TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, hurda araçların tasfiyesi ve sahiplerinin mağduriyetini önlemek için çıkarılan kanundan vakit kaybetmeden faydalanılmasını gerektiğini söyledi.

Mazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hurda araçların tasfiyesi yönünde gelen talep üzerine yasa çıkartıldığını belirtti.

Hurda araçların 2014 sonuna kadar elden çıkarılması gerektiğini belirten Mazıcıoğlu, şöyle konuştu: "Bu yıl sonunda hurda araçlarla ilgili dönem bitiyor. Yasadan yararlanmak isteyenler hurda araçları bir an önce ellerinden çıkarsın. Model yılı 1990 ve öncesine ait hurda aracı bulunanlar, yıl sonuna kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması için İl Özel İdarelerine bedelsiz teslim etmeleri gerekiyor. İnsanlar bu konuda çok şikayetçi, 'arabayı satsak vergi cezasını ödemiyor' diyorlardı. Hurda araçların tasfiyesi ve sahiplerinin mağduriyetini önlemek için çıkarılan kanundan vakit kaybetmeden faydalanılması gerekiyor."

20 yaş üzerinde 4 milyon araç var

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde 17 milyonun üzerinde araç bulunuyor. 20 yaş üzerindeki araç sayısı ise 4 milyonun üzerinde. 20 yaş üzerindeki araçların yaklaşık 2 milyon adedi binek taşıtlardan oluşuyor. Hurda araç düzenlemesinde sona gelindiğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, konuyla ilgili çalışmaların 2014 yılında hayata geçirilerek yerli üretime önem verileceğini açıklamıştı.

Mazıcıoğlu, yasal düzenlemeyi fırsat olarak değerlendirdiklerini ancak işlemleri yıl sonunu beklemeden yapılmasını beklediklerini dile getirdi. Hurda araç devrinde işlemin hemen bitmediğine dikkati çeken Mazıcıoğlu, "Bunun işlem süresi var, haciz ve ipoteklerinin kaldırılması gerekiyor. Araç sahipleri, emniyet müdürlüklerinde trafik tescil bürolarına uğrayarak gerekli işlemleri yapacaklar. Ardından İl Özel İdaresi ve Makine Kimya Enstitüsünün hurda alım noktalarına teslim edilecek" dedi.

Mazıcıoğlu, model yılı 1990 ve daha eski olan araçların tüm borçlarının silineceğini, 2000 model ve üstü araçların biriken vergilerinin ise 4'te birinin ödeneceğini kaydetti.

Kaynak: AA

Editör: TE Bilisim