Orhan AŞAN - Şehrivan


 

Öğrenci Buluşması etkinliği, Cumhuriyet Caddesi üzerinde yapıldı. Suriye, Filistin, Azerbaycan, Güney Kore, Ürdün, Suudi Arabistan, Kenya, Afganistan, Türkmenistan'dan gelip Van'da okuyan öğrenciler stant kurup kendi ülkelerini tanıttılar. Düzenlenen etkinliğe Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Yedi İklim Öğrenci Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karahocagil öğretim üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Açılış yabancı uyruklu Enes Sartani'nin Kur'anı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra Yedi İklim Öğrenci Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karahocagil konuşma yaptı.

80 BİN YABANCI ÖĞRENCİ HAYAL KIRIKLIĞI YAŞAMIŞ

Amerika'da 700 bin yabancı uyruklu öğrenci olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Karahocagil, "Ülkemizde 1991 yılında yapılan atılımlarla gittikçe artan bir uluslararası öğrenci sayısına sahip. Son 3 yılda ise atılan ciddi atılımlarla ancak 55 bine ulaşmış durumda. Ülkemize 1991'den 2011'e kadar, 100 bin uluslararası öğrenci geldiğini biliyoruz. Bunlardan 80 bini eğitimini yarıda bırakarak ülkelerine döndüğünü biliyoruz. Bu da demek oluyor ki, bu 80 bin insanı ciddi hayal kırıklıklarıyla ülkelerine geri göndermişiz demek" diye konuştu. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal İse, YYÜ'ye uluslararası öğrenci almaya 3 yıl önce başladıklarını belirterek, "9 ülkeden çadır kuruldu ama üniversitemizde 13 ülkeden öğrenci var. Öğrencilerimizin sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Suriyeli öğrencilerimizin de ciddi burs sorunu var" diye konuştu.

VALİ DOĞAN: İMDAT VERMEYE HER ZAMAN HAZIR OLDUK

Törende konuşan Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise Yedi İklim Öğrenci Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karahocagil'in konuşmasını değerlendirerek, "Sayın Karahocagil konuşmasında bir gerçeğin altını çizdi. 'Gelen 80 bin öğrenciyi memnun edememişiz' dedi. Ama takdir edileceği gibi müthiş bir gelişmeyle karşı karşıyayız. 55 bin uluslararası öğrenci bu ülkede eğitim görüyor. Öğrencilerin bu kadar rekabete rağmen bu ülkeyi tercih etmeleri de üniversitelerimizin olgunluk seviyelerinin takdir edilmesi gerekiyor. Ama aynı zamanda bu ülkenin son 10 yılda ortaya koyduğu gelişme de ciddi ivme oluşturmuştur. Hazırlanan bir raporda, 500 yıldır bu toprakların onlarca farklı sebeplerden dolayı birçok kültürden insanlara ev sahipliği yaptığını gösterdi. Hatırlayacak olursak, çok yakında zamanda Saddam'ın zulmünden kaçak Kürt kardeşlerimize, şimdi de Esad'ın zulmünden kaçan Suriyeli kardeşlerimize kucak açan bu topraklardır. Biz zulme uğrayana ve her bakımdan imdat isteyene imdat vermeye her zaman hazır olduk" diye konuştu.

SURİYELİ ÇOCUKLAR SESİZCE SAVAŞI ANLATTI

Yapılan konuşmaların ardından ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye gelen Suriyeli çocuklar sesiz tiyatro gösterisi yaptılar. Suriyeli çocukların savaşı anlatan gösterisi büyük ilgi gördü. Ardından da Filistinli öğrenciler ve Güney Koreli öğrenciler geleneksel çalgılarıyla geleneksel halk dansı gösterisi yaptı. Vanlıların büyük ilgi gösterdiği etkinlikte, stantları gezen vatandaşlar Güney Koreli öğrencilerden çubukla pilav yemeği öğrenmeye çalışmaları da gülüşmelere neden oldu. Vali ve beraberindekiler daha sonra etkinliğin açılış kurdelesini kesip öğrencilerin kurduğu stantları gezerek onlardan bilgi aldı.

Editör: TE Bilisim