KREŞ KONUSUNA SON NOKTA KONULDU

Yine bu hükümlere uygun olarak çıkartılan yönetmeliklerle de özellikle  konusuna son nokta konuldu. Söz konusu yönetmeliğe göre yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 100-150 kadın çalışanı olan işyerlerinde, emzirme odası açılması gerekiyor. Yine 150'den çok kadın çalışanı olan şirketlerde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması için bir kreş kurulması ya da hizmet satın alınması zorunlu hale getiriliyor.

 

HÜKÜM ALTINA ALINDI

Bazı şirketler yaptıkları sözleşmelerle çalışanlarının kreş faturalarını da karşılayabiliyor. Bu açılacak ya da hizmet alınacak kreşin işyerinden 250 metreden daha uzak olması durumunda ise servis konulması yine hüküm altına alınmış durumda.

 

BABAYA DA HAK VAR

Burada kadın sayısı belirlenirken işyerinin tüm şubeleri dikkate alınıyor. Yani bir bankanın herhangi bir şubesindeki çalışan kadın sayısına değil bulunduğu mücavir alandaki tüm şubelerdeki sayılara bakmak gerekiyor. Kreş imkanından kadın işçilerin çocukları ile erkek işçilerin si ölmüş veya velayeti ya verilmiş çocukları faydalanıyorlar.

 

İŞYERLERİNE YAPTIRIM VE TAZMİNAT

Yönetmeliğe uymayan işyerlerine idari para cezaları uygulanıyor. Yine yasaların verdiği bu hakkı kullandırmayan işyerlerine karşı işçinin haklı fesih ile tazminat alma imkanı da bulunuyor.


Faruk Erdem / Yeni Asır

Editör: TE Bilisim