Yükseköğretime yerleşimde son 4 yılın rekoru kırıldı. Bu yıl belirlenen 823 bin 739 kontenjana 785 bine yakın aday yerleşti. Kontenjanların yalnızca yüzde 4.7'si boş kaldı. Bu oran 4 yıl önce 8.9'du.

NTV'nin haberine göre, Nişantaşı Üniversitesi ArGe Merkezi tarafından yapılan çalışmaya göre en fazla kontenjan açığının olduğu yıl ise 2013'tü. 781 bin 606 boş kontenjana yalnızca 627 bin 417 aday yerleşmiş, 109 bin 189 kontenjan açıkta kalmıştı. 2013'te yüzde 14 olan boş kontenjan oranı 2014'te yüzde 7.4'e indi. Boş kontenjanların çokluğu yerleşemeyen öğrenciler için sevindirici olsa da bu kontenjanlar üniversiteler için atıl kalan kapasite anlamı taşıyor.

 

"HEDEFİMİZ BOŞ KONTENJANLARI 40 BİNİN ALTINA ÇEKMEK"

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç "Üniversitelerimizdeki kontenjanların atıl kalmayacak şekilde en yüksek oranda dolması en önemli önceliğimiz. Bunu yaparken, doğru akademik profildeki adayların doğru bölüme yerleşmesini de gözetiyoruz. Tıp ve hukuk fakülteleri için getirilen taban başarı sırası şartı, temel bilim bölümlerinde yaptığımız kontenjan düzenlemeleri, meslek yüksekokullarındaki kontenjanların sınavsız geçiş ve YGS puanına göre ikiye ayrılması hep bu hedefler gözetilerek yapıldı" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 11 Mart günü YÖK'e yaptığı ziyaret sırasında, yükseköğretim sistemiyle ilgili detaylı bir sunum yaptıklarını söyleyen Saraç "Bu sunumda yeni bir kontenjan politikasına geçtiğimizi ve bu yıl için hedefimizin boş kontenjanları 40 binin altına çekmek olduğunu iddialı bir şekilde söylemiştik. Bunu da başardık" diye konuştu.

 

2011'den beri en yüksek yerleştirme oranına bu yıl ulaşıldı. 823 bin öğrenciden yaklaşık 785 bini üniversiteye yerleşti. 


(Kaynak: Nişantaşı Üniversitesi ArGe Merkezi)

Editör: TE Bilisim