Orhan AŞAN - Şehrivan


YYÜ Rektörü Peyami Battal üniversitenin depremden bu yana var olan sorunları ve yapılan çalışmalar basınla bir gelerek anlattı. Battal, “Depremde ki eksiklikleri tamamlamak için bakanlıktan tam destek aldık. Hiçbir talebimiz geri çevrilmedi, buda bize güç verdi. Bize güç katan bir diğer etken ise 77 milyon insanın kalbinin bizimle atmasıydı. Bu güçle beraber çalışmalarımıza devam ettik” dedi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) rektörü Peyami Battal, 2011 yılından yaşanan depremden sonra üniversitenin sorunlarını ve üniversite için yapılan çalışmaları anlatmak için sabah saatlerinde kahvaltıda basınla bir araya geldi. Üniversitenin konuk evinde yapılan kavatlının ardından açıklama yapan Battal, depremden sonra eğitim ve öğretime ara verildiğini hatırlattı. 2007 yılında yapılan binaların güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Battal, “Hasar gören binalarımızın dışında inşaatı devam eden binalarımız vardı. Üniversitenin nasıl en kısa sürede eğitime başlayabileceği planlarını yaptık. Bunlardan bir tanesi öğrencilerin barın ve güvenli bir şekilde ders görebilecekleri yerlerdi” dedi. Deprem zamanında eksiklikleri kapatmak için hızlı bir şekilde prefabrik derslikler ve yurtlar yapıldığını ve aynı zamanda AFAD’tan konteynerler istediklerini aktardı.

‘GEREKİLEN HER DESTEĞİ ALDIK’

Deprem zamanı eksiklikleri tamamlamak için birçok çalışma yapıldığını ve bakanlıktan tam destek alındığını kaydeden Battal, “Hiçbir talebimiz geri çevrilmedi, buda bize güç verdi. Bize güç katan bir diğer etken ise 77 milyon insanın kalbinin bizimle atmasıydı. Bu güçle beraber çalışmalarımıza devam ettik. Şubat ayına kadar süren tatil döneminde ki eksiklikleri tamamlamak için YÖK’den izin alınarak gruplar halinde eğitim verdik. Depremde hasar gören tüm binaları onardık. Bunun yanı sıra bu binaların bir çoğunun da yeniden inşa edildi. Bunlarla beraber ishale hattımız, kanalizasyonumuz yani yer altı ve yer üstü bütün altyapı hizmetleri de tamamen yenilendi ve daha işlevsel hale getirildi.” diye aktardı.

‘ÜNİVERSİTEMİZ DEZAVANTAJLI BİR KONUMDA’

Üniversitenin kurulduğu alanın çok büyük ve aynı zaman da dezavantajlı bir alan olduğuna vurgu yapan Battal, “Özellikle çevreye yönelik çok ciddi dezavantajlar oluşturuyor. Altyapıya yönelik dezavantajlar oluşturuyor. Ancak biz bunların hiçbirini sorun etmedik ve bütün sorunlar üzerinde hassasiyetle çalışmalar yaptık. Üniversitenin eleştirilen bir tarafın da çevre düzenlemesidir. Fakat bu sorunlarda şimdiler de bu bitme aşamasındadır. Üniversite için çevre yolu yapılıyor. O ana yolumuzu da aile yoluna çevireceğiz. Yani tamamen yayalaştırmak suretiyle orayı insanların zaman geçirebileceği düzgün planlanmış, projesi yapılmış bir çevre düzenlemesiyle beraber cazibe merkezi haline getireceğiz üniversitemizi. YYÜ de ilk defa projeli bir şekilde ve yatırım ayırmak suretiyle çevre düzenlemesi yapılıyor” şeklinde konuştu.

‘HER GEÇEN GÜN GELİŞİYORUZ’

Üniversitenin Türkiye’de ki kampüsler arasında en iyi kampüslerden birisi olduğunu ileri süren Battal, “Kıyısı olan kampüs çok sınırlıdır. Dolayısıyla bunlardan en önde gelen üniversite YYÜ üniversitesidir. Biz bunun farkındayız. Üniversitemizin güzelliklerini öğrencilerimize, personelimize ve Van insanına yaşatmak istiyoruz. Bunun içinde ciddi adımlar attık. Her geçen gün üniversite gelişiyor. Bu bağlamda yeni bölümler de açıldı. Denizcilik Fakültesi Türkiye’de açmak çok zor, teşkilatlandırmak daha da zordur. İnanıyorum biz Denizcilik Fakültemize önümüzdeki yıl öğrenci alacağız. Hem yurt için öğrenci alırken, hem de yurt dışında şu an için görüştüğümüz 10’a yakın öğretim üyesi var. İlk etapta 2–3 tanesini alacağız. Eğitim-öğretim başladığımız zaman öğretim üye sayısını daha da attıracağız” diye aktardı.

ULAŞIM SORUNUNA BÜYÜKŞEHİR İLE ORTAK ÇÖZÜM ARANACAK

Üniversitenin ulaşım sorununu çözmek için Büyükşehir Belediye Başkanlarıyla bir araya gelip çözüm aradıklarını dile getiren Battal, “Belediyenin bu konuda çalışması var. Bir projeleri var ve bu proje faaliyete geçtiği zaman umuyorum bu ulaşım sorunu da çözülecek. Çünkü geçenlerde eş başkanları ziyarete gittiğimizde bu konu üzerinde durduk. Bu konuda bir heyet, bir komisyon oluşturalım dedik. Bu komisyon için adımlar atılıyor. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Çünkü hastanemizde kampüse gelince öğrenciler için ciddi sorunlar ortaya çıktı. Sorunun çözülmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın bir öneride bulundu. Kaya, Hastane dolmuşlarını ayıralım önerisinde bulundu. Bu bizim için uygundur. Tabi ayırabilmek için belediyenin yeni bir kooperatif kurması gerekiyor. Üniversiteye gelen öğrenciyle, hastaneye gelen insanların aynı dolmuşta gelmesini doğru bulmuyorum. Bu konuda belediye ile çalışmalarımız devam ediyor. Umarım bunu Eylül ayı itibariyle çözmüş oluruz” şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından üniversite için yapılan çalışmaları ve kültür etkinliklerin olduğu alanlarda kısa açıklamalar yapan Battal tüm sorunları halletmek için elinden gelen her şeyi yapacağını kaydetti.

Editör: TE Bilisim