Önder ALTINAL
ÖZEL

 

Van’daki Ahmet Yurtsever Lisesi, Avrupa’nın önemli ülkelerinin de içinde yer aldığı Ömür Boyu Öğrenme programı olan  ‘LLP Leonardo Da Vinci Ortaklık Projeleri’nin Koordinatörlüğünü yaparak adeta bir ilki gerçekleştirecek. Önceki yıllarda öncülüğünü İngiltire, İtalya, Fransa gibi ülkelerin yaptığı projenin bu yılki koordinatörlüğünü Van, il bazında ise Van’ın başarılı okullarından Ahmet Yurtsever Kız Meslek Lisesi yapacak. Van adına bir gurur olacak olan bu proje ile ortak ülkelerle yapılacak çalışmalar doğrultusunda bireylere ömür boyu öğrenme programı ile yeni iş ve kapsamlı bir kariyer imkânı sunulacak. Van’da 30-31 Ekim’de misafir edilecek Avrupa ülkelerinin bu ziyaretinin ardından Van’daki öğrenciler de bu projesi kapsamında Avrupa’ya gönderilecek.

 

Aralarında İngiltere, İtalya, Macaristan, Yunanistan, Fransa gibi Avrupa ülkelerinin yer aldığı LLP programında Türkiye ve Van önemli bir ev sahipliğine hazırlanıyor. Ülkelerimizde yeni iş bulma noktasında mesleki rehberlikte uygulanan çarpıcı yöntem ve bilgileri ülkemizde uygulanan yöntem ve bilgilerle harmanlayıp kapsamlı bir kariyer rehberi oluşturmak adı altında yapılan ‘Leonardo Da Vinci Otaklık Projeleri’ projesinin bu sene koordinatörlüğünü ilk kez Van üstleniyor.

 

VAN’IN GURURU OLACAKLAR

 

Dünya çapında düzenlenen Leonardo Da Vinci Ortaklık Projeleri projesine bu sene Türkiye’den 37 il katılıyor. Bu illerden bir tanesi de Van. Van bu sene sadece bu ortak projeye katılmakla yetinmeyip birde bu projelerin toplantılarına koordinelik yapacak. Geçtiğimiz yıllarda yapılan projelere çağırılan Van bu sene ise projeye ülkeleri davet ederek toplantılara koordinelik edecek. Proje ortakları ile birlikte yapılacak olan toplantıların ilki 30-31 Ekim tarihleri arasında Türkiye çapında Van Ahmet Yurtsever Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdürlüğü’nde başlatılacak. Daha sonra sırasıyla Şubat 2014’te İngiltere-Liverpool, Mayıs 2014’te İtalya-Pescara, Ekim 2014 Macaristan-Budapest, Şubat 2015 Yunanistan-Athens ve Mayıs 2015 Fransa-Lille ülke ve şehirlerinde yapılacak.

 

PROJENİN KONUSU

 

Rehberlik, insanların hayatlarında almak zorunda oldukları kararlarda büyük rol oynar. Uygun rehberlik ve danışmalık bireylerin günümüz işgücü piyasasında kendi kariyerinde ulaşma bağlamında, kişiliğini ve iş hayatını dengeli bir şekilde tutmada ve devam eden iş hayatındaki ekonomik bağımsızlığı geliştirmede yardımcı olur. Rehberlik ve danışmanlık önemlidir. Çünkü kişisel potansiyeli geliştirmek ve işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu toplumsal gereksinimleri karşılamak, ülke için sosyal ve ekonomik yararlar sağlar. Bireysel düzeyde iyi eğitim kararları insanların iş hayatlarını daha iyi kontrol etmenin yanında potansiyelini daha iyi kullanmada da yardımcı olur. Uygun rehberlik ve danışmanlık sayesinde bireyler başlangıçta az hata yapar ve bir şeyler yanlış gittiğinde düzeltmede az zaman harcar ve az çaba sarf eder. Ulusal düzeyde, eğitimde etkili rehberlik verimliliği ve üretkenliği destekler. Projemizin konusu; okulda iş hayatında ve okul sonrasında yapılan etkili ve modern rehberlik yöntemlerini, proje ortaklarımızla birlikte araştırarak bireylere yeni iş imkânları bulmaları noktasında, kapsamlı bir kariyer rehberliği oluşturmaktır.

 

PROJENİN AMACI

 

Mesleki rehberliğin kalitesini artırmak adına, okulda, iş hayatında ve okul sonrası ülkemizde ve proje ortakları olan ülkelerde kullanılan etkili ve en modern rehberlik yönetimlerini, ortak ülkeler ile birlikte araştırılacak. Bu proje ile mesleki rehberlik servisinin kalitesi, okulda, iş hayatında ve okul sonrası etkili ve en modern rehberlik yönetimleri araştıracak, bu durumla ilgili ortak ülkelerde çalışmalar yapılacak ve sonuç olarak bireylerin yeni iş bulabilmeleri hususunda kapsamlı bir kariyer rehberi oluşturulacak.

 

KOORDİNATÖR VE ORTAKLAR

 

Koordinatörlüğünü Ahmet Yurtsever Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nin yapacağı projede diğer ortaklar ise şu şekilde yer alacak: SHCEK 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi Adana-Türkiye, Life Long Learning Research Institute Atina-Yunanistan, Europen Center for Leadership and Enterpreneurship Education Lille-Fransa, Planet Design BT. Budapest/Hungary Eldonian Group Limited Liverpool-İngiltere, Collegiul Natinal Mihai Eminescu Iasi Iasi-Romanya, Asfor C – Ageniza Per La Ricerca E La Formazione Pescara-İtalya, Pontydysgu Ltd Pontypridd-İngiltere.

Editör: TE Bilisim