ŞEHRİVAN ÖZEL: Aylardır dünyayla birlikte, ülke ve Van’a zor günler yaşatan koronavirüsün tahribatı sürüyor. Sadece sağlık anlamında değil bir çok noktada hayatın seyrini değiştiren virüs eğitime darbe vurmaya devam ediyor. Geçen eğitim-öğretim döneminin Mart ayında bitmesine neden olan ve bu yıl Ağustos ayında açılma hesapları yapılan süreç vaka artışı sonrası bir kez daha çıkmaza girdi. Okulların açılmasına sayılı günler kala Van’daki veli ve öğrenciler bu şartlarda okulların açılmasının işi daha da zora sokabileceğini ifade etti.

Tam düşüşe geçmişken bayram ile birlikte koronavirüs vakaları ülke genelinde bir kez daha çıkış yakaladı. Normalleşme süreci ve bayram süreci artışları tetiklerken, artışlar sonrası taziyeler birçok şehirde yasaklanırken ve düğün, nişan gibi etkinliklerde denetimler sıklaştırıldı. İçişleri Bakanlığı nezdinde denetimler bir kez daha aratılırken bazı kısıtlamalar konusunda yeni kararlar alındı. Van’da da hafif ölçekte seyreden vakalar ve ölümlerde adeta patlama yaşanırken, yaşanan bu artış sonrası ilgili kurumlar da harekete geçti. Van Valiliği bünyesindeki İl Hıfzıssıhha Kurulu kentteki birçok bölge için yeni tedbirler ilan etti. Buna rağmen normalleşme sürecinin aksine kararlar alınmazken kritik açıklamalar bilim kurulu üyelerinden geldi. Başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olmak üzere kurul üyeleri tekrardan sıkı tedbirler olacağına vurgu yaptı. Yeni tedbirlerin konuşulduğu süreçte gözler bir taraftan da okullara çevrildi. Mille Eğitim Bakanlığı’nın daha önce özel okullar için 15 Ağustos, devlet okulları için 31 Ağustos tarihini verdiği süreç yaklaşırken, vaka artışı sonrası bir kez daha tedirginlik başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın olası vaka artışı sürecinde yeni kararlar alabileceği de göz önünde bulundurulurken Şehrivan’a konuşan Van’daki öğrenci velileri ve öğrenciler de tedirginliklerini dile getirdi. Bu şartlarda okulların açılması konusuna temkinli yaklaşan vatandaşlar ya tam tedbirli bir eğitim-öğretim süreci olmasını ya da okulların hiç açılmaması gerektiğini dile getirdi.

Koronavirüs önlemleri kapsamında başlayan uzaktan eğitimin ardından öğrenciler haziran ayında yaz tatiline girdi. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan takvime göre okullar 31 Ağustos'ta açılacak. Peki eğitim nasıl olacak? Van halkı, veliler ve öğrencilerin örgün eğitim ile uzaktan eğitim için görüşleri ne yönde? Şehrivan Gazetesi’nin başvurduğu veli öğrenciler okulların açılmasına az bir süre kala görüşlerini paylaştı.

“ÇOCUKLARIN SAĞLIĞI İÇİN HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINMALI”

Uzaktan eğitimin öğrenciler açısından yeterli olmadığına değinen üniversite öğrencisi Burak Gümüşgören, cümlelerine şöyle devam etti: “Bence okulların açılması için önce günlük hayatlarını devam ettiren insanların virüs için bilinçlenmeleri lazım. Okulda ve evde çocukların sağlıkları için her türlü önlem alınmalı. Okul açılsa dahi virüs hakkında seminerlerin verilmesi lazım. Öğrencilerin sınıftaki sayıları azaltılmalı. Uzaktan eğitim sadece ödevlerden ibaret. Ama ders sadece ödev vermekle öğretilmez. Okul açılmadı diyelim. Uzaktan eğitimin daha bir ders mecrası haline gelmesi için üstünde çalışılmalıdır.” Şeklinde konuştu.

“TEDBİRLER ARTIRILMASI OKULLARIN AÇILMASININ BİR ANLAMI YOK!”

Velilerden Bünyamin Sağlam, Şehrivan’a şunları anlattı: “Bu süreçte okulların açılmayacağını düşünüyorum. Okul açılmazsa öğrenciler için daha faydalı olacağını söyleyebilirim. Vakalar git gide fazlalaşıyor. Bu durumda okulların açılmaması en doğru karardır. Bir veli olarak uzaktan eğitimin faydasını göremedik. Madem okulları açacaklar o zaman tedbirler artırılmalı. Yoksa bu durumda hiçbir veli çocuğunu okula göndermez. Tabi her şey okulla da bitmiyor. Sonuçta çocuklar sabahtan akşama kadar dışardalar. Kimin virüs taşıyıp taşımadığını bilemeyiz.” Dedi.

VELİLER DE KARARSIZ

Açılmazsa eğer üniversitedeki bazı bölümlerin uygulamalı olduğunu ve bunların uzaktan eğitimle öğrenemeyeceklerini dile getiren üniversite öğrencisi Serdar Altındal, şunları söyledi: “Hep bir üniversite öğrencisi hem de bir veli olarak konuşacağım. Öncelikle üniversitede bazı bölümlerin açılması lazım. Çünkü uzaktan eğitim bir yere kadar bize yardımcı olacak. Ama bazı bölümler için uzaktan eğitimle sürdürüldüğünü biliyoruz. Uygulamalı bölümler için kesinlikle aynı düşüncem geçerli değil. Veli olarak değerlendirecek olursak, ilk okul çağındaki öğrencilerin hijyen kurallarına ne derece uyacakları da merak konusu. Biz yetişkin çağındaki insanlar önlem yoğunluğu ile karşı karşıyayken çocukların bu duruma nasıl tepki vereceğini bilemiyoruz. Biz evde çocukların hijyen kurallarına uyup uymadıklarını takip etmekten zorlanırken, eğitimcilerin bu konuda zorlanmayacağını nasıl söyleyebiliriz. Pandemi döneminde gördük ki uzaktan eğitim ilkokul öğrencileri için yeterli gelmedi. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda okulların açılıp açılmaması konusunda veliler olarak bizde kararsızız.” Diye konuştu.

OKUL AÇILSA DA SIKINTI AÇILMASA DA!

Okulların açılmasını istemeyen velilerin dışarda virüsle kol kola gezdiğine vurgu yapan Vatandaşlardan Hasan Taşkıran, “Çocuklar evde veya dışarda nerde olursa olsunlar. Virüs hakkında neler biliyorlar? Peki, bu çocukların aileleri dışarda gezdiklerinde virüsü taşıdığını veya taşımadığını nerden bilecek? Demem o ki okul açılsa da çocuklar sağlık açısından tehlikeye girerler. Okul açılmasa da çocuklar tehlikedeler. Uzaktan eğitim konusuna gelecek olursak öğrencilik sadece ders çalışmak değildir. Sosyalleşmek, kendini ifade edebilmek ve dışarı çıkıp kültürlenmesi de çok önemlidir. Ama bu süreçte tüm bunları yapmaları imkânsız gibi gözüküyor. Okullar açılsa bile tedbirler artırılmalı. Üniversite ve lise öğrencileri için uzaktan eğitim olabilir. İlkokul ve ortaokul öğrencileri için aynı görüşte değilim.” İfadelerini kullandı.

“UZAKTAN EĞİTİMDEN ÇOK AZ ORANDA ÖĞRENCİ FAYDALANABİLDİ”

Okulların açılması için önce ciddi anlamda tedbir alınmasını belirten velilerden Armağan Destina, “Öğretmenler ve öğrenciler öncelikle sosyal mesafe ve maskeye çok ciddi anlamda dikkat etmesi gerekir. Öğrencilerin ders gördükleri sınıfların, öğrenci sayılarında yarı yarıya düşürülmeleri lazım. Aslında tedbirlerin ne derece olacağını bilemiyoruz. Her şey için tedbir alındığını söylüyorlar ama biz hiç göremiyoruz. Uzaktan eğitim ile ders verilen öğrencilerin sadece yüzde 30’u gibi bir kesim yararlanabildi. Çünkü şu an evinde televizyon ve internet olmayan öğrenciler bile var. Bütün öğrenciler aynı şartlarda eğitim görmüyor. Ne okul açılsın ne de uzaktan eğitim dersleri verilerek öğrenciler mağdur edilsin.” Diye ekledi.

“AÇILMALI AMA TEDBİRLERLE…”

Uzaktan eğitimin, örgün eğitim kadar fayda sağlamadığını ifade eden Murat Aksoy, “Eğitim için okul şart. Sosyal mesafe ve maske takma gibi kurallara uyulduktan sonra okulların açılmasında bir sakınca yok. Çünkü okullar açılmazsa uzaktan eğitim dersleri devam edecek. Oysa ki çocukların uzaktan eğitim derslerini dinlemediklerini kendim de görebiliyordum.” Okullar açılmazsa işlerden dolayı uzaktan eğitim derslerini de dinleyemeyeceklerine dikkat çeken Berzan Hangül, “Okullar kesinlikle açılmalı ama alınan tedbirlere göre. Biz YKS sınavına girerken de tedbirlerden bahsettiler. Ama ne yazık ki çok az tedbir alınmıştı. Sınıflar eski sınavlar gibi kalabalıktı. Üniversite derslerimin uzaktan eğitimle aldığımda fayda sağlamayacağını düşünüyorum. Okullar açılmazsa uzaktan eğitim derslerini dinleyemeyiz. Bize bu şekilde eğitimin bir katkısı olmaz.” Düşüncelerinde bulundu.

AÇILMAMALI DİYENLER DE VAR

Şehrivan’a konuşan üniversite öğrencisi Murat Gümüşgören, “Bence okullar açılmamalı. Hatta eğitim sistemi değişmeden okullar açılmamalı. Uzaktan eğitimin hem olumlu hem de olumsuz yönleri var diyebilirim. Olumlu yönü bir öğrencinin bir eğitmenin gelişen teknolojiyle birlikte öğrencileri ve öğretmenleri hastalıklardan uzak tutmaları. Olumsuz tarafını ele aldığımızda uzaktan eğitim, örgün eğitim kadar fayda sağlamadığını görebiliyoruz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim