ÖMER FARUK TOKTAŞ - ŞEHRİVAN ÖZEL


TEOG sınavından sonra yapılan yerleştirmelerde, öğrencilerin puanlarının çok altında okullara yerleşmesiyle başlayan şikayetlere ve belirsizliklere İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer’den açıklama geldi. Velilerin yerleştirme konusunda bazı noktalarda yanlış bilgilere sahip olduğunu belirten Yavuzer, Van’daki okulların puanlarının ve yüzdelik dilimlerinin yıldan yıla değişebileceğini çok talep edilen okullarının puanlarının artması nedeniyle beklenilen yerleştirmelerin olmayabileceğini kaydetti. Yavuzer, bu konuda hata olduğunu düşünen velilere ise çözüm yolu önererek, hatanın erken müdahale ile çözülebileceğini kaydetti.

2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı’na sayılı günler kala İl Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nin tamamı okulların yeni eğitim-öğretim yılına hazır hale gelmesi için tüm hızı ile çalışmalarını sürdürüyor. Bu ilçelerden biri olan İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yeni eğitim-öğretim yılına şimdiden hazır gibi. İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer ilçede bulunan okulların son durumunu değerlendirerek, TEOG Tercih-Yerleştirme Sonuçlarında puanı yüksek olduğu halde istediği yere yerleşemeyen öğrencilere çağrıda bulundu. Konuyla ilgili Şehrivan Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Yavuzer velilerin yeni sistem konusunda fazla bilgisi olmadığını ve yerleştirmede sıkıntı yaşayan puanı yüksek öğrencilerin dilekçe vererek puanının tuttuğu başka bir okula nakledilebileceğini belirtti. Yavuzer yaptığı açıklamalarda “Velilerin çoğu liseye yerleşmede baz alınan puan önceliğinden haberdar değil. Eve yakın olan okula öğrencim yerleşsin talebi hep ağır basıyor. Dolayısıyla öğrenci evinin yanında olan puanının tutmadığı bir okula tercih yapınca yerleşemiyor ve sistem onu puanının tuttuğu farklı bir okula yerleştiriyor. Okulunun değişmesini isteyen ve puanı da yeterli olan öğrenciler dilekçeleri ile yerleştirme sonuçlarının açıklandığı okullara kısa sürede başvurmalıdır.” İfadelerini kullandı.

‘PUANLAR HER GEÇEN SENE ARTIYOR’

Her yerleştirme döneminde puanların bir geçen seneye oranla arttığını belirten Yavuzer “Velilerimizde şu anda yanlış bir bilgi var. Mesela geçen yıl Telia Sonera Anadolu Lisesi’nin yüzdelik dilimi yüzde kırk olsun. Bu geçen seneki başvurulara göre belirlenmiş bir yüzdelik dilimdir. Bu okulun geçen sene ki yüzdelik dilime bakarak öğrencilerimiz bu yüzde kırklık dilime girerse bu okula yerleşir diye düşünüyorlar. Hâlbuki yanlış bir beklenti içerisine giriyorlar. Ancak son çıkan bir yönetmelikle düz liseler Anadolu statüsüne yükseldi. Bu nedenle bütün öğrenciler puan sistemi ile liselere yerleşmek durumundadırlar. Telia Sonera Anadolu Lisesi üzerinden verdiğim örnek ile devam edecek olursak öğrenciler bu lisenin geçen sene ki yüzdelik dilimine bakarak tercih yapıyor. Ama bu okulu isteyen öğrencilerimizin sayısında ciddi bir yoğunluk olduğu için bu sefer yüzdelik dilim kırktan altmışa yükselmiştir. Aradaki farkın temel nedeni budur. Bu yüzden gerek veliler gerek öğrenciler olayı şaşkınlıkla karşılıyor. Bir örnek daha verelim mesela Cumhuriyet Lisesi’ne geçen sene 320 puan ile bir öğrenci girebiliyordu. Bu sene bu dilme yakın puan alan arkadaşlarımız burayı da tercih etmişlerdir. Eğer bu okula çok fazla tercih olursa 320 puan standardı 380 puana kadar çıkabilir. Dolayısıyla 320 puan alarak tercih yapan arkadaşlar puanların yoğunluğa bağlı olarak yükseldiğini hesaba katmamış olabilirler. Kısacası bir okula birden fazla kişi tercih yapınca dolayısıyla o okula yerleşmek isteyen öğrencilerin puanına göre bir seçme yapılacaktır.” Dedi.

‘TALEP FALA OLUNCA YOĞUNLUK OLUŞUR’

Bir okula talep yoğun olunca öğrencilerin ikinci sıralardaki tercihlerinin dikkate alındığını belirten Yavuzer “Öğrenciler ilk başta 5 tane tercih yapar. Bu tercihler öğrencinin kendi isteğine bağlı olarak yaptığı tercihlerdir. Bu tercihleri yapan öğrenciye sistem hemen ardından ilk yaptığı tercihler tutmazsa ikametine yakın bir okula yerleştirilip yerleştirilmeyeceği sorusu sorulur. Bazı öğrenciler ya da veliler bu soruya evet yanıtını verdiği için sistem bazen ikamet edilen yere yakın bir noktaya da öğrenciyi yerleştirebilir. Veliler öğrencilerinin istemediği bir yere yerleşmesi durumunda öğrenciyi başka bir okula alabilir. Bunun için velilerin yapması gereken şey yerleşmenin çıktığı okula ‘Benim öğrencim, puanı evime daha yakın olan A okulunu tuttuğu halde, evime uzak olan B okuluna yerleşmiştir. Kısa sürede öğrencimin naklinin A okuluna alınmasını istiyorum.’ gibi bir dilekçe vermektir. Bununla birlikte ek kontenjan dediğimiz bir sistem de var. Örneğin Niyazi Türkmenoğlu Anadolu Lisesi’nin kontenjanı 50 öğrencidir. Ama 50 öğrencimizden 30 tanesi kayıt yapmış, 20 tanesi de yapmamış. Bu durumda puanı Niyazi Türkmenoğlu Anadolu Lisesi’ne yettiği halde başka bir sonraki tercihine yerleştirmesi çıkmış öğrenci bir üst tercihi olan Niyazi Türkmenoğlu Lisesi’ne yerleşebilir. Bu boşluklar Eylül Ayı’nın 25’ine kadar doldurularak böyle değişimler devam edecektir.” Şeklinde konuştu.

‘OKULDAKİ ÖĞRENCİ SAYISI İLÇE NÜFUSUNDAN KALABALIK’

Görevde bulundukları İpekyolu İlçesi’nde kimi okulun öğrenci sayısının bir ilçenin nüfusundan fazla olduğunu belirten Yavuzer “Bazı okullarımızda, örneğin Kerim Tuncer İlköğretim Okulu gibi ağır tadilat gerektiren bir iki okulumuz dışında diğer okullarımız ufak tefek tadilatlar ile eğitime hazırdır. Bununla ilgili hem İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü hem de İl Milli eğitim Müdürlüğü olarak Çalışmalarımız devam ediyor. Okullar başladığı zaten bakım, onarım veya tadilat ile ilgili herhangi bir sorun kalmayacaktır. Sadece dediğim gibi Kerim Tuncer İlköğretim Okulu’nda bir sorun var. O okulumuza güçlendirme çıkmış. Bu okulda yaşanan sıkıntı maddi yönden bizi aşan bir sıkıntıdır. Onunla ilgili ödenek geldiği zaman oranın da projesi çıkarılıp, keşfi yapılacak ve güçlendirme işlemleri başlatılmış olacak. Bunun dışında daha önce de belirttiğim gibi okullarda birkaç sıkıntının dışında herhangi bir sorun yoktur. Bu ufak sorunların da listesini hazırladık. Onlarla ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Biz İpekyolu’na her ne kadar ilçe dersek diyelim işin aslı daha farklı. 3500 kişilik nüfusa sahip olan ilçelerimiz var. Bizim sadece Fevzi Geyik İlköğretim Okulu’nda 3500 tane öğrenci eğitim görüyor. Buna benzer nüfusu bir ilçenin nüfusundan daha kalabalık olan okullarımız var. Bizim ilçemiz yaklaşık 300 Bin nüfus ile Türkiye’de ki 45 ilden daha kalabalık bir ilçe özelliği taşıyor. Bu nüfus az bir nüfus değil. Bu yüzden bütün dönemlerde, bütün kurumlarda kurucu müdürlük zordur. 300 Bin nüfuslu bir ilçenin kuruluşu elbette kolay olmamıştır. Elbette burada ki sorunlar kuruluş döneminde ilk etapta öyle hemen çözülecek sorunlar değildir. Biz şu anda İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kuruluşumuzun %80’lik bölümünü tamamladık. Geri kalan eksikliğimiz de bizim imkânlarımızla giderilecek eksiklikler değildir. Bakanlıktan gerek bina açısından, gerek personel açısından ciddi bir destek bekliyoruz. Bu personel ve bina eksiklikleri de tamamlandığı zaman daha verimli olabileceğimiz kanaatindeyim.” Diyerek ekledi.

‘ÇALIŞMALARIMIZ TÜM HIZI İLE DEVAM EDİYOR’

Şu an büyük bir hızla çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Yavuzer “İpekyolu Merkezi açıdan Van’ın merkezine hitap eden bir ilçe olduğu için merkezi okulların çoğu bizde kalıyor. Dolayısıyla bizim 175 tane okulumuz var. Yani Türkiye’de ki bir ilde bunun yarısı kadar okul yoktur diye tahmin ediyorum. Bu yüzden işimiz zordur. Fakat biz üstesinden geleceğimize her açıdan inanıyoruz. Bünyemizde barındırdığımız tüm okullara gerekli, hizmeti sunacağımızdan eminiz. Biz yatırım projelerimizi hazırladık. Valilik aracılığıyla bakanlığa sunduk. Bakanlıktan istediğimiz rakam geldiği takdirde ilçemizdeki okul sayılarını arttıracağız. Bu eğitim ve öğretimi olumlu açıdan etkileyecektir. Yeni bir eğitim yuvasının kurulması hem atama bekleyen öğretmenlere hem de okullarında yoğunluk yaşayan öğrencilere bir derman olacaktır. Şu an ki mevcut ilçeler arasında zaten çalışmalarına en hızlı bir şekilde devam eden ilçe İpekyolu’dur. İnşallah bundan sonraki dönemde yaptıklarımız ve yapacaklarımız git gide artacaktır. En önemlisi bu hizmetlerin arttırılabilmesi için velilerden öğrencilere herkes bilinçli olmalıdır. İpekyolu halkı öğrencisinden öğretmenine, çiftçisinden esnafına hizmetlerin en iyisini hak ediyor. Bizde daha önceden de dediğim gibi hizmetin en iyisini sunabilmek için canla, başla çalışacağız.” İfadelerini kullandı.

‘GEÇ OLMADAN DİLEKÇELERİNİZİ VERİN’

Velilerin geç olmadan yerleşmelerinin çıktığı okula nakil ile ilgili dilekçe vermesi gerektiğini belirten Yavuzer “Ben sözlerimi noktalamadan önce velilerimizin farkındalığını biraz daha arttırmak istiyorum. Velilerimiz yeni sistem hakkında bildiği çok az şey var gerçekten. Benim evim falanca okula yakın benim öğrencim de şu okula gelsin diye bize birçok talep geldi. Bu konuda velilerimiz bizden kaynaklanan sıkıntılar olduğuna inandıkları için baskı yapıyorlar. Velilerimiz liselerin Anadolu statüsüne geçtiğini ve yerleştirmelerin öğrencilerin TEOG Sınavından aldığı puanlara göre yapıldığını bilmelidir. Velilerin çoğu liseye yerleşmede baz alınan bu puan önceliğinden haberdar değil. Dediğim gibi eve yakın olan okula öğrencim yerleşsin talebi hep ağır basıyor. Dolayısıyla öğrenci evinin yanında olan puanının tutmadığı bir okula tercih yapınca yerleşemiyor ve sistem onu puanının tuttuğu farklı bir okula yerleştiriyor. Daha önce de defalarca dediğim gibi bu bizim yürüttüğümüz bir işlem değil. Tamamen Milli Eğitim Bakanlığı sistemi tarafından yürütülüyor. Bu yüzden kısa sürede okulunun değişmesini isteyen ve puanı da yeterli olan öğrenciler dilekçeleri ile yerleştirme sonuçlarının açıklandığı okullara başvurmalıdır.” Diyerek sözlerini noktaladı’

Editör: TE Bilisim