Avrupa Birliği Bakanlığı Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca hibelendirilen ‘Peace With ICT’ projesinin Türkiye açılış toplantısı Van’da gerçekleşti. 


Double Tree By Hilton Van Otelinde gerçekleştirilen toplantıya Van Vali Yardımcısı Sinan Aslan, İl Milli Eğitim Müdür yardımcıları Orhan Bedir, Nuran Altan Göl ve Adem Çiftci, Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mevlüt Şahin, Romanya, İtalya ve Slovenya’dan temsilciler, İl Milli Eğitim Proje Koordinatörleri ve proje paydaşları katıldı. 


Toplantıda ’Fatih Projesi’ kapsamında öğretmenlerin ve öğrencilerin sınıf içi eğitim teknolojilerini etkin kullanmaları ve bunun sonucunda da daha verimli çalışmalar yapmalarını amaçlayan ‘Peace Wıth ICT’ adlı Erasmus+ KA202 Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Projesinin açılışı yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Van Vali Yardımcısı Sinan Aslan, hayatın her alanında olduğu gibi eğitim alanında da teknolojinin hızla geliştiğine değindi. Bugünün öğrencilerinin modern teknoloji ile büyüyen ilk nesil olmalarının sonucu olarak teknolojiyi doğal olarak kullanabilme yeteneğine sahip olduğunun altını çizen Aslan, “Bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar onların vazgeçilmezi haline gelmiştir. Öğrenciler günümüzde teknoloji ile iç içe yaşamaktadırlar ve bu teknolojiyi eğitim hayatlarında da görmek istemektedirler. Bu isteklere binaen bu proje hazırlanmıştır. Aynı zamanda ‘Fatih Projesi’ndeki problem ve boşlukları tamamlayıcı niteliktedir. Projenin uygulanması ile öğrenciler tabletleri sadece oyun aracı olarak değil, eğitim aracı olarak göreceklerdir. Projenin hem bizim ülkemizdeki hem ortaklarımızın ülkelerindeki eğitime büyük katkılar sağlayacağına olan inancımız tamdır. Projenin hazırlanmasında emeği geçen, katkı sunan herkesi kutluyorum” dedi. 


İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke ise, projenin Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Mehmet Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Van Yıldırım Beyazıt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Romanya Casa Corpului Didactic Teleorman, Slovenya Grm Novo Mesto Center Biotehnike in Turizma ve İtalya Istituto Formazione Operatori Aziendali olmak üzere 4 ülkeden 7 ortak kurum ile beraber yürütüleceğini belirtti. Projenin, Türkiye’de eğitime çağ atlatan Fatih Projesinin devamı niteliğinde olduğunu belirten Tevke, “Bilgi ve teknoloji çağında yaşıyoruz. Bu ikilinin devasa etkilerini çocuklarımız üzerinde de günbegün görmekteyiz. Öğrencilerimiz bu teknolojileri daha etkin kullanmak istiyorlar, fakat öğretmenlerimiz eski alışkanlıklarından ötürü dijital teknolojilerden çekiniyorlar. Bu sadece Türkiye’de değil birçok Avrupa ülkesinde de aynı durumdadır. Bu sorunun üstesinden gelmek adına bu projede bizimle birlikte olan İtalya, Slovenya ve Romanya ortaklarımıza teşekkür ederim. 2019 Ağustos ayına kadar devam edecek olan projemiz ile bu sorunların önüne geçmeyi planlıyoruz” diye konuştu. 


7 ortak tarafından yürütülecek olan projenin bütçesinin 161 bin 900 Euro olduğunu dile getiren Tevke, “Yenilik geliştirmeye yönelik olan bu stratejik ortaklık sadece yerel veya ulusal değil, uluslararası çapta yenilikçi çıktılar üreten, mevcut ürünlerin daha faydalı kullanımına yönelik faaliyetler içeren bir projedir. Projemizin başta yerelimizdeki mesleki ve teknik Anadolu liseleri olmak üzere, projenin ulaşacağı bu uzak diyarlarda da başarı göstermesi, bizler için ciddi bir başarı örneği teşkil etmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojileri ile barış adı taşıyan projemiz ile birlikte, ICT kullanımının yaygınlaştırılması, öğretmen ve öğrencilere daha çekici gelmesi ve uluslararası boyutta mesleki eğitim içerisindeki öğretmen ve öğrencilerin birbirleriyle yapmış oldukları çalışmalarını paylaşabilecekleri bir platform yapılması, fikri çıktılarımızdan yalnızca bir tanesi. Böyle bir platform henüz mevcut değildir. Bu bakımdan projemiz önemli bir eksikliği kapatabilecek boyuttadır. Dolayısıyla projemizin çıktıları ile ICT kullanımının, Avrupa çapında daha etkin ve hızlı yayılması, uzun vadede yerelimizde ve ülkemizde eğitim kalitesinin artması, ICT kullanımıyla ilgili materyal eksikliği bir ölçüde giderilmesi ve eğitim camiasının bu konudaki önyargılarının kırılması en büyük temennimizdir. Şüphesiz ki, projemiz ile hem ülkemizde hem de Avrupa ülkelerinde bulunan meslek okulları bünyesindeki eğitim öğretimi güçlendirecek, öğretmen ve öğrencilerin derslerinde teknoloji kullanımını güçlendirecektir. Bu kapsamda projeye katkı sunan herkese teşekkür ediyor, yaptığımız bu işbirliğinin güçlü ve gelişmiş bir eğitim yolundaki yürüyüşümüze güç katmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. 


Konuşmaların ardından toplantı, projenin tanıtımı ile sona erdi. 

Editör: TE Bilisim