ŞEHRİVAN HABER

Tam bir yıldır tüm dünyada etkili olan koronavirüs pandemisi sadece milyonlarca insanın canına mal olmakla kalmadı. Bu süreçte ekonomi, eğitim gibi önemli alanlarda büyük sıkıntılar yaşandı. Bir yıldan bu yana uzaktan eğitim ile sürdürülmeye çalışılan eğitimde çocukların eğitimden uzak kalmaması için devreye konulan EBA sistemi, okul ile bağın kopmaması anlamında önemli bir adım olurken Van’ın da aralarında bulunduğu Doğu ve Güneydoğu illeri bu anlamda da yine Türkiye’deki 81 ilin gerisinde kaldı.

Türkiye’de koronavirüsün yayılmaya başlamasından sonra başlatılan EBA seferberliği ile eğitim sıkıntısı giderilmeye çalışılırken bu süreçte 81 ilin eğitime erişim durumu da netleşmeye başladı. Sözcü Gazetesi’nde yer alan habere göre İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin, MEB'e gönderdiği EBA Erişim Raporu’nun detayları belli oldu. Verilere göre Türkiye'de eğitim gören 15 milyon 190 bin 878 öğrenciden 2.4 milyonu hiçbir şekilde EBA’ya erişemedi. Eğitim uzmanlarının analizine göre de EBA’ya hiç erişemeyen öğrencilerin verilerinin sıralandığı tabloda Van ilk 3’te yer aldı!

VAN ERİŞEMEMEDE İLK 3’TE!

Habere göre Devlet okullarındaki 15 milyon 190 bin 878 öğrenciden yüzde 14,8'i yani 2 milyon 409 bin 811'i salgında EBA'ya hiç erişemedi. Tablonun başında Şanlıurfa yer alırken bu ili Ağrı ve Van izledi. Şanlıurfa'da 633 bin 207 öğrenciden yüzde 55.1'i olan 349 bin 380 öğrenci eğitim dışında kaldı. Ağrı’daki 142 bin 227 öğrenciden de 66 bin 837 kişi hiçbir şeklide EBA’ya ulaşamadı. Ağrı’yı izleyen Van’da ise toplamdaki 305 bin 675 öğrenciden 66 bin 837 öğrenci EBA’ya ulaşamayan öğrenciler arasında yer aldı. Bu verilere göre Van’ın EBA’ya ulaşamayan öğrenci oranı yüzde 39,4 olarak verildi.

BÖLGENİN KADERİ DEĞİŞMEDİ!

İstanbul'da 2.9 milyon öğrenciden 144 bin, İzmir'de 732 bin öğrenciden 68 bin, Ankara’da 1 milyon öğrenciden 46 bin öğrenci EBA’dan eğitimini alamayan iller olarak sınıflanırken tablonun üst sıralarını da yine Doğu ve Güneydoğu kentleri oluşturdu. Paylaşılan verilere göre EBA’dan paylaşılamayan iller sıralamasının ilk onu şu şekilde: Şanlıurfa, Ağrı, Van, Mardin, Şırnak, Muş, Hakkari, Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır.

Editör: TE Bilisim