Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz "Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Hakkari'de terör olayları nedeniyle zarar gören esnaf ve sanatkarların, Halk Bankası tarafından kullandırılan düşük faizli kredilerden doğan borçları bir yıl ertelenecek" dedi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, "Söz konusu dört ilde 8  bini aşkın esnafımıza ait 345 milyon lira civarında kredi bakiyesi  bulunmaktadır." ifadesini kullandı. Yılmaz, yazılı açıklamasında, Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Hakkari'de  terör olayları nedeniyle zarar gören esnaf ve sanatkarların, Halk Bankası  tarafından kullandırılan düşük faizli kredilerden doğan borçlarının bir yıl  ertelenmesine yönelik kararın Resmi gazete'de yayımlandığını hatırlattı.

 

 

RESMİ YAZI İLE MÜRACAAT

Karar kapsamındaki esnaf ve sanatkarın, terör olaylarından zarar  görüldüğüne dair resmi yazı ile bankaya müracaatta bulunmaları durumunda kredi  borçlarının erteleneceğini bildiren Yılmaz, müracaatların 31 Aralık'a kadar  yapılması gerektiğini ifade etti.

Başvuru süresi içinde, daha önce düşük faizli kredi çekmiş ve bu  kararla borcu ertelenen esnaf ve sanatkarların tekrar kredi kullanabileceğini  kaydeden Yılmaz, "Kararın yayımı ile öncelikle yayım tarihinden son müracaat  tarihine kadar, borç ertelemesinin gerçekleşmesi durumunda erteleme süresi sonuna  kadar borçlular hakkında takip işlemine başlanmasının önüne geçilmiştir. Diğer  taraftan gerçekleştirilen erteleme işleminin borca ilişkin kurulmuş olan her  türlü teminat, müşterek borçluluk veya kefalet ilişkisini sona erdirmeyeceği de  düzenlenmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

 

"MÜCADELEMİZ ARALIKSIZ DEVAM EDECEK"

Borç erteleme işlemlerinden dolayı bankanın karşılaşacağı finansal  kayıpların hesabında, esnaf ve sanatkar kredilerine uygulanan cari kredi faiz  oranının dikkate alınacağını vurgulayan Yılmaz, "Bankanın yapacağı gelir kaybı  hesaplarının sonuçları ise aylık olarak Hazine Müsteşarlığına iletilecek. Söz  konusu kayıplar Hazine Müsteşarlığınca ilgili yıl bütçesine bu amaçla konulacak  ödenekten karşılanacaktır. Söz konusu dört ilde 8 bini aşkın esnafımıza ait 345  milyon lira civarında kredi bakiyesi bulunmaktadır. Bu tutarın tamamının  ertelenmesi halinde Hazine tarafından 17 milyon liralık bir katkı söz konusu  olacaktır." ifadesini kullandı.

Bakan Yılmaz, terörün yerel ekonomiye verdiği zararın telafisine devam  edeceklerini belirterek, bir taraftan terörle mücadele yapılırken, diğer taraftan  yoksulluk ve işsizlikle mücadelelerin aralıksız şekilde süreceğini, kamu  yatırımlarının yanı sıra özel kesim yatırımları ile kalkınma sürecinin de  sürdürüleceğini kaydetti.


KAYNAK-MEMUR HABER

 
 
Editör: TE Bilisim