Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın Van'da katıldığı Hedef 2023 Ortak Akıl Toplantısı'nın yankıları sürüyor. Van'da bir dizi programlara katılan Bakan Elitaş'ın özellikle teşviklerle ilgili söylemleri dikkat çekerken Van'a dair de önemli değerlendirmeleri ülke genelinde de yankı buldu. Bu değerlendirmelerden birisi de yatırım konusuydu...

 

Daha agresif ihracat için ikili bir teşvik paketi üzerinde durduklarını anlatan Elitaş, önümüzdeki günlerde Denizli’de yapılacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda yeni teşvik paketine son şeklini vereceklerini açıkladı. Vanlı işadamlarına “Çukurdan korkmayın, hendekten kaçmayın” diyen Elitaş, “Bir işadamı olarak açık söylüyorum. Siz Van’a yatırım yapmadan ben de yapmam” dedi. Elitaş, Rus Tarım Bakanlığı yetkilileriniTürkiye’ye çağırdıklarını da belirtti.

 

VANLI YAPMADAN BEN YATIRIM YAPMAM

İlki Samsun’da düzenlenen Hedef 2023 Ortak Akıl Toplantılarının ikincisini Van’da düzenleyen Ekonomi Bakanlığı, bakan ve bürokratlar, sivil toplum kuruluşları ve oda temsilcileriyle biraraya geldi. Bakan Elitaş, 1.1 milyon nüfusuyla Van’ın Türkiye’nin en büyük illeri arasında yer almasına karşın, ekonomide yeterince söz sahibi olamadığına dikkat çekti. Van’ın hem yatırım hem de turizm ve ticaret gibi sektörlerdeki potansiyelinden söz eden Elitaş,işadamlarına şu mesajı verdi: “Van, yeni dönemde İran başta olmak üzere Ortadoğu ve Orta Asya’ya açılma potansiyeli yüksek bir ilimiz. Van’a serbest bölge kurulmasını istiyoruz. Bunun için öncelikle siz Vanlı işadamlarının hazırlık yapması gerekiyor. Siz ev ödevlerinizi tamamlayın, biz de engellerin kaldırılması, çukurların kapanması için her şeyi yapacağız. Siz varsanız biz de varız. Serbest bölge kurmaya hazırız. Yatırım, cesaret işidir. Çukurdan korkarsak, hendekten kaçarsak, sermayemizi başka illere götürürsek kusura bakmayın bunun sorumluluğu size ait. Bir işadamı olarak açıkça söylüyorum, ben burada siz yatırım yapmadan yapmam. Önce Vanlı işadamı yapacak, istihdam yaratacak ki sonra Kayseri, Gaziantep,Adana, Maraş, Ankara, Konya gelsin.”

 

TEŞVİKTE SONA GELDİK

Uzun süredir üzerinde çalışılan ihracat ve yatırım teşvikleri paketine ilişkin de bilgi veren Elitaş, daha agresif, daha radikal ihracat artışı sağlamak istediklerini anlattı. Elitaş, özellikle kriz dönemlerinde krizleri fırsata çevirmek için neler yapmak gerektiği üzerine TİM, TOBB, MÜSİAD, YASED gibi iş dünyası örgütleriyle ayrı ayrı görüştüklerini ve önerilerini aldıklarını anımsattı. Tüm bu önerileri kendi çalışmalarıyla birleştirerek bir paket hazırladıklarını belirten Elitaş, “İhracatı artırıcı tedbirler, teşvikler paketini önümüzdeki günlerde Denizli’de yapacağımız Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunacağız. İhracatta agresif artış istiyoruz ki 2023 hedeflerimize ulaşabilelim” dedi.

 

BAKAN ELİTAŞ'TAN VAN DEĞERLENDİRMESİ

Editör: TE Bilisim