Van’ın yıllardır faaliyeti geçmesi için gün saydığı Kapıköy Sınır Kapısı için karşılıklı diyaloglar sürerken son bir yıldır devam eden müzakerelere bir yenisi daha eklendi. Van TSO heyetinin Tebriz ziyaretiyle bir kez daha gündeme gelen Kapıköy’ün açılmasında iki ülkenin de yöneticileri nezdinde olumlu karşılanmaya devam ederken Ekonomi Bakanı Nahit Zeybekçi’nin de geçtiğimiz günlerde Van’dan müjdesini verdiği Tercihli Ticaret Anlaşması da bugün itibariyle başladı! Van TSO’nun İran ziyaretinden ise Van adına önemli haberler ve olumlu gelişmeler ile dönüldü.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinin İran’a gerçekleştirdiği çalışma gezisinin ikinci durağı Tebriz oldu. İki ülke arasında ilerleyen ikili ilişkilerin ardından İran’a önemli bir çıkarma yapan Van TSO ekonomik ilişkiler adına önemli görüşmelere imza atarken Kapıköy için Tebriz’den önemli mesajlar verildi. Tebriz Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım Odasının uzun yıllar Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Haci Rehim Sadıkyan ve Türkiye Cumhuriyeti Tebriz Başkonsolosluğu Ticari Ateşesi Ali Özçınar tarafından karşılanan Van Ticaret ve Sanayi Odası heyeti, oldukça sıcak geçen görüşmelerde iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi üzerine fikir alışverişinde bulundu. Dün de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin de İran’da tercihli ticaret anlaşmasının uygulamaya geçtiğinin mesajını verdiği İran’da Van adına olumlu demeçler verilirken gözler Kapıköy’ün resmen hayata geçirilmesine çevrildi.

TAKVA: KAPIKÖY 24 SAAT ÇALIŞMALI!

Van Heyetine başkanlık yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Tebriz’in kendi coğrafyasında çok önemli bir merkez olduğunu belirterek “Bizler Tebriz’in ticari ve ekonomi deneyiminden faydalanmak istiyoruz. İran’ın en önemli Sanayi ve üretim kentlerinden biri olan Tebriz’in bu deneyimlerini bizimle paylaşması, ortaklıklar kurması bu coğrafyadaki tüm kentler için çok önemlidir. Van’ı Tebriz’e ulaştıracak en önemli geçiş noktası Razi-Kapıköy Sınır kapısıdır. Bu nedenle Doğu Azarbaycan Eyaletinin merkezi olan Tebriz’in Razi-Kapıköy Sınır kapısının 24 saat esaslı çalışmalara açılması, Sınır kapılarındaki sorunların en aza indirilmesi noktasında merkezi hükümetle ortak çalışmasını istiyoruz. Bu konuda destekleri bizleri ziyadesi ile memnun edecektir” ifadesini kullandı.

YOL BAŞLIYOR, KONSOLOSLUK KURULUYOR!

Tebriz Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım Odası Yönetim Kurulu Başkanı Haci Rehim Sadıkyan da Türkiye’de ilk gittiği şehrin Van olduğunu belirterek “Van her zaman bizim için çok önemli bir şehirdir. Biz Tebrizliler Van’a geçiş noktası olarak Razi-Kapıköy Sınır Kapısını kullanmak istiyoruz. Bu kapının işlerlik kazanması için bizde elimizden geleni yapacağız. Hatta oranın yol ihalesinin yapılması için yaptığımız girişimler sonuç verdi. İhale sonuçlandı. Bir ay içinde şantiyeler kurulacak. Gerekli ödenek hazırdır. Ülkemizdeki yeni yönetim batıya açılmak için geçiş noktası olarak Van’ı görmektedir. Bu yöndeki çalışmalar kısa sürede sonuçlanacaktır. Ayrıca Türkiye gibi çok kadim bir devletin Tebriz’deki konsolosluk binası hala kiradır. Biz Türkiye Konsolosluğuna yeni bir arsa kazandırmak için gerek gerek Ticaret odası olarak gerek belediye, gerekse Valilik nezdinde her türlü desteği veriyoruz. Bu konunun da çözülmesini istiyoruz” ifadesini kullandı.

Tebriz Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım Odası Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda İran-Türkiye İş Konseyi Başkanı Reza Kami’nin de katıldığı toplantıda Van’a İran Başkonsolosluğunun açılması konusunda gerekli desteğin verileceği, bu konuda Dış İşleri ile görüşmelerin devam ettiği bildirildi. Türkiye Cumhuriyeti Tebriz Başkonsolosluğu tarafından ağırlanan Van Ticaret ve Sanayi Odası Heyeti, Ticaret Ateşesi Ali Özçınar tarafından verilen brifingle yapılan hizmetler hakkında bilgilendirildi. Tebriz’deki Türk firmalarına her türlü desteğin verildiğini belirten Ticaret Ateşesi Ali Özçınar, Tebriz’in dışa açılması için en önemli geçiş noktasının Van olduğunu belirtti.

GELİŞMELER VAN’IN LEHİNE!

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Van ziyaretinde Kapıköy ile ilgili bazı değerlendirmelerde bulunan ve 160 üründe gümrüğün düştüğü Tercihli Ticaret Anlaşması’na dair değerlendirmeler yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi dün de İran’dan Kapıköy adına önemli demeçler verdi. İran'ın başkenti Tahran'da temaslarda bulunan Bakan Zeybekci, "Bizim Tercihli Ticaret Anlaşması ile İran'a verdiğimizi imtiyaz listemiz dünyada hiçbir ülkeye vermemiş olduğumuz bir listedir" diye konuştu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran ile Türkiye arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması'nın, iki ülkenin ticaret hacminin en kısa sürede 30 milyar dolara çıkarılması için çok önemli bir başlangıç olacağını belirtti.

SINIRLARA DÜZENLEME GELİYOR!

Zeybekci, söz konusu anlaşmanın sağlıklı işleyebilmesi için her iki ülkenin sınır kapılarında standartların yükseltilmesi gerektiğine ve bu konuda yapılan görüşmelere değindi. "Bu kapsamda Türkiye olarak 3 sınır kapımızdaki standartlarımızı ve ticaretin uygun olması için bütün hazırlıklarımızı tamamladık" diyen Zeybekci, İran tarafının da 2015 yılı içerisinde sınır kapılarında düzenlemeye gideceği sözü verdiğini aktardı. Zeybekci, heyetler arası görüşmelerde İran'ın Türk tırlarından akaryakıt fiyat farkı uygulaması adı altında ücret alması ile başlayan taşımacılık sorunlarının da ele alındığını aktardı. Akaryakıtın sadece İran'da değil, ticaret yapılan Azerbaycan, Irak ve Rusya gibi birçok ülkede Türkiye'den daha ucuz olduğunu anımsatan Zeybekci, dolayısıyla böyle bir uygulamanın doğru bir yaklaşım olmadığını düşündüklerini söyledi. Zeybekci, akaryakıt fiyat farkından asıl zarar görenin Türkiye ekonomisi olduğunu belirterek, "Türk aracının başka bir ülkeden ucuz yakıt alarak bunu ülkeye sokması yani bunun vergisini ödememesinden zarar gören Türkiye ekonomisidir. Ülke olarak zarar gören biziz. Hiçbir ülkeyle böyle bir uygulama yok. İran ile böyle bir uygulamayı büyük resmi ıskalamak olarak görüyorum. İnşallah İran İletişim ve Enformasyon Bakanı Sayın Mahmud Vaizi'nin yakın tarihte Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyarette bu problemin tarihe gömüleceğine inanıyorum" değerlendirmesini yaptı.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim