Öğrenci durum anketi adı altında oluşturduğumuz ankette öğrencilerin okuldaki mutluluklarını, başarısını veya ders katılımlarının ne kadar değiştiğini ölçmeye çalıştık. Projenin başlangıcında öğretmenlerimiz bu değerlendirmeleri yaptı. Bir de 4 ay sonra aynı anketi tekrardan yaptık. Çocuklar yaşanan değişimleri ölçmeye çalıştık ve düşündüğümüzde yanılmadığımızı da görmüş olduk. Çocukların başarısında yüzde 30’luk artış olmuş. Kendilerini mutlu hme ve okulu sevme gibi durumlarda ise yüzde 45-47 civarında bir artış gözlemledik.”

 

 

BİRİNCİ: VAN’DA HAYATA GEÇİRMEK İSTİYOR

Projeyi Van’daki diğer okullarda da hayata geçirmek istediklerini söyleyen Birinci son olarak, “Bundan sonraki beklentimiz bu önemli çalışmanın diğer okullarımızda da uygulanmasıdır. Çünkü biz bunun okulumuzdaki öğrencilerimizin üzerindeki etkilerini gördükten sonra bütün öğrencilerin bundan faydalanması gerektiğini düşünüyoruz. İkinci yılımızdayız. Bu anlamda çok önemli bir mesafe kaydettik. Bu anlamda model olmaya çalışıyoruz. Tabi ki ufak tefek aksaklıklar olabiliyor ama zaman içerisinde bunun daha da oturacağını ve verimli hale geleceğini düşünüyoruz. Biz zaten olması gerekeni yapıyoruz. Müfredatta olup da olmayanı uyguluyoruz. Eminim ki bakanlıkta bunun farkına varacaktır. Biz bu kapsamda okullar arası yapılacak olan projeler kapsamına katılacağız. Orada bu projemiz başarı elde ederse diğer okullarda da uygulanacağına inanıyoruz.” Dedi.

 

Okul müdürü Aydın Sağınç ise okulun merdivenlerinden, duvarlarına kadar çok sayıda eğitici sözcüklerini yazdıklarını, bunun dışında İngilizcenin gelişmesi için dijital ekranlar yerleştirdiklerini söyledi.


ŞEHRİVAN EĞİTİM: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim