Hukukçular Derneği Van Temsilcisi İsmail Say, 2010'daki KPSS'de usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin, "Gençlerimizin geleceğini çalan, bunun için çete oluşturan, kamu görevini kötüye kullanan, çıkar temin eden, hırsızlık yapan kişi veya kişilerin, devlet görevlilerinin ve kurum temsilcilerinin ortaya çıkarılarak cezalandırılmasını talep ediyoruz" dedi.

 

Say, yaptığı açıklamada, KPSS'de usulsüzlük iddialarına ilişkin uzun süredir devam eden soruşturma kapsamında gözaltına alınanların olduğunu anımsattı. Şüphelilere, ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nitelikli dolandırıcılık, evrakta sahtecilik, devletin gizli kalması gereken belgelerini açıklamak, anayasanın eşitlik ve kamuya girme hakkını ihlal, görevi kötüye kullanma, dijital verileri yok etme'' suçlamalarının yönetildiğini ifade eden Say, şöyle konuştu: "Soruşturmanın uzun süre yargı mensuplarınca sümen altı edildiği, emniyet tarafından verilen raporların gerçeği yansıtmadığı, soruların basımının yapıldığı şirkete el konularak dosyaya giren belgelerin soruşturmayla alakası olmadığı, dosyayı şişirerek soruşturmayı engellemek amacıyla konulduğu iddia edilmektedir. Kamuoyu tarafından uzun süredir neticelenmesi beklenilen soruşturmanın bu zamana kadar bekletilmesinin altından malum yapıya mensup kamu görevlilerinin çıkması manidardır. Bizleri şaşırtmamıştır. Bu yapının kimlerden oluştuğunu adil bir yargılama sonucunda ortaya çıkmasını istiyoruz. Gençlerimizin geleceğini çalan, bunun için çete oluşturan, kamu görevini kötüye kullanan, çıkar temin eden, hırsızlık yapan kişi veya kişiler, devlet görevlileri ve kurum temsilcilerinin ortaya çıkarılarak cezalandırılmasını talep ediyoruz.''

 

Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız ise 2010'da KPSS yapıldığında değişik kanalardan Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi ve şubelerine çeşitli ihbarların geldiğini söyledi. Bu bilgileri ve belgeleri doğrudan doğruya halkın ve milletin aydınlanması için, basın vasıtasıyla kamuoyuna duyurduklarını anlatan Yıldız, şöyle devam etti: "O zaman kesin olmamakla birlikte 10 bin civarında kopya çekenin olduğunu tahmin ediyorduk. Bu işin peşini bırakmadık. 2006 ile 2009 yılları arasında yapılan KPSS'de düşük puan alanların belgeleri elimizde. 2010 yılında da KPSS'ye girip de 90 puan alması gereken bir matematik ve bir biyoloji öğretmeninin, 40 ve 50 puanla siyasi rüşvetle işe başlamıştır. Bunların halen görevde olduklarına yönelik belgeleri mahkemeye sunduk. Bunların bir kısmını halen görevine devam ederken bir kısmını da mahkeme yoluyla iptal ettirdik. Elimizde halen Van'daki çeşitli kurumlarda çalışan kişilerin belgeleri bulunmakta. KPSS'ye girdiği halde kopya çekerek öğretmenlik sınavını sözde kazanan kişi, hırsızlık yapmış oluyor. 'Devlet memurluğuna geçerek öğretmenlik yapan kişi o hırsızlık yaptığını kime anlatacak? Öğrenciye mi yoksa vatandaşa mı anlatacak?' Bu nedenle o kişilerin derhal görevden alınması lazım." 

Editör: TE Bilisim