Van’da TRB2 Bölgesi Bal Ürünü Değerlendirme Müteşebbis Heyeti Toplantısı yapıldı. 


Van Ticaret Borsası (VANTB) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Prof. Dr. Peyami Battal, VANTB Yönetim Kurulu Başkanı Enver Memduhoğlu, TKDK İl Koordinatörü İbrahim Başak, Orman Bölge Müdürü Yüksel Özcan, akademisyenler ve bal üreticileri katıldı. 2016 yılının ikinci toplantısının açılış konuşmasını yapan Enver Memduhoğlu, Van’ın bakir bir coğrafyaya sahip olduğundan doğal ürün çeşitliliği bakımında çok zengin bir konumunda olduğunu belirtti. Memduhoğlu, “Elimizde bu anlamda çok çeşitli cevherlerimiz var ve bal bunların başında geliyor. Balımızı doğru üretim ve pazarlama tekniklerini kullanarak tescil ettirip kendi markamızı oluşturmalıyız. TRB2 bölgesindeki tüm illerin bal üretim potansiyeli yüksek, bu avantajı iyi kullanmalıyız” dedi.


YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da, barkot kullanımının önemine dikkat çekti. Balda kare kod sistemi uygulamasının işin ciddiyet ve titizliğini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Battal, “Üniversitemizde Türkiye standartlarına uygun bal analizi yapılabilmektedir. Sağlam temellere oturtulan her iş başarıya ulaşır, olmaması için hiçbir engel yoktur” ifadelerini kullandı.
TKDK İl Koordinatörü İbrahim Başak ise, IPARD II çağrısına çıktıklarını ve alt bütçenin 10 bin, üst bütçenin ise 500 bin Euro olmak üzere destek sağlanabilineceğini ifade ederek, 250-300 civarı arıcılık projesi almayı beklediklerini belirtti. 
Orman Bölge Müdürü Yüksel Özcan ise, balcıları cesaretlendirmenin önemini vurguladı. Özcan, müdürlük olarak son 2 yıldır 80 kişiye yüzde 20 hibeli 2 bin 400 kovan verdiklerini, bu anlamda desteklerinin devam edeceğini kaydetti.
Yapılan konuşmaların ardında toplantı bal üreticilerinin sorun ve sıkıntılarının dinlenmesi ve Van’ın bal markasını oluşturmak ve kooperatifleşme sürecini değerlendirmek amacıyla tarafların belli müşterekleri kabulü ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

Editör: TE Bilisim