Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yemen elektrik ve ve Eneji Bakanı Saleh Somae ile bakanlıkta görüştü.

Görüşmede konuşan Bakan Taner Yıldız, 2023 yılına kadar enerji tedarikini 8-9 ülkeye çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Yemen’in de bu ülkelerden biri olmasını ümit ettiklerini dile getiren Bakan Yıldız, ruhsatlandırılması halinde de Yemen’de TPO olarak gidip bir aramanın yapılması ile ilgili karar alacaklarını açıkladı.

“RUSYA VE Ukrayna ARASINDAKİ GERİLİM BÖLGESEL İSTİKRARSIZLIĞA SEBEP OLMAZ”

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin enerji politikalarını nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine de Bakan Yıldız, enerji sektörünün gerginliği hiç istemediğinin altını çizerek, çok ciddi miktarlarda paranın harcandığı için bölgenin siyasi istikrarsızlığının olamayacağını dile getirdi.

Rusya’nın Ab ülkelerine gönderdiği süreçte bir sıkıntının göründüğünü kaydeden Bakan Yıldız, TANAP’ ın her zamanki gücünü arttırarak devam ettireceğini belirt. Türkiye’nin doğru tercih yaptığının altını çizen Yıldız, “Türkiye enerji sektörünü gerginlik unsuru değil, yapıcı ve onarıcı tesiri kullanmak istemektedir. Bundan sonra da daha farklı projeleri bizden işiteceksiniz.” dedi.

“IRAK’IN PETROLÜNÜ SATMAYA HAZIRIZ”

Bakan Yıldız, bir soru üzerine de Kuzey Irak’tan gelen petrolün, Türkiye’deki 2,5 milyon varillik tankı hemen hemen doldurduğunu belirtti. Bundan sonra, Kuzey Irak’ın kendi petrolünü dünyaya satmak üzere açacağı ifade eden Bakan Yıldız, “Biz yine üzerimize düşeni yapmış bulunuyoruz. Türkiye her bir varil için 1,5 dolar geçiş ücreti alıyor. Biz orada 1,5 milyon dolarlık bir ciro yapmış olacağız. Bunun en azı garanti altında geçmese bile. Bu yaklaşık yılda, tam kapasite ile dolması halinde 500 milyon doların üzerindeki bir gelirdir. Biz bu geliri, doğal gazın ithalatında dengeleme unsuru olarak kullanıyoruz. Biz, Bağdat’taki yetkililerin konuyu değerlendireceğini düşünüyoruz. Farklı konularda görüşmelerimiz devam ediyoruz. Satışa biz hazırız. Irak kendi petrolünü satmaya hazır olduğunda buna hazırız. Biz yarın bile satmaya razıyız.” diye konuştu.

“TEKİN KALİTELİ VE SEVİYELİ SİYASETE DARBE VURAMAYACAKTIR”

Gürsel Tekin’in seçimlerdeki elektrik kesintileri hakkındaki ağır eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de Bakan Yıldız, siyasetin Türkiye’de geliştirilmesine çalıştıklarını diye getirdi. Bu sorumluluğu hissetmeyen bazı kişilerin olabileceğine vurgu yapan Yıldız, burada önemli bir meselenin konuşulduğunu, kendisinin terbiye sınırları aşmayan politikacılarla konuşmayı yeğlediğini kaydederek, şöyle devam etti: “Bu arkadaş bu şartlara uymuyor. Hele hele geçlere, örnek olabilecek platformda kahve ağzı ile konuşuyor olması, bizim kaliteli siyaset oluşturma çabamıza darbe vuramayacaktır. Biz seviyeli bir şekilde, söylemlerimizi ve hareketlerimizi devam ettireceğiz.”

Editör: TE Bilisim