Önder ALTINAL - Ömer TOKTAŞ - Şehrivan ÖZEL


Binlerce öğrencinin lise ve üniversitelere girmek için çaba verdiği eğitim sisteminde yapılan bir kelimelik değişim 21 ille birlikte Van’da yüzlerce öğrencinin başını yaktı. Van yerine Edremit olan okul ismi sistemdeki kodu da değiştirdi. Sınavsız geçiş hakkı olmasına rağmen okullarındaki bir isim değiştiği için ÖSYM’den hata uyarısı alan Van Anadolu Sağlık Lisesi öğrencilerinin tamamı hiçbir okula yerleşemeyerek sağlıksız bir sistem hatasının kurbanı oldu. Veliler bu mağduriyet üzerine harekete geçmesine rağmen başvurulan hiçbir ilgili ve siyasiden dönüş alamadı. Kimsenin dönüş yapmadığı veliler çaresiz bir şekilde ortada kalan öğrencileri için kapı kapı dolaşmasına rağmen şu ana kadar halen bir çözüme de ulaşmış değil.

Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nde okuyan öğrencilerin sınavsız bir şekilde üniversiteye yerleşme hakları, okul yönetiminin yaptığı hata yüzünden gerçekleşemedi. Son zamanlardı sık sık yapılan değişiklikler Van’da bir sağlık lisesinde ise o büyük mağduriyeti şöyle oluşturdu: Önceki adı Van İMKB Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nin adı Edremit İMKB Anadolu Sağlık Meslek Lisesi oldu. İsmi değişen okulun yöneticileri ardından her yıl olduğu gibi yüzlerce öğrencinin sınavsız başvuru yapması için hazırlık yaptı. Esas sıkıntı ise başvuruyu yaptıktan sonra başladı. Bu hata sonucunda ise ismi değiştiği için kodu da değişen okulun yönetimi öğrencilerin sınavsız olarak üniversitelere yerleşmesi için ÖSYM yaptığı başvuruda okul kodunu yanlış girmesinden dolayı öğrenciler bu yıl üniversiteye yerleşemeyecek. Yine aynı öğrenciler bu hatadan dolayı KPSS’ye de giremeyecek. Yani üniversite hayalleri elinden alınan bu öğrencilerin devlet memuru olma hayalleri de elinden alınmış oldu. Hal böyle olunca Sağlık Lisesi öğrencisini olduğunu belirten Konaç ‘Kızları okula göndermemiz için kampanyalar yapılıyordu. Haydi, kızlar okula adı altında. Şimdi sorarım Milli Eğitim Bakanlığına, ne oldu kampanyanızın tekeri mi patladı?” sözlerine yer verdi.

150 ÖĞRENCİ BOŞTA KALDI!

Van’ın dışında 21 ilde de lise isimlerine ‘Anadolu’ ibaresi eklendiği için ortaya çıkan bu sıkıntı Van’da da ilçe adı ile patlak verdi. Eğitim sistemindeki ufak bir değişiklik tüm öğrencileri mağdur etmekle kalmadı, öğrencilerin aileleri de öğrencilerinin yaşadığı bu sıkıntıya ortak oldu. Yapılan hatadan dolayı yaklaşık 150 öğrencinin üniversite sınavı katsayı puanları Van Anadolu Sağlık Meslek Lisesi mezunu olarak değil Van Edremit İMKB Sağlık Meslek Lisesi mezunu olarak değerlendirilmesiyle birlikte, Anadolu Sağlık Meslek Lisesi katsayı puanlarından faydalanamayan öğrenciler yüksek puan almalarına rağmen üniversitelerin herhangi bir bölümüne yerleşemedi.

KONAÇ: DİLEKÇELERİME CEVAP GELMEDİ

Fırat Konaç adlı veli bu sıkıntıyı yaşayan yüzlerce veliden sadece birisi. Bu yıl kızının sınavsız geçiş haklarının olduğunu anlatan Fırat Konaç okulun yapmış olduğu kod hatasından ve Van’ın büyükşehir olmasından sonra okulun isminin değişmesi ile birlikte kızının üniversiteye yerleşemediğini dile getirdi. Konaç kızını bugüne kadar tüm zorluklara rağmen okutturduğunu ancak yaşanılan bu sorundan dolayı kızının boşta beklediğini belirtti. Konaç şöyle devam etti: “Kızım Anadolu İMKB Sağlık Meslek Lisesi’nde okuyor. Bu sene sınava girdikten sonra 2 yıllık bir bölümde okuma hakkı kazandı. Ancak ilin büyükşehir olmasından sonra okul ismi Edremit Anadolu İMKB Lisesi olarak değişti. Bunun yanı sıra ÖSYM bir koda hatası yaptı ve Anadolu olmayan öğrenciler üniversiteye yerleşemedi. Yani Anadolu Sağlık Lisesinden mezun olanlar üniversiteye yerleşebiliyor, ancak Sağlık Lisesi öğrencileri yerleşemiyor. Benim kızım 19 yaşında bu yaşına kadar okutturdum, yetiştirdim ama gelin görün ki bu saçma sebepten dolayı kızım üniversite okuyamıyor. Bu sorundan dolayı birçok yere dilekçe yazdım. Ancak herhangi bir sonuç elde edemedim. Başka okul olmak üzere, milletvekillerine, bakanlıklara, ÖSYM’ye, Milli Eğitime ve daha aklınıza gelebilecek bu konuya alakalı tüm yerlere dilekçe yazdım ancak ne bir cevap alabildim ne de çözüm bulabildik. Okulda yaklaşık olarak 150 öğrenci bu şekilde mağdur olmuş durumda buda az bir sayı değil. Zamanında haydi kızlar okula kampanyaları başlatılıyordu, kızların okula gönderilmesi için şimdi ne oldu da öğrenciler ve özellikle kız öğrenciler mağdur ediliyor. Haydi, kızlar okula kampanyasının tekeri mi patladı!” Dedi.

“MAĞDURİYETİMİZİ GİDERİN”

Gazetemize konuşan okul öğrencileri de mağduriyetlerinin çözümü için çağrıda bulunurken, yaşanan yaptıkları hiçbir girişimden de sonuç alamadıklarını bildirdi. Bu öğrencilerden birisi olan Demet Konaç; “Sağlık Meslek Lisesi 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı mezunuyum. Meslek liselerinden mezun olduktan sonra üniversitelerde kendi bölümlerimizde 2 yıllık sınavsız geçiş okuyabiliyoruz. Ama yaşadığımız bir sorun üzerine ne KPSS sınavına girebiliyoruz, ne de sınavsız geçiş hakkımızı kullanabiliyoruz. Sorun ile ilgili yeterli bilgiyi aldık. Okulumuz bizim tercih dönemimize kadar Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlıydı. Bizim tercih yapacağımız dönemlerde ise okulumuz Van’ın bir ilçesi olan Edremit’e bağlandı. Sonuç olarak adı Van İMKB Anadolu Sağlık Meslek Lisesi olan okulumuz, Van/Edremit Anadolu Sağlık Meslek Lisesi olarak değişti. Bizim yaptığımız tercihler ve mezuniyetimiz ise olmayan bir okulun öğrencileri olarak görünmemize neden oldu. Bu mağduriyetle ilgili birçok yetkili ile görüşmemize rağmen bir sonuç alamadık. Daha doğrusu ilimizdeki yetkililerin bu gibi konulara olan vurdumduymazlığı şu anda ki mağduriyetimizin baş sebepleri arasında yer alıyor.” Dedi.

“DİPLOMAMIZIN SAHTE EVRAKTAN FARKI KALMADI”

Bir diğer öğrenci Gamze Yıldırım ise; “Okulumuzun adı bizim tercih yaptığımız dönemde Van Anadolu Sağlık Meslek Lisesi idi. Bizim tercihlerimiz daha incelemeye alınmadan okulun ismi değiştiği için inceleme zamanında olmayan bir okuldan mezun olmuşuz gibi göründü. Hal böyle olunca diplomalarımızın da mezuniyet evraklarımızın da sahte evraklardan bir farkı kalmadı. İl dışında ki birçok okuldan Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne yerleşmeler oldu fakat biz yaşadığımız mağduriyet yüzünden ortada kaldık. Ömrümüzün yarısı eğitimimizle geçiyor. Şimdi bu mağduriyet yüzünden biz ortada mı kalacağız. Velilerimiz birçok yetkiliye sesimizi duyurmaya çalıştı. Fakat hiçbir şekilde geri dönüş alamamışlar. Bu yanlış bir an önce çözülmeli ve bizim mağduriyetimiz çözüme kavuşturulmalıdır.” Şeklinde konuştu.

OKUL DİLEKÇELİ ÇÖZÜM DUYURUSU YAPTI AMA…

Öte yandan mağduriyetin yaşandığı okulda da çözüm için facebook sayfasından öğrencilere geçtiğimiz günlerde iki duyuru yapıldı. İlk duyuruda dilekçe ile itiraz edilmesi istenirken diğer duyuru da bir hesap numarası verilerek 5 TL yatırılıp ÖSYM’ye dilekçe sunulması istendi. O duyurulardan yaklaşık bir hafta sonra bile hala çözüm çıkmazken okulun sayfasından o duyurular şöyle yapıldı:

“SON SINIFLARA... Sınavsız geçişlerdeki mağduriyetle ilgili başvurduğumuz ÖSYM ve bakanlıktan tarafımıza net bir bilgi ulaştırılmamıştır. Söylediklerine göre bu bölümlerin kız meslek liseleri vb. teknik liseler tarafından da tercih edilebildiği ve bölge dışından da öğrenci kabul edildiği şeklinde mağduriyetin giderilmesi için gerekli yazışmalar (faks ve aps ile) bayramdan önce yapılmıştır. Mağduriyet sadece bizim okulla sınırlı olmayıp eski sağlık meslek liselerinin hepsini kapsıyor. 15 günlük itiraz süresi dolmadan itiraz dilekçelerimizi gönderelim. Mutlaka cevap vereceklerdir. Ayrıca bu konu ile ilgili pazartesi günü son sınıf öğrencileri ve velilerini saat 11.00'da okula bekliyoruz.”

“ACİL DUYURU PAYLAŞALIM... Sınavsız geçişlerdeki mağduriyetler konusunda nihayet kamuoyu az da olsa oluştu. Şimdi 4 Ağustos’a kadar muhakkak ziraat bankası Ankara kamu kurumu şubesi 6028011-5229 nolu hesaba 5 TL. Yatırılarak ÖSYM’den şifrenizle referans numarası alarak itiraz dilekçesi doldurularak ÖSYM' ye şikâyet dilekçesi gönderilmelidir. Şikâyet dilekçesinde ''Van Anadolu sağlık meslek lisesi öğrencisiyim/mezun oldum. ÖSYM sisteminde okulumuzun sağlık meslek lisesi olarak geçmesinden dolayı sınavsız geçişle herhangi bir programa yerleşemedim. Okul türümün Anadolu sağlık meslek lisesi olarak değiştirilmesi ve mağduriyetimin giderilmesini istiyorum' şeklinde dilekçenin postayla gönderilmesi gerekir.”

Editör: TE Bilisim