ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN – YUNUS EMRE AYKAÇ: Almanya’nın önde gelen firması Atlas İş Makinaları Van’da yatırım yapmak istiyor. Van Milletvekili Burhan Kayatürk ve Başbakan’ın Başdanışmanı Adnan İnanç tarafından Van’a davet edilen Alman heyet Van’da 50 bin metrekare alan üzerine fabrika kurmayı hedefliyor. Van için büyük bir istihdam alanı oluşturacak bu yatım öncesi taraflar yemekte bir araya gelerek yatırımın detaylarını konuştu.

 

Van’da son zamanlarda yatırım haberleri ardı ardına gelmeye devam ediyor. Daha önce iki yerli firmanın Van’da iki dev yatırım sözü vermesinin ardından da bu kez de bir dünya markası olan Alman iş makinası devi Atlas adlı firma yatırım için Van’a geliyor. AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün girişimiyle Van’da yatırım yapmaya ikna edilen dev firma Van’da 50 bin metrekare bir alan üzerinde fabrika kurmak için kolları sıvadı. Yoğun girişimler sonucunda Van’da yatırım yapmaya düşünen firmanın hiçbir teşvik ve destek olmadan Van’a gelme kararında Kayatürk ve Başbakan Başdanışmanı Adnan İnanç’ın rolü büyük olurken firma Van milletvekili ve Başbakan danışmanı Adnan İnanç’ın da davetiyle Van’a geldi. Özel uçakla Van’a gelen heyet Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van’da OSB yönetim kurulu başkanı Şemsettin Bozkurt, Ak Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda ve kentteki iş dünyasından isimlerin de katıldığı toplantı ile yatırımın ilk görüşmelerini yaptı. Dünyanın önde gelen iş makine üreticisi olan Atlas adlı 1919’dan bu yana yaptığı üretimi şimdi de Van’da sürdürmek istiyor. Dev fabrika kurulduğunda üretilecek olan makinalar Van’da üretilecek ve dünyaya ihraç edilecek. O fabrikada yüzlerce de Vanlı’nın istihdam edilmesi bekleniyor.

 

KAYATÜRK GİRİŞİMLERİ ARTIRDI!

Van’da istihdam ve üretimin artması için her gün yeni adımlar atılıyor. Üretimin artması için büyük çaba sarf Ak Parti Van milletvekili Burhan Kayatürk Van’ın cazibe merkezi konumuna gelmesi için de emek harcıyor. İstihdam ve üretimin artması için yeni bir adım atılmasına vesile olan Kayatürk, Alman firmasını Van’a yatırım için ikna etti. Milletvekili Burhan Kayatür, Başbakanın Başdanışmanı Adnan İnanç ve işadamı Faruk Alpaslan ile birlikte dün gece özel uçakla Van’a gelen Alman heyet Van’da fabrika kurulması için kolları sıvadı. 50 bin metrekare alan üzerine kurulacak yatırımın detaylarını konuşmak üzere Van’a gelen Alman heyeti Van valisi İbrahim Taşyapan, Ak Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt ve OSB heyeti havaalanında karşıladı.

 

KAYATÜRK YATIRIMIN DETAYLARINI ŞEHRİVAN’A ANLATTI

Havaalanındaki karşılamanın ardından yemekte bir araya gelen taraflar yatırımın detaylarını görüştü. Van’ın istihdam artışı için atılan bu adımın kent için büyük fayda sağlayacağını ifade eden Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk görüşmenin detaylarını gazetemize anlattı. Firmanın ilk etapta Vanlı gençleri Almanya’ya götürüp işi öğreteceğini aktaran Kayatürk, “Bu firmamın iş makinaları üreten bir firma. Birçok Vanlı genci götürüp Almanya’da eğitmek istiyor. Orda eğitim verip Van’a göndermeyi düşünüyor. Bu eğitim alan gençlerimiz Van’daki gençlerin yetiştirmesine katkı sağlayacak. Bu firmamızın Van’da 50 bin metrekare arazi talebi var. Burada fabrikasını kuracak ve ilk etapta 150 kişiyi istihdam edecek. Daha sonra fabrikayı büyütüp daha çok istihdam sağlayacak. Üretim alanı ise Orta Doğu ve Orta Asya olacak. Üretiminin yüzde 30’unu Türkiye’ye, yüzde 70’ini Orta Doğu ve Orta Asya’ya ihraç etmek istiyor. Asıl hedefte ise Orta Doğu ve Orta Asya var. İlk etapta 4 tane makina mühendisini Van’dan götürüp Almanya’daki fabrikalarında eğitim verecek. Sadece üretimin nasıl olacağını değil, tüm çalışmaların nasıl yapıldığını inceleyecek.” Dedi.

 

KAYATÜRK: İSTİHDAM ARTACAK

Yatırımcı firmaya Van ile ilgili detayları verdiklerini anlatan Kayatürk şöyle konuştu: “Böyle bir projenin olduğu bize söylenidi. Bende Van’a davet ettim. 6. Bölgede olan ilimizi, Van’ın anlattık. Başbakanımızın Başdanışmanı Adnan İnanç Bey de bu heyete Van’ın anlatmış ve davet etmiş. Biz Ankara’da bu heyeti karşılayarak birkaç bakanlıkla görüştürdük. Ardından Van’a gelmeleri konusunda ikna ettik ve birlikte Van’a geldik. Bu şirketi ciddi gördüm. Van’a katkısı olacağını düşünüyorum. Bu şirket projesini gerçekleştirirse istihdama büyük katkısı olacak. Benim üzerimden iletişim kurmak istiyorlar. Bende bu şirketin Van’a gelmesi için elimden geleni yapıyorum.”

 

BOZKURT: OSB OLARAK BİLGİ PAYLAŞTIK

Yatırımcı firmaya OSB’nin durumuyla ilgili bilgiler veren OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt ise, yatırımcı firmanın altyapı ve pazarlara erişimiyle ilgili tüm soruları yanıtladıklarını söyleyerek, “Dün akşam saatlerinde milletvekilimiz Burhan Kayatürk ve Vali beyin araması sonucu bu heyetin Van’a geleceğinden haberimiz oldu. Bizde OSB heyeti olarak bu heyeti karşılamak üzere Havaalanına gittik. Yemek sonrası bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Almanya’da iş makinaları üretimi yapan firmanın sahibi ve ceosu ile görüşmelerimiz oldu. Toplantıda firma yetkililerinin yatırım ortamıyla ilgili soruları vardı. Biz akıllarındaki soru işaretlerinin tamamını cevaplandırdık. Altyapı ve pazarlara erişimle ilgili tüm soruları yanıtladık. Bilgilerimizi kendileriyle paylaştık. Çok da memnun kaldılar. Van’da 50 bin metrekare üzerine bir fabrika kurmak istediklerini söylediler. Özellikle yüzde 70 ihracata yönelik bir yatırım istiyorlar. İş makinaları ve iş makinalarının diğer bütüncül parçaları noktasında bir yatırım olacak. Buradaki genç insan kaynağını Almanya’ya götürüp iş disiplini ve teknik anlamda yetiştirmek istiyorlar. Ardından da Van’a bu fabrikayı kurup ciddi bir üretim yapmak istediklerini söylediler.” Dedi.

 

BOZKURT: İŞ YAPMAK İÇİN GELDİLER

Yatırımcı firmanın Alman teknolojisini Van’a kazandırmak istediğini anlatan Bozkurt şöyle konuştu: “Yatırımcı firma bize kendi finansman güçlerinin olduğunu, hiçbir kredi ve teşvike ihtiyaç duymadan bir marka değerlerinin olduğunu söyledi. Yatırımı Van’a yapmaları ve Van’ı seçmelerinin sebebi de aynı anda 5-6 ülkeye erişim olarak açıkladılar. Van OSB’nin neler ürettiğini, altyapısını erişimini bizlere sordular. Bizlerde bütün teknik bilgileri kendileriyle paylaştık. Almanya’ya dönüp yatırımla ilgili bize bir rapor gönderecekler. Her şeyin net bir şekilde ifade edileceği bir rapor hazırlayacaklar. Bizlerden özellikle talep ettikleri konu bürokratik engeller noktasında oldu. Bürokrasiyi sevmediklerini buraya iş yapmak istedikleri için geldiklerini söylediler. Buradaki insanlara iş yapmayı sevdireceklerini ve Alman teknolojisini Van’a kazandırmayı hedefliyorlar. Ben şahsen bu projeyi çok ciddi buldum. Bu yatırımı Van’ımıza yönlendiren ve kazandıran Almanya’daki değerli arkadaşımıza, Burhan Kayatürk’e, Adnan İnanç ve Faruk Alpaslan’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu heyet Van’dan ayrılırken memnuniyetlerini dile getirdi. Bizimle güç birliği içerisinde olacaklarını söylediler. Bizim ürettiğimiz ürünlerden de yararlanabileceklerini dile getirdiler. Özellikle OSB’mizde üretilen ince mermerimizi pazarlayabileceklerini söylediler. Bu heyet ziyaretten ziyadesiyle memnun ayrıldı. Krediye veya teşvike ihtiyacı olamayan bir firma. Sadece doğru pazara ihtiyacı var. Bu Pazar ve insan kaynağı da Van’da var. Van insan kaynağını Almanya’ya taşımak için böyle bir girişimleri var.”

 

ASIRLIK DEV FİRMA…

1919 yılında kurulan ATLAS GMBH alı şirket o tarihten bu yana iş makinalarının üretimini yapıyor. Tarımsal iş makinaları ile birlikte günümüzde kullanılan birçok iş makinasının da dünyadaki önemli üreticilerinden biri olan Atlas kurucusu When Hinrich Weyhausen’in vizyonuyla o tarihten bu yana Alman teknolojisini dünya ile buluşturuyor. Dünya devi olan Atlas adlı şirket üretimini Van’da yaptıktan sonra Asya, Ortadoğu gibi ülkelerin iş makinası teminin büyük bölümünün yapıldığı önemli adreslerden biri de Van olacak.

Editör: TE Bilisim