Cumhuriyet caddesi üzerinde bulunan dil merkezi 1999 yılında beridir süre gelen ve Van’ın ilk yabancı dil kursu olmanın yanı sıra ayrıca bu yılda Kürtçe kursları verecek. Bu yıl ilk olarak düzenledikleri hasta kabul sekreterliği kurslarına ilginin büyük olduğunu dile getiren Doruk Dil Merkezi Kurucu Müdür Eşref Engin önümüzdeki yıl diğer meslek grupları içinde kurslar düzenleyeceklerini belirtti. Bir özel dil merkezi olduklarını belirten Engin ayrıca Van’da bir ilke imza atarak ilk kez bir meslek kursu ve diploması verdiklerini söyledi.

 

ENGİN: HASTANELER İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLACAĞIZ

 

Bir ilk yaparak meslek kursu verdiklerini belirten Doruk Dil Merkezi Kurucu Müdür Eşref Engin, kursun toplamda 4 ayda 280 saatte eğim verdiğini söyledi. Verdikleri bu kursun hastanelerdeki hasta kabullerini açısında önemli bir yere sahip olduğunu bu anlamda hastaneler ile iş birliği içerisinde olmak istediklerini dile getiren Engin şu sözlere yer verdi:” Hasta kabul sekreterliğini geçen yıl almış olduğumuz ruhsat ile birlikte ilimizde ilk kursumuzu verdik. Şubat ayından beridir bu eğitimi vermekteyiz. Bu eğitim 4 aylık bir eğitim periyodunu kapsıyor. Öğrencilerimiz 280 saat hasta kabulü ile ilgili eğimi almaktadırlar. Van’daki hasta kabul sekreterliklerine baktığımız zaman bu insanlar yüksekokul mezunları değiller. Genelde lise ve ara elamanlarıdır. Bu konuda mesleki deneyimleri de bulunmuyor. Bu kursu alan öğrencilerimizin hepsi daha iyi ve daha güzel bir hizmet vereceklerdir. Biz bu eğitimi başlattıktan 15 gün sonra milli eğitim onaylı 34 kişilik kontenjanlarımız doldu. 4 ayda bu eğitimi bitiriyor ve öğrencilerimizi bu sektörün içine bırakıyoruz. Bunun dışında bizim hocalarımız ile birlikte bir projemiz daha var. Oda şudur; biz hastanelerle birlikte işi işbirliği içerisinde olacağız. Önümüzdeki haftalarda gerekli yerler ile görüşeceğiz ve hastanelerin elemanlarını buradan temin etmeye çalışacağız. Bu kursumuz üniversite okuyamayan ya da 2 yıllık okuyan öğrencilerimiz için çok önemli bir istihdam alanıdır. Diploma alan bu öğrencilerimizin 15-20 gün içerisinde gerekli yerlerde çalışacağını düşünüyorum.”

 

“MESLEK GRUPLARI KURSLARIMIZI ARTIRACAĞIZ”

 

Doruk Dil Merkezi’nin tarihçesini anlatan Engin ayrıca Van’da ilk yabancı dil ve bilgisayar kursu olduklarını söyledi. Bu yıl içerisinde yapmış oldukları meslek kursuna devam edeceklerini ve önümüzdeki yıllarda yeni meslek gruplar içinde kursalar vereceklerini belirten Engin, “Doruk Dil Merkezi 1999 yılından bu yana milli eğitim onaylı İngilizce ve bilgisayar kursları ve eğitimleri vermektedir. Yaklaşık olarak 1 yıl içersin de 400 öğrenciye 2’nci ya da 3’ncü seviyede İngilizce öğretmekteyiz. Ve bunların bir kısmı da sertifika almaktadır. 1999 yılında beridir kursumuz bu eğitimlerini sürdürmektedir. Doruk Dil Kursu ayrıca Van’ın ilk yabancı dil kursudur. Bu yüzden deneyim anlamında, kapasite ve deneyim anlamında uzman bir kurs halini almıştır. İngilizce kursunun yanı sıra ayrıca birde bilgisayar kurs eğitimi vermekteyiz. Bilgisayar kursları anlamında da bilgisayar işletmeciliği ve bilgisayar bakım ve onarım kurslarını da vermekteyiz. MEB onaylı bir biçimde yaklaşık 14 yıldır bu işletimi sürdürmekteyiz. Bu senenin başına hasta kabul sekreterliği kursumuzu da eklemiş olduk. Önümüzdeki dönemlerde diğer meslek kuruluşlarını da kurslarımıza ekleyeceğiz. Bu yaptığımız çalışmalar ile ilimizdeki istihdamı ortamları yaratacağımızı düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde sertifikalar ile bu çalışmalarımıza devam edeceğiz.” Sözlerine yer verdi.

 

ENGİN: KÜRTÇE KURS VE EĞİTİMLERİMİZE BAŞLADIK

 

Okulların tatil olması ile birlikte ilköğretimden üniversiteye kadar yaz kursları vereceklerini de belirten Engin ayrıca bu yıl Kürtçe dil eğitimlerini de başlattıklarını dile getirdi. Engin son olarak şu sözlere yer verdi: “28 Haziran yani Ramazan aynın ilk günü ile birlikte yaz kurslarımızı da başlatmayı düşünüyoruz. İlköğretimden üniversiteye kadar bunun yanı sıra yetişkin insanlarımızda dâhil olmak üzere bu kursları vereceğiz. Ramazan olması münasebetiyle akşam kursları yerine hafta içi gündüz ve hafta sonu da tam gün kursları vereceğiz. Bu anlamda öğrencilerimize 2 seçenek sunuyoruz. Hafta içi 10-12 ya da 14-16 bunun yanı sıra hafta sonu gündüz ve öğleden sonra olmak üzere iki oturum gerçekleştireceğiz. Amerika’dan eğitim almış ya da ülkemizde eğitim görmüş hocamız ile birlikte bu kurslarımızı vereceğiz. Bunun yanı sıra birde Kürtçe kurslarımız bulunuyor. Bu kursların yasal prosedürünü tamamladık. Eğitim verme yetkisi aldık. Yas kursları ile birlikte Kürtçe kurslarımızı da başlatacağız. Buda yine 2 şekilde yapılacak. İnsanlar ya Kürtçe eğitim aldıktan sonra sertifika almak isteyecekler, 5 aylık bir eğitim alacaklar ve sınava girecekler. Ya da kursumuzda başlatmış olduğumuz kampanya neticesinde 3 saatlik bir ücretsiz kurs vereceğiz. Bu anlamda anadilde ücretsiz kurslar vereceğiz. Büyük bir ilgi var inşallah bunu da güzel bir şekilde bitireceğiz.”

 

PADAK: ÖĞRENCİLERİN İLGİSİ BÜYÜK

 

Daha sonrasın görüştüğümüz Hasta Kabul Sekreterliği Öğreteni Yusuf Padak ise, öğrencilerin kursa büyük ilgilerinin olduğunu ve bu kursta toplamda 7 dersin verildiğini söyledi. Padak, “Sağlık alanında 7 farklı fasikülümüz var. Bunları sıralamak gerekirse; tıbbi dokümantasyon, tıbbi arşivleme, iş hayatında ve sosyal hayatta iletişim, randevu ve konuk kabulü, doküman hazırlama ve çeşitli arşivleme çeşitleri adı altında dersler vermekteyiz. Sizin de bildiğiniz gibi sağlık denilince bizim ülkemizde akan sular durur. Buna ilgi de çok fazla olmaktadır. Bizde nitelikli eleman yetiştirme adına bu anlamda bir adım attık ve bu anlamda bir çalışma başlattık. Arkadaşlarımız ile birlikte yapmış olduğumuz bu çalışmaya rağbette çok iyi oldu. Öğrencilerimizin bu kursa ilgileri çok fazlaydı. Bu anlamda öğrencilerimiz güzel bir şekilde derslere katıldılar ve bu anlamda hem derslere hem de kursa özen göstererek derslere katıldılar. Ben kendim bir hastane personeliyim. Bu yüzden bu konuyu çok daha iyi, biliyor ve bu konuya hâkimim. Bu yüzden bu eğitimin alınması kesinlikle çok önemlidir. Hastanede işe başlayan bu arkadaşlar tam donanımlı değiller. Bu yüzden bu eğitim alınması hem öğrencilere hem de hastanelere çok şey katacaktır diye düşünüyorum.” Dedi.


Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim